Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ενίσχυση της ανάκαμψης της Ελλάδας και σύντομη αξιολόγηση ζητά ο επικεφαλής της ΤτΕ

Reuters: Ενίσχυση της ανάκαμψης της Ελλάδας και σύντομη αξιολόγηση ζητά ο επικεφαλής της ΤτΕ
Ο κεντρικός τραπεζίτης παρότρυνε επίσης τις τράπεζες της χώρας, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για συρρίκνωση των χαρτοφυλακίων και των επισφαλών δανείων
Στη σημερινή ομιλία του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, αναφέρεται το πρακτορείο Reuters, κατά την οποία τόνισε πως η ανάκαμψη της χώρας μας πρέπει να ενισχυθεί, ενώ η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα.
Η οικονομία της Ελλάδας ανακάμπτει μετά από μια βαθιά ύφεση και η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα δύο χρόνια, δήλωσε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), προτρέποντας για ένα σύντομο αποτέλεσμα στην επόμενη αξιολόγηση, προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος αβεβαιότητας.
"Η ελληνική οικονομία βρίσκεται επί του παρόντος σε αναπτυξιακή πορεία.
Τώρα είναι ασφαλές να προβλέψουμε, ότι η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να επιταχύνεται βραχυπρόθεσμα", δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Το 2017 στο σύνολό του, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% περίπου, ενώ το 2018 και το 2019, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί σε 2,4 και 2,7%, αντίστοιχα, λόγω της αύξησης των επενδύσεων, της κατανάλωσης και των εξαγωγών.
Η οικονομία της Ελλάδας διευρύνθηκε κατά 0,5% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2017, αυξανόμενη για δεύτερο τρίμηνο, λόγω της αύξησης των εξαγωγών και των υψηλότερων κρατικών δαπανών.
Η σταδιακή ανάκαμψη, η οποία ακολουθεί μία βαθιά ύφεση που είδε την οικονομία να συρρικνώνεται στο 1/4 και οδήγησε την ανεργία σε ρεκόρ, αυξάνει τις ελπίδες ότι η Αθήνα θα μπορέσει να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018.
Η αριστερή κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει μια τρίτη αξιολόγηση, κάνει πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,8% το 2017.
Η αναθεώρηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2017.
Ο κ. Στουρνάρας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε ότι οι προβλέψεις βασίστηκαν στην υπόθεση, ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας, «θα εφαρμοστεί με συνέπεια και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».
Ζήτησε την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αποφευχθούν καθυστερήσεις, όπως συνέβη με την πρώτη και την δεύτερη αξιολόγηση.
Οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα την αναστολή των επενδυτικών σχεδίων και την υπονόμευση της δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας.
"Αυτό θα αποδυνάμωνε τις προοπτικές βιώσιμης πρόσβασης του ελληνικού κράτους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μετά το τέλος του προγράμματος (διάσωσης) τον Αύγουστο του 2018", ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.
Αναφέρει την υπερτίμηση του ευρώ ως δυνητικό εξωτερικό κίνδυνο.
"Η περαιτέρω άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ από τα σημερινά επίπεδα, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές αγαθών, καθώς και τις εισπράξεις από τον τουρισμό, περιορίζοντας τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και προκαλώντας επιβράδυνση του ρυθμού εξόδου από την κρίση", ανέφερε.
Ο κεντρικός τραπεζίτης παρότρυνε επίσης τις τράπεζες της χώρας, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για συρρίκνωση των χαρτοφυλακίων και των επισφαλών δανείων, υπογραμμίζοντας, ότι οι στόχοι μείωσης που έχουν συμφωνήσει για τα έτη 2018 και 2019, είναι πιο φιλόδοξοι από τους στόχους για το τρέχον έτος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης