Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το FDP εγκαταλείπει το Grexit, υπό τον όρο το ΔΝΤ να είναι στην επιτροπεία μετά το 2018

Το FDP εγκαταλείπει το Grexit, υπό τον όρο το ΔΝΤ να είναι στην επιτροπεία μετά το 2018
Το FDP έχει εγκαταλείψει το Grexit αλλά δεν έχει εγκαταλείψει το ΔΝΤ.
Μια νέα διάσταση προσλαμβάνει το κεφαλαιώδες ζήτημα των σχέσεων Ελλάδος και Γερμανίας, ελληνικό χρέος και γερμανική στρατηγική και FDP που διατηρεί την πιο σκληροπυρηνική θέση.
Το FDP που θα βρεθεί στην κυβέρνηση της Merkel και μάλλον θα αναλάβει και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας μετά την αποχώρηση του Schaeuble φαίνεται ότι εγκαταλείπει το Grexit δηλαδή την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει για λίγα χρόνια από το ευρώ για να εξυγιανθεί.
Με βάση γερμανικές πηγές το FDP
-Θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και απαιτείται μηχανισμός υποστήριξης και ελέγχου μια ECCL πιστωτική γραμμή.
-Το ΔΝΤ είναι συνυφασμένο με το ελληνικό πρόγραμμα και μέχρι το Καλοκαίρι του 2018 οι απόψεις του πρέπει να γίνονται σεβαστές.
Μάλιστα το FDP θα επιδιώξει να διατηρήσει το ΔΝΤ σε ένα μηχανισμό παρακολούθησης της Ελλάδος, δηλαδή στην επιτροπεία θα είναι και το ΔΝΤ.
Μετά το 3ο μνημόνιο και μετά την νέα πιστωτική γραμμή θα υπάρχει μακράς διάρκειας επιτροπεία και το FDP θέλει να διατηρηθεί ο εποπτικός ρόλος του ΔΝΤ.
-Για το ζήτημα του χρέους το FDP θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να εξεταστεί η επιμήκυνση η μείωση επιτοκίων αλλά μόνο η δυνατότητα ο ESM να αποπληρώσει το ΔΝΤ και τα κέρδη από τα ANFA.
Το FDP έχει εγκαταλείψει το Grexit αλλά δεν έχει εγκαταλείψει το ΔΝΤ.

 Η καθαρή έξοδος της Ελλάδος στις αγορές 2018 χωρίς στήριξη πιστωτικής γραμμής και χωρίς χρέος θα είναι καταστροφή

Το Καλοκαίρι του 2018 η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει μια καθαρή έξοδο στις αγορές χωρίς κανένα μηχανισμό στήριξης.
Όμως εάν δεν διευθετηθεί το χρέος ώστε ακόμη και το ΔΝΤ σε έκθεση βιωσιμότητας DSA να το κρίνει βιώσιμο και χωρίς να έχουν διασφαλιστεί πλήρως οι τράπεζες, θα είναι καταστροφικό λάθος η Ελλάδα να ξεκινήσει επιπόλαιους πειραματισμούς.
Στόχος δεν είναι η Ελλάδα να βγει όσο το δυνατό πιο γρήγορα από τα μνημόνια αλλά να βγει όσο το δυνατό πιο προετοιμασμένη ώστε να μπορεί να επιβιώσει ως οικονομία στην μεταμνημονιακή εποχή.
Ωστόσο ορθά υποστηρίζει το ΔΝΤ για να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει ισότιμα τις αγορές χωρίς κερδοσκοπικό ρίσκο θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει βιωσιμότητα στο χρέος και βιώσιμες κεφαλαιακά τράπεζες.
Χωρίς αυτά θα είναι 100% επιβεβλημένη μια πιστωτική γραμμή ECCL ώστε να λειτουργήσει ως μηχανισμός εγγύησης των εκδόσεων ομολόγων και ειδικά των μακροπρόθεσμων.
Η Ελλάδα δανείζεται στα 5 χρόνια και δανείζεται στα 3 χρόνια αλλά όχι στα 10 ή 20 χρόνια.
Για να μην υπάρξει εκτροπή απαιτείται κάτι ξεκάθαρο ένας μηχανισμός ασφαλείας των εκδόσεων.

Λύση για το χρέος… ή ημίμετρα για το χρέος

Τα μέτρα για το χρέος της Ελλάδος είναι οριοθετημένα και δεν αλλάζουν το προφίλ βιωσιμότητας.
1)Ο ESM θα αποπληρώσει το ΔΝΤ όταν λήξει η Συμφωνία Επί της Αρχής, την τρέχουσα περίοδο τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα είναι 12,5 δισεκ. και θα έχουν μειωθεί έως τότε στα 10 δισεκ. ευρώ περίπου.
Τα 10 δισεκ. του ΔΝΤ θα αποπληρωθούν από τον ESM.
Η Ελλάδα με την κίνηση αυτή θα μειώσει τα έξοδα εκ τόκων καθώς τα επιτόκια του ΔΝΤ είναι πολλαπλάσια του ESM.
Να θυμίσουμε ότι το μέσο επιτόκιο του ΔΝΤ καθορίζεται με SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα +2% δηλαδή επιτόκιο περίπου 3,8%.
Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89%.
2)Η ΕΚΤ έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο το οποίο τμηματοποιεί τα μέτρα για το χρέος ειδικά στο σκέλος των ANFA και SMP....
Η ΕΚΤ και ο ESM γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τμηματοποίηση των μέτρων για το χρέος η DSA η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος δεν θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι βιώσιμο.
Η ΕΚΤ ωστόσο προτείνει ειδικά τα κέρδη ύψους 4,93 δισεκ. ή 7,89 δις συνολικά μαζί με τα μελλοντικά από τα ANFA και SMP να δοθούν τμηματικά δηλαδή σε 4 δόσεις αρχής γενομένης είτε από το τέλος του 2018 ή από το τέλος του 2019.

Το χρέος της Ελλάδος θα παραμείνει μη βιώσιμο – Απαραίτητη η ECCL γραμμή για 5 λόγους

Χωρίς λύση στο ελληνικό χρέος και χωρίς νέα πιστωτική γραμμή η Ελλάδα θα είναι αδύνατο να εκδώσει νέο χρέος, νέα ομόλογα πάνω από 5 χρόνια για 5 λόγους.
Ήδη η Lagarde του ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί με σταθερότητα και με ικανοποιητικούς όρους από τις διεθνείς αγορές από το 2018 και εν συνεχεία.
Για 5 λόγους η Ελλάδα θα είναι αδύνατο να εκδώσει χρέος πάνω από 5 χρόνια χωρίς λύση του χρέους, χωρίς ECCL και εφόσον έχει βγει από το τρίτο μνημόνιο.

Α)Οι αγορές δάνεισαν την Ελλάδα στα 5 χρόνια δηλαδή μέχρι το 2022 γιατί μέχρι τότε η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα πάρει μέτρα και θα επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% σε ετήσια βάση.
Ταυτόχρονα με βάση μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις – με υψηλό ποσοστό επισφάλειας – η Ελλάδα τα επόμενα 3-4 χρόνια θα εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ περίπου 2% σε ετήσια βάση.

Β)Η Πορτογαλία και η Κύπρος έχουν πιστοληπτική ικανότητα 5 και 4 βαθμίδες υψηλότερη από την αντίστοιχη της Ελλάδος.
Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος είναι Β- (λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη)
Η πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας είναι ΒΒΒ-
Η πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου είναι ΒΒ+
Η Πορτογαλία έχει 5 βαθμίδες διαφορά σε πιστοληπτική ικανότητα και στην 10ετία δανείζεται με επιτόκια 2,83%.
Η Ελλάδα δανείζεται στην 10ετία στο 5,52% δηλαδή 2,69% διαφορά spread.
Αυτή η διαφορά είναι εύλογη εάν ληφθεί υπόψη ότι η Πορτογαλία έχει σταθερή ανάπτυξη, 5 βαθμίδες υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα και βρίσκεται και σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Πορτογαλία θεωρείται investment grade δηλαδή είναι επενδυτικού βαθμού – από ΒΒΒ- και υψηλότερα τα ομόλογα δεν είναι junk και θεωρούνται επενδυτικού βαθμού -.

Γ)Η Ελλάδα διαθέτει στιγματισμένο και χαρακτηρισμένο δημόσιο χρέος ως μη βιώσιμο.
Οι ξένοι επενδυτές δάνεισαν την Ελλάδα – όπως την δάνεισαν – με 4,625% στα 5 χρόνια στηριζόμενοι στην ασφάλεια του μνημονίου και των δεσμεύσεων της Ελλάδος για πρωτογενή πλεονάσματα.
Χωρίς διευθέτηση του ελληνικού χρέους, πως η Ελλάδα θα καταφέρει να πείσει τις αγορές να την δανείσουν μακροπρόθεσμα;
Ποιος θα δανείσει την Ελλάδα στα 10 χρόνια ή 15 χρόνια όταν γνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο;

Δ)Η ύπαρξη ECCL ή PCCL πιστωτικής γραμμής το 2018 θα έχει ένα στόχο.
Να λειτουργήσει ως μηχανισμός ασφαλείας και εγγύησης στις εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου καθώς θεωρητικά Αύγουστο 2018…τέλος τα μνημόνια.
Χωρίς όμως η Ελλάδα να έχει διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών πως θα δανειστεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Εάν η Ελλάδα παγιδευτεί να δανείζεται με εκδόσεις 1 έτους ή 2 ή 3 έως 5 χρόνια θα συσσωρεύσει χρέος που θα καταστήσουν την Ελλάδα σύντομα αναξιόπιστη και θα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κίνδυνο χρεοκοπίας.
Συν τοις άλλοι, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα.
Η Ελλάδα έχει όριο χρέους 325 δισεκ. ευρώ και το όριο αυτό οριοθετεί τις ικανότητες και δυνατότητες της Ελλάδος.

Ε)Η Ελλάδα για να αποδείξει ότι μπορεί να βγει στις αγορές με συνέπεια, σταθερότητα και με ελκυστικά επιτόκια θα πρέπει να αποδείξει ότι οι τράπεζες έχουν πλήρως εξασφαλιστεί.
Ότι δεν κινδυνεύουν, ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε σκιά που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εκτροχιασμό της οικονομίας.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα ακόμη βρίσκονται σε αρχικό στάδιο εξυγίανσης και ακόμη δεν μπορούν να παράσχουν πιστοποιητικό φερεγγυότητας στο 100%.
Για τους λόγους αυτούς χωρίς λύση στο χρέος και χωρίς ECCL το 2018 η Ελλάδα θα είναι αδύνατο να εκδώσει χρέος πάνω από 5 χρόνια.
Επίσης οι λόγοι αυτοί προσμετρούν την θετική επίδραση που θα μπορούσε να έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης που αφορά την ανάπτυξη της οικονομίας.
Μετά το χάος της 1ης και 2ης αξιολόγησης η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρξει καθυστέρηση στην 3η αξιολόγηση.
Θέλουν να την ξεκινήσουν Οκτώβριο 2017 και να την ολοκληρώσουν τέλη Νοεμβρίου 2017.

(Πρώτη ενημέρωση 29 Σεπτεμβρίου 2017, 17.32)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης