Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκόπια και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά – Guterres (ΟΗΕ) στη Ν. Υόρκη

Σκόπια και Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά – Guterres (ΟΗΕ) στη Ν. Υόρκη
Για ενδιαφέρουσα συνάντηση έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς
Το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και οι μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
Σε δηλώσεις του ο κ.Κοτζιάς έκανε λόγο για μια ενδιαφέρουσα συνάντηση.
Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο κ.Κοτζιάς είπε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο δυνατότητας» να συζητηθεί μετά τον Οκτώβρη και την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών στη γειτονική χώρα, «εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός».
Ως προς το Κυπριακό, ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε στον γ.γ. του ΟΗΕ τη βούληση της Ελλάδας για τη συνέχιση των συζητήσεων στη βάση των προτάσεων «που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας και στις οποίες ήμασταν σύμφωνοι».
«Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να διατηρηθεί το κεκτημένο του μοναδικού εγγράφου του ΟΗΕ που κατατέθηκε την τελευταία βραδιά της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά και αφορούσε το πλαίσιο στο οποίο θα εφαρμόζονταν οι αποφάσεις σχετικά με την κατάργηση της συνθήκης των εγγυήσεων και τα παρεμβατικά δικαιώματα, ένα κείμενο που το έβαλε ο ΓΓ πάνω στο τραπέζι και το οποίο αποτελεί καλή βάση για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας» είπε ο υπ.Εξωτερικών.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις του γ.γ. του ΟΗΕ και επιπρόσθετα διατύπωσε την ελληνική πρόταση για την δημιουργία ενός παγκόσμιου κοινοβουλευτικού οργάνου το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει πιο ελκυστικός ο ΟΗΕ στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ερωτηθείς για την περαιτέρω πορεία επίλυσης του Κυπριακού ο κ.Κοτζιάς τόνισε τη σημασία του "open ended", μιας ανοιχτής διαπραγματευτικής διαδικασίας, μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας από την αρχή των διαπραγματεύσεων το 2016, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχειας αρκεί να το θέλουν, όπως είπε, και οι δύο πλευρές.
 Σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή η μια πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μια ουσιαστική συζήτηση την οποία απέφυγε και στο Κραν Μοντανά» επισημαίνοντας ότι «είναι υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε, να συμβάλουμε να λυθεί το Κυπριακό προς όφελος όλου του πληθυσμού της Κύπρου -των δυο κοινοτήτων και των τριών μειονοτήτων - και όχι προς όφελος τρίτης χώρας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης