Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Τα μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να αποδίδουν ακόμα και μετά το τέλος του QE

Oxford Economics: Τα μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να αποδίδουν ακόμα και μετά το τέλος του QE
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oxford Economics ο σταθερός ισολογισμός της ΕΚΤ θα διατηρήσει τις αποδόσεις ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα
Με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να επεξεργάζονται σενάρια σχετικά με την κατάργηση του προγράμματος αγορών ομολόγων, έχει προκύψει το ερώτημα: Τι θα συμβεί όταν ο ισολογισμός της ΕΚΤ σταματήσει να αυξάνεται και η ευρωτράπεζα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ομόλογα που ωριμάζουν όπως έχει δεσμευθεί;
Τα μέτρα τόνωσης της αγοράς θα συνεχίσουν να αποδίδουν;
Η Marion Amiot, ανώτατη οικονομολόγος ευρωζώνης στην Oxford Economics υπολόγισε την επίδραση που θα έχει στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μια μείωση κατά 20 δισ. ευρώ στις μηνιαίες αγορές ομολόγων και στη συνέχεια να συνέκρινε τα αποτελέσματα με αντίστοιχη μείωση στα assets της κεντρικής τράπεζας.
To ίδιο έκανε και προκειμένου να μετρήσει την επίδραση της μείωσης των αγορών στη συναλλαγματική ισοτιμία.



Η Amiot κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια μείωση στις μηνιαίες αγορές θα ενίσχυε τις αποδόσεις κατά 0,2 μονάδες βάσης μέσα σε πέντε μήνες και θα ενίσχυε το ευρώ κατά 0,04% μέσα σε δύο μήνες.
Δηλ. οι συνέπειες δεν θα ήταν σοβαρές και με την πάροδο του χρόνου θα μειώνονταν.
Σε περίπτωση μείωσης του αποθέματος των αγορών, η άμεση αντίδραση θα είναι παρόμοια, αλλά θα αναπτυσσόταν με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων κατά 0,2 μονάδες βάσεις μέσε σε δύο χρόνια και ενισχύοντας το ευρώ κατά 0,05% μέσα σε πέντε μήνες.



Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η Amiot κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η επίδραση του αποθέματος είναι πιο σοβαρή από την επίδραση της ροής αγορών» και «όσο η αγορά περιμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να έχει assets στο ισολογισμός της και να παραμένει η έλλειψη ομολόγων, το απόθεμα των assets της ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις αποδόσεις των ομολόγων και το ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης