Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν πενταετή ρήτρα λήξης στη συμφωνία της NAFTA

Οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν πενταετή ρήτρα λήξης στη συμφωνία της NAFTA
Προσθέτοντας μία αποκαλούμενη ρήτρα λήξης, οι χώρες θα υποχρεώνονται τακτικά να εξετάσουν εκ νέου τη συμφωνία για να διορθώσουν ότι δεν λειτουργεί
Οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν μία πενταετή ρήτρα λήξης στη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA), που θα αναγκάσει τους εταίρους να αναθεωρήσουν τη συμφωνία ή να την τερματίσουν, μία πρόταση φυσικά που δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Καναδά και το Μεξικό.
Ενώ ένα έθνος της NAFTA μπορεί να βγει από τη συμφωνία, μετά από έξι μήνες αφού έχει ειδοποιήσει τους υπόλοιπους εταίρους, ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross δήλωσε την Πέμπτη ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει απειλήσει επανειλημμένα να σταματήσει τη συμφωνία της NAFTA, αν δεν πετύχει καλύτερους όρους από τις επαναδιαπραγμάτευσεις που άρχισαν τον Αύγουστο τους 2017.
Ωστόσο, προσθέτοντας μία αποκαλούμενη ρήτρα λήξης, οι χώρες θα υποχρεώνονται τακτικά να εξετάσουν εκ νέου τη συμφωνία για να διορθώσουν ότι δεν λειτουργεί, δήλωσε ο Ross.
"Οι προβλέψεις που έγιναν κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων της NAFTA και των άλλων εμπορικών συμφωνιών, ήταν ως επί το πλείστον άκρως αισιόδοξες ως προς τα αποτελέσματα, όμως τα αποτελέσματα ήταν αρκετά διαφορετικά", δήλωσε σε μια διάσκεψη που φιλοξένησε το Politico στην Ουάσινγκτον.
Οι πρέσβεις του Καναδά και του Μεξικού στις ΗΠΑ, μιλώντας αργότερα στην ίδια εκδήλωση, δήλωσαν ότι η ρήτρα θα δημιουργήσει αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
"Εάν κάθε «γάμος» έχει πενταετή ρήτρα λήξης, νομίζω ότι το ποσοστό του διαζυγίου θα είναι πολύ υψηλότερο", δήλωσε εκπρόσωπος του Καναδά.
"Μπορούμε να έχουμε αυτή τη συζήτηση, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα είναι το Μεξικό και ο Καναδάς που πιέζουν, είναι οι Αμερικανοί".
Τα σχόλια του Ross έρχονται πριν τον τρίτο γύρο των συνομιλιών, ο οποίος θα διεξαχθεί στην Οττάβα στις 23-27 Σεπτεμβρίου 2017.
Ο γραμματέας επανέλαβε ότι θέλει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες, καθώς οι εκλογές στις ΗΠΑ και στο Μεξικό θα κάνουν όλο και πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης