Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό αστυνομική κατάληψη το κέντρο τηλεπικοινωνιών της Καταλoνίας - Η αστυνομία απέκλεισε 1.300 εκλογικά κέντρα

Υπό αστυνομική κατάληψη το κέντρο τηλεπικοινωνιών της Καταλoνίας - Η αστυνομία απέκλεισε 1.300 εκλογικά κέντρα
Ένα δικαστήριο διέταξε την Παρασκευή 29/9 την Google να κατεβάσει μία εφαρμογή που έδινε πληροφορίες για το απαγορευμένο καταλανικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από την Ισπανία, το οποίο θα διεξαχθεί αύριο, Κυριακή (1/10)
(upd3) Η ισπανική αστυνομία έχει καταλάβει το κυβερνητικό κτίριο επικοινωνιών της Καταλονίας την παραμονή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος που η Μαδρίτη προσπαθεί να αποτρέψει, μεταδίδει σε νεότερη ανάρτησή του το Reuters.
Δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί αναμένεται να ψηφίσουν αύριο Κυριακή (1/10) σε ένα δημοψήφισμα που δεν έχει, όμως, νομική ισχύ μετά τον χαρακτηρισμό του ως "παράνομο" από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.
Αλλά ο Καταλανός ηγέτης Carles Puigdemont είπε ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά, καθώς έχουν στηθεί πάνω από 2.000 εκλογικά κέντρα και όλα είναι έτοιμα για να εκφράσουν οι πολίτες την άποψή τους.
Το Σάββατο 30/9 ένας εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί μπήκαν στο κέντρο τηλεπικοινωνιών της Βαρκελώνης και αναμένεται να μείνουν εκεί για δύο μέρες.
Αυτό έγινε μετά την εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βαρκελώνης να απαγορεύσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Το δικαστήριο διέταξε επίσης την Google να κατεβάσει εφαρμογή με οδηγίες για το δημοψήφισμα.
Η αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας δεν επιβεβαίωσαν αυτή την έφοδο.
Αλλά η καταλανική περιφερειακή αστυνομία έχει πάρει εντολή να εκκενώσει και να κλείσει τα εκλογικά κέντρα στις 6:00 (7:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, λίγες ώρες πριν την έναρξη της ψηφοφορίας που είναι προγραμματισμένη για τις 9:00 (10:00 ώρα Ελλάδας).
Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η εκκένωση και η απομάκρυνση όσων κατασκήνωσαν έξω από τα σχολεία - εκλογικά κέντρα με στόχο να εμποδίσουν την τοπική αστυνομία να προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολείων που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα,  θα γίνει αύριο και εξαρτάται από την αστυνομία για το πως θα γίνει αυτό.
Πάντως, οι εθελοντές που θα βοηθήσουν στην διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.
Πάντως, σε μία διαδήλωση που έγινε την Παρασκευή 29/9 στη Βαρκελώνη οι Καταλανοί φώναζαν ότι "το δημοψήφισμα είναι δημοκρατία" και άλλοι έκαναν κατάληψη στα εκλογικά κέντρα για να μην τα κλείσει η κυβέρνηση.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της κυβέρνησης στην Καταλονία, πραγματοποίησε σήμερα η αστυνομία της Ισπανίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “La Vanguardia” που επικαλείται τον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1.

Ωστόσο,κάτι τέτοιο δεν επιβεβαίωσε ούτε η αστυνομία, ούτε το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι έχουν αποκλειστεί από την αστυνομία 1.300 από τα 2.315 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα στην Καταλονία.
Επίσης, η ισπανική κυβέρνηση, ανέφερε ότι 163 σχολεία που θα ήταν εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από οικογένειες.
Σημειώνεται ότι χθες, Παρασκευή 29/9, ένας δικαστής διέταξε την Google να κατεβάσει την εφαρμογή που έδινε πληροφορίες σχετικές με το απαγορευμένο από την ισπανική κυβέρνηση δημοψήφισμα, για την ανεξαρτησία, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή,  στην Καταλονία.
Στο μεταξύ, οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας δηλώνουν έτοιμοι για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, έχοντας καταλάβει δεκάδες σχολεία που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος, παρά την απαγόρευση της δικαιοσύνης και την προειδοποίηση της ισπανικής κυβέρνησης ότι θα την εμποδίσει με κάθε τρόπο.
Μάλιστα, την Κυριακή (1/10), ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, θα διαθέτουν 2.315 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 207 στη Βαρκελώνη.
Σημειώνεται ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή, η Μαδρίτη έχει στείλει ενισχύσεις περίπου 10.000 ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας στην Καταλονία και παρά τις απειλές για κυρώσεις, τα πρόστιμα, τις έρευνες και τις απαγγελίες κατηγοριών, οι αυτονομιστές προχωρούν με το δημοψήφισμα παρότι η επαρχία των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι βαθιά διχασμένη.
Στο αυριανό δημοψήφισμα έχουν δικαίωμα ψήφου 5,3 εκατ. Καταλανοί, ενώ τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 9:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης