Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Δεν αναμένεται να τελειώσει η ευνοϊκή νομισματική πολιτική της Bank of Japan πριν το 2019

Moody's: Δεν αναμένεται να τελειώσει η ευνοϊκή νομισματική πολιτική της Bank of Japan πριν το 2019
Μόλις το ποσοστό του πληθωρισμού κινηθεί συστηματικά προς τον στόχο του 2%
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan, BoJ) πιθανότατα θα τερματίσει την ευνοϊκή της νομισματική πολιτική μόλις το ποσοστό του πληθωρισμού κινηθεί συστηματικά προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν το 2019, ανέφερε σήμερα (14/9/2017) η Moody's.
Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Moody’s, το «υγιές» παγκόσμιο περιβάλλον ανάπτυξης δημιουργεί το κατάλληλο πεδίο για αντιστροφή των επεκτατικών νομισματικών πολιτικών στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ, ECB) και η BoJ αντιμετωπίζουν διαφορετικές οικονομικές προκλήσεις που θα καθορίσουν το πότε, το πώς και με ποιο ρυθμό θα επιδιώξουν την εξομάλυνση της νομισματικής τους πολιτικής.
Στην περίπτωση της BoJ, η Moody's αναφέρει πως ο κύριος περιορισμός που μειώνει την ικανότητά της να εξομαλύνει την πολιτική της εξακολουθεί να είναι ο ρυθμός του πληθωρισμού, που παραμένει σταθερά κοντά στο μηδέν.
Η BoJ ελπίζει ότι η δέσμευσή της για έναν ρυθμό πληθωρισμού άνω του 2% έως το 2019, θα επιτευχθεί μέσω της αύξησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενσωματωθούν στην ετήσια διαδικασία διαπραγματεύσεων των μισθών μεταξύ των εργατικών συνδικάτων και των επιχειρήσεων.
Η Moody's αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας θα συνεχίσει τη σημερινή της στρατηγική ελέγχου των καμπύλων αποδόσεων έως ότου οι πληθωριστικές προσδοκίες και ο ρυθμός πληθωρισμού αυξηθούν σταθερά και μόνιμα σε ένα επίπεδο άνω του 2%.
Η Moody's πιστεύει επίσης ότι η BoJ θα διατηρήσει σχετικά έναν μεγάλο ισολογισμό μετά την εκπλήρωση του στόχου για τον πληθωρισμό, καθώς κατέχει μια σημαντική ποσότητα δημόσιου χρέους, στο 33,8% του συνολικού χρέους της γενικής κυβέρνησης και 77,7% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης