Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έξοδος από τα Μνημόνια δεν σημαίνει και έξοδος από την επιτροπεία...και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ESM

Έξοδος από τα Μνημόνια δεν σημαίνει και έξοδος από την επιτροπεία...και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ESM
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέλαβε χθες 25/9 να μας προετοιμάσει για την «επόμενη μέρα» έστω και αν ο ίδιος δεν θα είναι από το 2018 μέλος της «αλυσίδας» των υπουργών Οικονομικών που κινούν τα νήματα στο Eurogroup.
Θέλουμε, δεν θέλουμε η Ελλάδα θα παραμείνει για πολλά χρόνια σε καθεστώς αυστηρής επιτροπείας από τους δανειστές, οι οποίοι πρώτα θα αξιολογούν τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες κάνει η Αθήνα και μετά θα δίνουν το «γλυκαντικό» - τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εν προκειμένω με τις χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του να κινούνται από το 2020 και μετά ως εξής: άνω του 15% του ΑΕΠ έως το 2029, πάνω από το 20% μέχρι το 2040, στο 30% έως το 2060 και από εκεί και πέρα το χάος, πάνω από το 60% του ΑΕΠ...!
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέλαβε χθες 25/9 να μας προετοιμάσει για την «επόμενη μέρα» έστω και αν ο ίδιος δεν θα είναι από το 2018 μέλος της «αλυσίδας» των υπουργών Οικονομικών που κινούν τα νήματα στο Eurogroup.
Τον Ιανουάριο 2018 ολοκληρώνεται η θητεία του.
Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για το πλαίσιο και τις σχέσεις Αθήνας-δανειστών μετά τον Αύγουστο του 2018, ο Ολλανδός αξιωματούχος «φωτογράφισε» ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) που θα ισχύσει -και για την Ελλάδα- τα επόμενα χρόνια.
Άλλωστε σύμφωνα με τον ίδιο «η εποχή που οι χώρες της ευρωζώνης είχαν πλήρη αυτονομία, δεν υπάρχει πια» πολλώ δε μάλλον η Ελλάδα που τα δάνεια τα οποία έχει λάβει από τα δύο προηγούμενα μνημόνια φθάνουν τα 215,7 δις. ευρώ.
Από το πρώτο πακέτο ύψους 110 δισ. ευρώ είχαν εκταμιευτεί 73 δισ. ενώ από το δεύτερο ύψους 163,6 δισ. τα συνολικά κεφάλαια που δόθηκαν ανήλθαν σε  142,7 δισ. ευρώ.
Μπροστά από τις κάμερες ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε οπαδός του ελληνικού αφηγήματος περί «καθαρής εξόδου» στις αγορές, όταν πίσω από αυτές οι δανειστές εξακολουθούν να μιλούν για βοηθητικούς μηχανισμούς και πιστωτικές γραμμές.
Και ότι αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι αν η Αθήνα επιλέξει την ήπια γραμμή (PCCL) που προβλέπει πιο χαλαρή παρακολούθηση ή την ενισχυμένη (ECCL), όπου σε αυτή την περίπτωση διατηρείται η ανά τρίμηνο παρακολούθηση.

Πηγές που βρίσκονται κοντά στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις υποστηρίζουν ότι η «γραμμή» την οποία θέλουν να «φορέσουν» οι Ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα είναι η ενισχυμένη, η οποία θα περιλαμβάνει «σκληρές» μεταρρυθμίσεις όπως και το μνημόνιο.
Επί της ουσίας θα είναι ένα μνημόνιο με άλλη όμως ονομασία.
Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί, δηλαδή οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, θεωρούνται από τους πιστωτές καλή «μαγιά» μέτρων για τις νέες μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν και αν μη τι άλλο θα βάλουν σε νέα δοκιμασία νοικοκυριά και εργαζομένους.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η συζήτηση με τον Ελληνα υπουργό αφορούσε την τελευταία φάση του προγράμματος και ότι χρέος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει πριν από το τέλος του έτους την 3η αξιολόγηση.
Η ολοκλήρωσή της θα «ξεκλειδώσει» με τη σειρά της τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος που αποτελούν θέσεις του Eurogroup και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αλλάξουν ακόμη και μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων το 2018, επισήμανε ότι παρότι δεν έχει σαφή εικόνα διότι αυτό αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ίδιος βλέπει τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και σιγουριά.
Αίσθησή του είναι πάντως ότι το κλίμα αυτό υπάρχει ήδη από τις συνομιλίες που έχει με τους επενδυτές.
Στην ίδια ερώτηση για τα μέτρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε πως ο προϋπολογισμός εμφανίζεται ισοσκελισμένος διότι κάποιες κατηγορίες εσόδων υπεραποδίδουν καλύπτοντας αυτές που υστερούν. Πάντως τα στοιχεία με την πορεία του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο μόνο για ένα ήσυχο φθινόπωρο δεν μιας προϊδεάζουν.
Η «τρύπα» 1,765 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε από τα τεχνικά κλιμάκια και είναι η πρώτη σημείωση την οποία κράτησαν στο μπλοκ με τις παρατηρήσεις.
Η δεύτερη ήταν ότι η μεγαλύτερη «διαρροή» εντοπίζεται στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που καταγράφουν μείωση 587 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.
Μάλιστα η υστέρηση στις εισπράξεις από τα φυσικά πρόσωπα όχι μόνο δεν περιορίστηκε αλλά διευρύνθηκε από τα 338 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου στα 469 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης