Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εντολή Μαξίμου σε υπουργούς: Περιστολή δαπανών αλλιώς νέα μέτρα - Το παρασκήνιο και η στόχευση των διαρροών

Εντολή Μαξίμου σε υπουργούς: Περιστολή δαπανών αλλιώς νέα μέτρα - Το παρασκήνιο και η στόχευση των διαρροών
Η κλειστή σύσκεψη και το «σαφάρι» περικοπών σε κωδικούς κρατικούς δαπανών
Μόνο «τυχαία» ή «άστοχη» δεν ήταν η χθεσινή (13/9) διαρροή υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους που σε συζήτηση με δημοσιογράφους άφηνε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χρειαστεί να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να καταφέρει να πιάσει τους στόχους για το 2018.
Ο ανώτατος αξιωματούχος αν και σημείωσε ότι «δεν θα είναι μεγάλη η απόκλιση» έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει κάτι θα πρέπει κάτι να κάνουμε, είμαστε δεσμευμένοι από το μνημόνιο».
Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι θα υπάρξει κάποια «διορθωτική» ή «καθησυχαστική» διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου ότι όλα βαίνουν καλώς και πως ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων δεν υφίσταται, κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Μάλιστα συνομιλητές του πρωθυπουργού παρέπεμπαν στην πλήρη και καθολική κάλυψη που παρείχε ο Αλέξης Τσίπρας στο Οικονομικό Επιτελείο από το βήμα της ΔΕΘ όπου εμμέσως πλην σαφώς τόνισε ότι την γ' αξιολόγηση θα την κλείσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η παρούσα διαπραγματευτική ομάδα.
Επιπλέον δεν υπήρξε καμία απολύτως δυσαρέσκεια η ενόχληση.
Το αντίθετο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δηλώσεις του υψηλόβαθμού κυβερνητικού στελέχους στην ουσία ήταν «το καμπανάκι» σε «απείθαρχους» και «κουβαρντάδες» υπουργούς οι οποίοι αν και τους έχει ζητηθεί, δεν προχωρούν σε «συμμάζεμα» και περιορισμό των εξόδων κόβοντας δαπανηρούς ή περιττούς κωδικούς από τον προϋπολογισμό όπως τους έχει ζητηθεί επίμονα από το Οικονομικό Επιτελείο.  
Για αυτό και ο κυβερνητικός αξιωματούχος στην κατ' ίδιαν ζυζήτηση που είχε με δημοσιογράφους τόνιζε ότι τα αυξημένα φορολογικά βάρη όπως φόροι, ΕΦΚΑ κ.α. «ήταν επιπλέον κίνητρα για να υποδηλώσουν (δηλαδή να δηλώσουν λιγότερα) εισοδήματα ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις» χωρίς όμως να πει πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της τρύπα που ενδεχεται να δημιουργηθεί τινάζοντας στον αέρα την προσπάθεια για επίτευξη των στόχων που ζητούν οι δανειστές.
Άλλωστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η διαπραγματευτική ομάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις άγριες διαθέσεις που φαίνεται πως έχει το ΔΝΤ όχι μόνο στο ζήτημα των τραπεζών αλλά και της απόδοσης των εσόδων και το μόνο όπλο που έχουν είναι να δώσουν κωδικούς περιστολή δαπανών ώστε το Ταμείο να μην τινάξει τη διαπραγμάτευση στο αέρα ζητών μέτρα από το 2018.
Επιπλέον έντονη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου  για το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες περικοπές αν δεν βρεθεί τρόπος να καλυφθεί η διαφαινόμενη τρύπας στα οικονομικά για το 2018.

Η κλειστή σύσκεψη και το «σαφάρι» περικοπών σε κωδικούς κρατικούς δαπανών

Μάλιστα πριν την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γ. Χουλιαράκη και άλλων υπουργών με αντικείμενο την αναζήτηση κωδικών από τους οποίους κάποια υπουργεία θα πρέπει να εξοικονομήσουν επιπλέον χρήματα για να περιοριστεί η τρύπα που δημιούργησαν τα αδήλωτα -σύμφωνα με οικονομικές πηγές- εισοδήματα κατά το προηγούμενο έτος (2016) από ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους.
Στόχος η περιστολή δαπανών να αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr ήδη από το κόσκινο του Υπ. Οικονομικών περνούν κωδικοί των υπουργείων Εσωτερικών που αφορούν στην χρηματοδότηση των ΟΤΑ, του Παιδείας, του Προστασίας του Πολίτη, του Άμυνας αλλά και του Υγείας.
Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών χτύπησε καμπανάκι ανησυχίας για τη στάση που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με τα κοινωνικά επιδόματα που θα πρέπει να αναθεωρηθούν από 1.1.2018.
Ο κυβερνητικός αξιωμάτουχος σημείωσε πάντως ότι «έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς πού μπορεί να διανεμηθεί η υπέρβαση, έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό εκ των προτέρων αν πχ η υπέρβαση είναι 200 εκατ. ευρώ σε ποιους θα δοθεί, εάν είναι 600 εκατ. ευρώ σε ποιους, αν είναι 900 εκατ. σε ποιους κλπ.» σημειώνοντας πάντως ότι «δεν θα διατεθεί την φορά αυτή για τις συντάξεις, γιατί το συμφωνήσαμε αυτό.
Το μισό ποσό θα δοθεί για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και για άλλες κοινωνικές δαπάνες, ενώ το υπόλοιπο θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, όπως προβλέπει η επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη στους θεσμούς».

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης