Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με την «πλάτη στο τοίχο» η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις «10 πληγές του Φαραώ»

Με την «πλάτη στο τοίχο» η κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις «10 πληγές του Φαραώ»
Ο ανασχηματισμός μεταφέρεται σε πρώτη φάση για μετά τον Νοέμβριο όπου είναι και ο τελικός μήνας για την ολοκλήρωση του 90% των προαπαιτούμενων
Περικυκλωμένη από τις νέες απαιτήσεις των δανειστών για το κλείσιμο της γ' και κρισιμότερης αξιολόγησης, την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, την κοινωνική και τραπεζική πίεση λόγω των κόκκινων δανείων, τις δηλώσεις ξένων αξιωματούχων με πιο πρόσφατης αυτή του προέδρου του Euroworking Group Thomas Wieser ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να τελεί υπό αυστηρή εποπτεία και μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 με παράλληλη επιβολή και νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και τέλος με την «μαύρη τρύπα» που φαίνεται πως ανοίγει στα έσοδα βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου που καλείται να βρει άμεσα "οδό διαφυγής" για να ξεφύγει από την «μέγγενη των δανειστών» και να επανεκτιμήσει την οικονομία και τα κρατικά έσοδα, το μαζούτ του Σαρωνικού και οι αλλεπάλληλες πολιτικές αστοχίες στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρότατης περιβαλλοντικής κρίσης κυριολεκτικά "μαυρίζουν" την εικόνα της κυβέρνησης που πλέον επιδεικνύει ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr το «μαύρο» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τον Σαρωνικό έχει αποτυπωθεί σε κυλιόμενες δημοκοπήσεις με τα πρώτα δημοκοπικά ευρήματα να καταμαρτυρούν νέες σημαντικές απώλειες για το κυβερνών κόμμα.
Ωστόσο, στο μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο πράγμα που σκέπτονται είναι ο εκλογικός αιφνιδιασμός ενώ και ο ανασχηματισμός μεταφέρεται σε πρώτη φάση για μετά τον Νοέμβριο όπου είναι και ο τελικός μήνας για την ολοκλήρωση του 90% των προαπαιτούμενων.
Από το Νοέμβριο ο και μετά ο πρωθυπουργός μπορεί να ανακατέψει και να ξαναμοιράσει την τράπουλα του κυβερνητικού σχήματος βγάζοντας όμως από το κάδρο των αλλαγών το οικονομικό Επιτελείο.
Όπως ανέφερε συνομιλητής του πρωθυπουργού ενδεχομένως από την οικονομική ομάδα να υπάρξουν μετακινήσεις «από κάποιο οικονομικό χαρτοφυλάκιο σε κάποιο άλλο και πάλι οικονομικό σε καμία περίπτωση αλλαγές».
Μάλιστα η ίδια πηγή εξηγούσε πως "ομάδα που πετυχαίνει δεν την αλλάζεις" συμπληρώνοντας επιπλέον με νόημα ότι «οι δανειστές αυτούς ξέρουν… αυτούς εμπιστεύονται.
Όμως ή ίδια πηγή σημείωνε ότι «είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε ανασχηματισμό πριν τα Χριστούγεννα» και πως φαίνεται ότι βλέπει με πιο καλό μάτι τις εισηγήσεις να πορευθεί μέχρι και τον Φεβρουάριο με το σημερινό κυβερνητικό σχήμα κα να προχωρήσει σε σαρωτικό - δομικό ανασχηματισμός μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Την ίδια ώρα και τα μηνύματα από τις γερμανικές κάλπες μόνο χαμόγελα δεν φέρνουν στο Μαξίμου καθώς οι εκλογές και η δίμηνη διαδικασία σιγματισμού κυβέρνησης συμπίπτουν με την διαδικασία της αξιολόγησης.
Ως εκ τούτου το Βερολίνο είναι βέβαιο ότι θα σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Αθήνα για εσωτερική γερμανική πολιτική «κατανάλωση».
Ήδη για προεκλογικούς λόφους και σκοπιμότητες οι γερμανοί φιλελεύθεροι επαναφέρουν στην δημόσια ρητορική τους το Grexit.
Το μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσει κυρίως επικοινωνιακά τις "10 πληγές του Φαραώ" δηλαδή τους δέκα παράγοντες πολιτικούς και οικονομικούς που έχουν βάλει κυβέρνηση και Αλέξη Τσίπρα… με την πλάτη στον τοίχο.
Για αυτό άλλωστε οι συσκέψεις είναι συνέχεις και καθημερινές ενώ τα νομοσχέδια με κοινωνικό πρόσημο πέφτουν βροχή.
Ήδη στη Βουλή έχουν εισέλθει πέντε νομοσχέδια με τελευταίο από του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη ρύθμιση αυθαιρέτων.
Το συγκριμένο εκτός από κοινωνικό πρόσημο καθώς νομιμοποιούνται αυθαίρετες κατασκευές έχει και εισπρακτικό χαρακτήρα.
Επίσης και το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα και θα δίνει τη δυνατότητα σε ομοφυλόφιλους-ες να αλλάζουν με γρήγορές και συνοπτικές διαδικασίες το αναφερόμενο φύλλο στην ταυτότητα τους στοχεύει στην ικανοποίηση μια μερίδας της κοινωνίας χωρίς να έχει κανένα απολύτως δημοσιονομικό κόστος.
Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει τέλος να αντιμετωπίσει και το νέο "δόγμα" της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΗ.ΣΥ-ΠΑΣΟΚ που δεν θα στηρίζουν κανένα νομοσχέδιο και καμία διάταξη ή τροπολογία νόμου αν η κυβέρνησης δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Δηλαδή δεν θα ψηφίζουν νομοσχέδια στα οποία ο κυβερνητικός εταίρος οι ΑΝ.ΕΛ διαφωνούν όπως έγινε με την τροπολογία για την λεγόμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» την οποία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει καθώς δεν «έβαλαν πλάτη» τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης