Τελευταία Νέα
Διεθνή

Washington Post: Οι αναλυτές αποκωδικοποιούν την άνοδο του AfD στη Γερμανία - Η πτώση της Αριστεράς στην Ευρώπη

Washington Post: Οι αναλυτές αποκωδικοποιούν την άνοδο του AfD στη Γερμανία - Η πτώση της Αριστεράς στην Ευρώπη
Όπως συνέβη στους σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας, τα αριστερά κόμματα χάνουν έδαφος στις ευρωπαϊκές χώρες, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα
Στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών, η Washington Post επισημαίνει την υποχώρηση των ποσοστών των αριστερών κομμάτων στην Ευρώπη.
«Οι γερμανικές εκλογές του 2017 ταιριάζουν σε τρεις μεγαλύτερες τάσεις.
Ήταν η Merkel, η οποία έπεισε τους Γερμανούς να δώσουν ακόμα μία θητεία, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως την πρώτη επιλογή για το κέντρο.
Το AFD συμπεριλαμβάνεται πλέον μεταξύ των άλλων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη που μπήκαν στη Βουλή για πρώτη φορά, καθώς έγινε η πιο πιθανή επιλογή μεταξύ όλων έλκονται από τις απόψεις της δεξιάς.
Και μετά ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που υπέστη μια ταπεινωτική ήττα, σε μια ακόμη ένδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν μερικές παραδοσιακές αριστερές ομάδες σε ολόκληρη την ήπειρο» αναφέρεται στο δημοσίευμα της Washington Post.
Οι Σοσιαλδημοκράτες της Δανίας εκδιώχθηκαν από ένα κεντροδεξιό συνασπισμό με επικεφαλής το κόμμα Venstre το 2015.
Στην Αυστρία, οι Σοσιαλδημοκράτες αντιμετωπίζουν επίσης απώλειες ρεκόρ στις επερχόμενες εκλογές και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας παραμένει σε βαθιά κρίση μετά την ήττα του νωρίτερα φέτος.
Σύμφωνα με ειδικούς που αναλύουν το νέο πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη, η πτώση των σοσιαλδημοκρατών συνδέεται στενά με την άνοδο της ακροδεξιάς.
Στη Γερμανία, βασικά θέματα που συνήθως έπαιζαν σημαντικό ρόλο για τους Σοσιαλδημοκράτες, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη και οι δίκαιοι μισθοί, έχουν αρχίσει να απασχολούν λιγότερο τον κόσμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Στον αντίποδα, μεταναστευτικό και ασφάλεια είναι τώρα μεταξύ των βασικών θεμάτων.
«Οι βασικές αρμοδιότητες των Σοσιαλδημοκρατών δεν παίζουν ουσιαστικά σημαντικό ρόλο» δήλωσε ο Timo Lochocki, πολιτικός ερευνητής του think tank German Marshall Fund.



«Η τελευταία χρονιά πράγματι σηματοδότησε μια κατάρρευση των σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη, καθώς η συζήτηση για το μεταναστευτικό κέρδισε περισσότερο momentum» συμφώνησε ο Tarik Abou-Chadi ερευνητής στο Humboldt University στο Βερολίνο.
«Πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα είναι ιδιαίτερα διχασμένα στο θέμα του μεταναστευτικού, γι' αυτό και αρνούνται να το συζητήσουν» είπε ο ίδιος.
Καθώς στους σοσιαλδημοκράτες επικρατούσε κυρίως ησυχία, πολλοί ψηφοφόροι μετακινήθηκαν σε δεξιά εθνικιστικά κόμματα ή σε πιο ακροαριστερά κόμματα.
Στη Μεγάλη Βρετανία, το Εργατικό Κόμμα ακόμα παρουσιάζει τη δυνατότητα να πετύχει μεγάλο ποσοστό.
«Το momentum που δημιουργήθηκε από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ κάνει τη Βρετανία μια ειδική περίπτωση που είναι δύσκολο να συγκριθεί.
Το εκλογικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, εξάλλου, ευνοεί τα μεγαλύτερα κόμματα γεγονός που το κάνει ξεχωριστό από πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη», δήλωσε ο ερευνητής Abou-Chadi.
γεγονός που το κάνει ξεχωριστό από πολλά άλλα ευρωπαϊκά έθνη », δήλωσε ο ερευνητής Abou-Chadi.
Σχετικά με τις αρνητικές αντιδράσεις των Γερμανών στην άνοδο της ακροδεξιάς, η Washington Post επισημαίνει ότι οι διαμαρτυρίες αντικατόπτρισαν το δίλλημα που αντιμετωπίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες.
«Απλώς ελπίζω ότι η απάντηση των παραδοσιακών πολιτικών στο σημερινό αποτέλεσμα δεν θα είναι μια στροφή στα δεξιά.
Απλώς υιοθετώντας τις ίδιες πολιτικές θέσεις δεν λύνεται το πρόβλημα« επισημαίνει ο 29χρονος Henrik Dagedorn.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης