Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τεντωμένο σχοινί η Ισπανία μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία και τη βίαιη καταστολή - Υπέρ της ανεξαρτησίας το 90%

Σε τεντωμένο σχοινί η Ισπανία μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία και τη βίαιη καταστολή - Υπέρ της ανεξαρτησίας το 90%
Tα 7,5 εκατομμύρια των Καταλανών έχουν επιχειρήσει και στο παρελθόν να ανεξαρτητοποιηθούν από την Ισπανία χωρίς επιτυχία
(upd 24) Σε τεντωμένοι σχοινί ισορροπεί η Ισπανία μετά το «ματωμένο δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Το 90% των πολιτών της Καταλονίας τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας σε ένα δημοψήφισμα που στιγματίστηκε από την βίαιη καταστολή.
Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε τη νίκη του «ναι», με ποσοστό «90%».
Κατά τον ίδιο, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι από τους συνολικά 7,5 εκατομμύρια Καταλανούς υποστήριξαν ότι η Καταλονία πρέπει να γίνει «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας», επί του συνόλου των 2,26 εκατομμυρίων ψηφισάντων.
Το «όχι» έλαβε το 7,8% των ψήφων (176.000) στη διαδικασία, από την οποία απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.
Το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 42,3%
Το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου 2017 εν μέσω τεράστιων τεχνικών και άλλων προβλημάτων επισκιάστηκε από τα εκτεταμένα πρωτοφανή επεισόδια με 844 τραυματίες.
Ο πρόεδρος της Καταλονίας διατράνωσε την Κυριακή ότι οι πολίτες της περιοχής κέρδισαν «το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα κράτος ανεξάρτητο» από την Ισπανία, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση παρά την απαγόρευσή του από τη Μαδρίτη, το οποίο σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια και στο οποίο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, επικράτησε με συντριπτικό ποσοστό το «ναι».
Ο Carles Puigdemont. επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας από τις αρχές του 2016, κλιμάκωσε έτσι την πρόκληση για το ισπανικό κράτος για το ζήτημα, που διχάζει και τους ίδιους τους Καταλανούς.
Πάντως ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy σε διάγγελμά του ξεκαθάρισε, πως θεωρεί το δημοψήφισμα παράνομο και δεν δέχεται καμία συζήτηση για ανεξαρτησία της περιοχής ενώ η αντιπολίτευση του επιτίθεται καταλογίζοντάς του ανικανότητα.
Η πρωτοφανής αγριότητα της επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας έχει προκαλέσει οργή στη Βαρκελώνη και είναι ενδεικτικό το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα τμήμα της καταλανικής πρωτεύουσας και ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.
Ειδικότερα το 81% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας και μόλις το 10% κατά. 


Η Μαδρίτη δεν αποκλείει την αναστολή εξουσιών της καταλανικής κυβέρνησης

Την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου άρθρου 155 του Συντάγματος, για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία εξετάζει η Μαδρίτη, σύμφωνα με το ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων EFE.
Ειδικότερα, η ισπανική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Rafael Catala, , δεν απέκλεισε την εφαρμογή του άρθρου, ενώ ταυτόχρονα επαίνεσε και τη στάση που τήρησαν οι δυνάμεις της τάξης κατά τη χθεσινή επέμβασή τους για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής.
"Το 155 είναι εδώ, και προτιθέμεθα να ασκήσουμε τον νόμο σε όλη του την ισχύ.
Η υποχρέωσή μας είναι να επιλύουμε προβλήματα και θα το κάνουμε μολονότι ορισμένα από τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να μας προκαλούν πόνο. Αλλά εάν κάποιος βούλεται να διακηρύξει την ανεξαρτησία του, θα πρέπει τότε να του πούμε ότι δεν μπορεί", τόνισε ο Catala σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης TVE.
Όσον αφορά τη χθεσινή δράση της αστυνομίας στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ο υπουργός χαρακτήρισε "υποδειγματική".
O Catala δήλωσε πως θα αφήσει στα χέρια "των δικαστών και της εισαγγελίας τις έρευνες για το εάν διαπράχθηκαν παρατυπίες, για παράδειγμα η απραξία των Mossos, όπως έχει καταγγελθεί.
Γιατί οι Mossos, ως δικαστική αστυνομία, είχαν μία αποστολή και θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το τι συνέβη. Αλλά αυτό σε ένα κράτος δικαίου επαφίεται στους δικαστές".

Η αντίδραση της Κομισιόν

Τη θέση ότι αυτό που χρειάζεται είναι ενότητα και σταθερότητα και όχι διαίρεση και κατακερματισμός διατυπώνει η Κομισιόν αναφερόμενη στο δημοψήφισμα της Καταλονίας, στα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν και στους εκατοντάδες τραυματίες.
Στην ανακοίνωση της η Κομισιόν υποστηρίζει ότι βάσει του ισπανικού Συντάγματος, το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο.
«Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έχει επαναλάβει αρκετές φορές ο πρόεδρος Juncker, αυτό είναι ένα εσωτερικό θέμα της Ισπανίας, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συνταγματική τάξη της Ισπανίας» τονίζει η Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι «εάν το δημοψήφισμα διοργανωνόταν σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ισπανίας, θα σήμαινε ότι η περιοχή που θα αποσχιζόταν, θα ήταν εκτός της ΕΕ».
«Πέρα από τις καθαρά νομικές πτυχές του θέματος, η Επιτροπή πιστεύει ότι οι στιγμές που ζούμε, απαιτούν ενότητα και σταθερότητα, και όχι διαίρεση και κατακερματισμό.
Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να κινηθούν πολύ γρήγορα από τη σύγκρουση στο διάλογο.
Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι μέσο για την άσκηση πολιτικής.
Έχουμε εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Rajoy ότι θα καταφέρει να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη διαδικασία με πλήρη σεβασμό στο Ισπανικό Σύνταγμα και στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Rajoy: Καμία συζήτηση για ανεξαρτησία της Καταλονίας - Παράνομο το δημοψήφισμα

«Κύριο καθήκον μου είναι να υποστηρίζω το νόμο και να προστατεύσω τη δημοκρατία μας.
Ο ρόλος μου είναι επίσης να ακούω και να αναζητώ συμβιβασμό και αυτό έχω κάνει πάντα», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy μετά το σημερινό (1/10) δημοψήφισμα στην Καταλονία για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία.
«Το κράτος δικαίου παραμένει ισχυρό στην Ισπανία και παραμένουμε ισχυροί σε βάρος εκείνων που θα αντιταχθούν στους νόμους μας», σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
«Αυτό το δημοψήφισμα ήταν παράνομο.
Είναι ντροπή για το ίδιο το νόημα της δημοκρατίας η επιδίωξη αυτού του παράνομου δημοψηφίσματος», υπογράμμισε ο Rajoy.
«Αυτό  το δημοψήφισμα ήταν μία επίθεση εναντίον μας και το κράτος απάντησε, αυτό το δημοψήφισμα επιδιώκει να καταστρέψει το Σύνταγμά μας, χωρίς να λάβουμε καθόλου υπόψη τη γνώμη όλων των Ισπανών» επισήμανε.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός παρείχε  κάλυψη στην επέμβαση της αστυνομίας, λέγοντας πως οι δυνάμεις επιβολής του νόμου, όπως και η Δικαιοσύνης έχουν κάνει καλά της δουλειά τους.
Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό οι δυνάμεις ασφαλείας έδρασαν με σταθερότητα και χωρίς ακρότητες.
Ο επικεφαλής του ισπανικού κράτους ξεκαθάρισε, πως δεν πρόκειται να δεχθεί καμία περαιτέρω συζήτηση για ανεξαρτησία της Καταλονίας, προσθέτοντας πως όσοι επιχειρήσουν να διαιρέσουν την Ισπανία θα αποτύχουν.
«Δεν θα επιτρέψουμε οι λίγοι να κρατήσουν όμηρους τους πολλούς, έχουν υπάρξει πολλές ευκαιρίες για διάλογο και έχουν απορριφθεί», δήλωσε σε υψηλούς τόνους ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος προανήγγειλε ειδική συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς αύριο (2/10) στη Βουλή.

O Rajoy κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Rajoy κινδυνεύει να χάσει την πολιτική πρωτοβουλία λόγω της βίας.
«Πριν από δύο εβδομάδες, ο Rajoy είχε ένα ισχυρό επιχείρημα για την παραβίαση του συντάγματος από το κοινοβούλιο της Καταλονίας», δήλωσε ο Antonio Barroso, αναλυτής της Teneo Intelligence.
«Η βία της Κυριακής θα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα γι αυτόν»

Πάνω από 760 οι τραυματίες

Στους 761 ανέρχονται οι τραυματίες από τη βίαιη αντιμετώπιση των Καταλανών ψηφοφόρων από τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Οι τραυματίες ανέρχονται στους 460 είχε δηλώσει νωρίτερα η δήμαρχος της Βαρκελώνης Ada Colau, η οποία ζήτησε να σταματήσει άμεσα η βία των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον ανυπεράσπιστων πολιτών.  
Νωρίτερα οι υπηρεσίες υγείας στην Καταλονία είχαν ανακοινώσει ότι 337 άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα εξαιτίας του τραυματισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Όπως έχει γίνει γνωστό τουλάχιστον 91 άνθρωποι τραυματίστηκαν πιο σοβαρά ενώ μεταφέρθηκαν συνολικά εννέα άτομα σε νοσοκομεία, έχοντας κυρίως μώλωπες, ζαλάδες και κρίσεις πανικού.
Για τον τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα, ο οποίος και χειρουργήθηκε κάνουν λόγο τα ισπανικά ΜΜΕ.
Εξάλλου σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 αστυνομικοί.
Παράλληλα, αστυνομικοί με πολιτικά διείσδυσαν σε εκλογικά τμήματα και  κατάσχεσαν εκλογικό υλικό.

 Sanchez: Ανίκανη η κυβέρνηση

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση του Mariano Rajoy άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ισπανία και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος, Pedro Sanchez, μετά τα σημερινά βίαια επεισόδια στην Καταλονία.
«Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανικανότητας», τόνισε σε δήλωσή του ο Sanchez και ζήτησε από τον Ισπανό πρωθυπουργό να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με την κυβέρνηση της Καταλονίας.
Πάντως ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος επανέλαβε πως παρά τις διαφορές του με την ισπανική κυβέρνηση αντιτάσσεται στην  απόσχιση της Καταλονίας.
«Είμαι με το κράτος δικαίου» σημείωσε, ζητώντας επανειλημμένα από τον Rajoy να διαπραγματευτεί με τις καταλανικές αρχές.

Την παραίτηση του Rajoy ζήτησαν η δήμαρχος της Βαρκελώνης και το Podemos

Δειλό χαρακτήρισε τον Ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy η δήμαρχος της Βαρκελώνης Ada Colau μετά τη βίαιη καταστολή του σημερινού (1/10) και τον κάλεσε να παραιτηθεί από την εξουσία.
Την παραίτηση του Rajoy ζήτησε και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos με το οποίο η δήμαρχος της Βαρκελώνης συνεργάζεται.
«Ξεπέρασε όλα τα όρια, είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του,  ο Mariano Rajoy θα πρέπει να παραιτηθεί», είπε η δήμαρχος της καταλανικής πρωτεύουσας στους δημοσιογράφους.









Την αδικαιολόγητη βία της αστυνομίας καταδίκασε ο πρόεδρος  της Καταλονίας Carles Puigdemont, λέγοντας ότι "η ανεύθυνη και προκλητική βία από το ισπανικό κράτος δεν θα σταματήσει τη θέληση των Καταλανών".
Για υπέρμετρη χρήση βίας καταδικάζει τις ισπανικές αρχές το Παρατηρήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Die Welt: Κράτος οπερέτα η Ισπανία – Τι λέει ο γερμανικός τύπος για το δημοψήφισμα

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο γερμανικός Τύπος για το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία, με τα περισσότερα δημοσιεύματα να επιτίθενται τόσο στην κυβέρνηση Rajoy όσο και στην τοπική κυβέρνηση για τα αιματηρά επεισόδια και τους εκατοντάδες τραυματίες.
“Η 1η Οκτωβρίου, αναφέρει η εφημερίδα, είναι μια θλιβερή μέρα για την Ισπανία.
Οι Καταλανοί και η κεντρική κυβέρνηση χάθηκαν σε μια εντελώς παράλογη αναμέτρηση.
Ένα παράλογο, ανούσιο δημοψήφισμα δηλητηριάζει τη χώρα.
Υπάρχουν μόνο χαμένοι: η συντηρητική κυβέρνηση του Rajoy, η οποία διέταξε μια τόσο μαζική αστυνομική επιχείρηση, σαν να ζούσαν στην Καταλονία μόνο χούλιγκαν και ταραχοποιοί.
Και σαν να ήταν η προστασία του Συντάγματος σημαντικότερη από την προστασία των ανθρώπων.
Αλλά και οι αυτονομιστές, οι οποίοι ανακήρυξαν την 1η Οκτωβρίου ως ημέρα του θριάμβου, έχουν να γιορτάσουν μόνο την ξεροκεφαλιά τους.
Αυτό το παράλογο δημοψήφισμα δεν είχε κανένα νόημα, δεν προσφέρει την παραμικρή βάση επί της οποίας θα μπορούσε να ανακηρυχθεί μια ελεύθερη Δημοκρατία της Καταλονίας.
Το γεγονός ότι ο Κλάρες Πουτζντεμόν δεν ακύρωσε την ψηφοφορία μπροστά στα αιματηρά επεισόδια, αλλά την γιόρτασε ως "δείγμα του θάρρους των Καταλανών", είναι μια ακόμη απόδειξη της απώλειας της αίσθησης της πραγματικότητας, η οποία σε αυτή την αντιπαράθεση εξουσίας παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο.
O μεγάλος χαμένος είναι ολόκληρη η κοινωνία των πολιτών της Ισπανίας.
Πρέπει να αναρωτηθούν γιατί τους αξίζουν τέτοιοι ανεύθυνοι πολιτικοί.
Αντιπαράθεση αντί διαλόγου, κρατική βία αντί ειρήνευσης, φανατισμός αντί επίλυσης της διένεξης.
Η Ισπανία συμπεριφέρθηκε σε αυτήν την 1η Οκτωβρίου σαν ένα κράτος-οπερέτα.
Οι σύγχρονες δημοκρατίες είναι αλλιώς» αναφέρει η Die Welt, ενώ η Bild κάνει λόγο για «Ματωμένη Κυριακή στην Βαρκελώνη», τονίζοντας ότι ο κόσμος «έμεινε άναυδος μπροστά στην άγρια βία της αστυνομίας». Από την πλευρά του το Spiegel τονίζει ότι «η άσχημη κατάσταση στην Καταλονία είναι το αποτέλεσμα μιας κλιμάκωσης την οποία επέτρεψαν ο Καταλανός Κ. Puidgemont και ο Ισπανός M.Rajoy.
Αντί για τον διάλογο βασίζονται και οι δύο στην αντιπαράθεση.
Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Είναι άσχημες εικόνες» επισημαίνει το Spiegel.
H Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι «η Μαδρίτη απέτυχε θανάσιμα» και σε άρθρο γνώμης σημειώνει ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει δίκιο, τονίζει ωστόσο ότι η κεντρική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε μειώσει την ένταση.
«Η Μαδρίτη έχει το δίκιο με το μέρος της.
Αλλά η Βαρκελώνη έχει τις τηλεοπτικές εικόνες που ήθελε: σε ολόκληρο τον κόσμο ο Rajoy εμφανίζεται ως ένας πεισματάρης πολιτικός της ισχύος, ο οποίος επιτρέπει σε μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας να επιτίθενται βίαια σε ειρηνικούς διαδηλωτές.
Αυτή η 1η Οκτωβρίου σημαδεύτηκε από ένα θανάσιμο πολιτικό λάθος της Μαδρίτης.
Ήταν μια κακή μέρα για την δημοκρατία» αναφέρει το δημοσίευμα με την Frankfurter Allegmeine Zeitung να υποστηρίζει  ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει δίκιο στην υπόθεση της Καταλονίας.
«Η κυβέρνηση υπερασπίζεται στην Καταλονία ένα από τα θεμέλια της δημοκρατίας: Οι πολιτικοί πρέπει να υποτάσσονται σε νόμους και δικαστήρια.
Η κατάσταση στην Καταλονία διαφέρει ουσιαστικά από εκείνη στις χώρες της Βαλτικής ή στα Βαλκάνια τις δεκαετίες του '80 και του '90.
Η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία ήταν δικτατορίες, η Ισπανία αντιθέτως είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου», τονίζει η FAZ, επισημαίνοντας ότι η ισπανική κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι η κατάσταση βγήκε τόσο εκτός ελέγχου.

Η αστυνομία έκλεισε πάνω από 90 εκλογικά τμήματα

Τουλάχιστον 92 εκλογικά τμήματα στην Καταλονία είχε κλείσει η ισπανική αστυνομία μέχρι τις 18:00 ώρα Ελλάδας, αφού συγκρούσεις ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και ψηφοφόρους προκάλεσαν τον τραυματισμό 12 αστυνομικών, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Τρία άτομα συνελήφθησαν για ανυπακοή και επίθεση, ανάμεσα στα οποία ένα νεαρό κορίτσι, πρόσθεσε το υπουργείο, καθώς δεκάδες χιλιάδες Καταλανοί επιχείρησαν να ψηφίσουν σ' ένα δημοψήφισμα που έχει χαρακτηρισθεί παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση.

Σοβαρά προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης των ψήφων


Με αργούς ρυθμούς διεξάγεται η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, εξαιτίας των προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης που τίθεται εκτός λειτουργίας.
Η κατάσταση αυτή, προκαλεί πρόβλημα στον καθορισμό ολοκληρωμένης εικόνας, για το ποσοστό συμμετοχής, όπως γράφει ο Guardian.
Από την άλλη πλευρά οι κάτοικοι από ολόκληρη την Καταλονία στέλνουν μηνύματα δηλώνοντας ότι ψηφίζουν χωρίς την παρουσία της αστυνομίας.
Το σημαντικότερο πρόβλημα, πάντως για το δημοψήφισμα, είναι τα αιματηρά επεισόδια και η καταστολή που έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν τραυματιστεί εκατοντάδες άνθρωποι. 

Στα διεθνή δικαστήρια θα προσφύγουν οι Καταλανοί

Αποφασισμένες να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια εναντίον της ισπανικής κυβέρνησης για τη βίαιη καταστολή του σημερινού (1/10) δημοψηφίσματος είναι οι καταλανικές αρχές.
«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Jordi Turull. εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου.
Τόνισε πως πιστεύει ότι θα καταμετρηθούν εκατομμύρια ψήφοι και, παρόλο που η ψηφοφορία δεν θα παραταθεί (σ.σ, μέχρι τις 21:00 ώρα Ελλάδας) αυτοί που κάνουν ήδη ουρά για να ψηφίσουν, θα μπορέσουν να το πράξουν.
Σημείωσε πάντως πως δεν γνωρίζει πότε θα οριστικοποιηθεί η καταμέτρηση των ψήφων

Zoido (ΥΠΕΣ Ισπανίας): Μοναδικός υπεύθυνος για ό,τι συμβεί στην Καταλονία ο Puigdemont


Το «μπαλάκι» της ευθύνης για ό,τι έχει συμβεί και πιθανώς να συμβεί στην Καταλονία, όπου εν μέσω εντάσεων και επεισοδίων διεξάγεται σήμερα το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ρίχνει ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Juan Ignacio Zoido, στον πρόεδρο της Καταλονίας,C. Puigdemont.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Juan Ignacio Zoido δήλωσε ότι ο Καταλανός πρόεδρος, C. Puigdemont είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συνέβη, αλλά και είναι ενδεχόμενο να συμβεί στην Καταλονία.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο υπουργός της Ισπανίας χαρακτήρισε  ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική  την αντίδραση της ισπανικής αστυνομίας.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, περιέγραψε την αντίδραση των υπηρεσιών ασφαλείας και της αστυνομίας ως «ανάλογη των περιστάσεων και επαγγελματική» αναρτώντας μάλιστα και ένα βίντεο με αστυνομικό που βοηθούσε έναν πατέρα και το παιδί του στην Καταλονία, όπου σήμερα διεξάγεται δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

Παραίτηση Rajoy ζητά η δήμαρχος της Βαρκελώνης - Το μήνυμα της πρωθυπουργού της Σκωτίας

Στο μεταξύ, την παραίτηση  του Ισπανού πρωθυπουργού, Mariano Rajoy, ζητά η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau, ενώ  η πρωθυπουργός της Σκωτίας,Nicola Sturgeon, σε μήνυμά της αναφέρει "μερικές από τις σκηνές σήμερα το πρωί στην Καταλονία, προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητες.
Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν".

Οι Ευρωπαίοι δικαστές στο πλευρό των Ισπανών συναδέλφων τους που έκριναν αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα

Την απόλυτη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών ανακοίνωσαν, πως δέχονται  οι Ισπανοί δικαστές που αποφάσισαν για την αντισυνταγματικότητα του δημοψηφίσματος και έδωσαν εντολή για την καταστολή του καταλανικού δημοψηφίσματος.
Όπως υποστηρίζει η Ένωση στην ανακοίνωσή της «οι δικαστές είναι υπεύθυνοι για την διασφάλιση του Κράτους Δικαίου και οφείλουν να δρουν χωρίς καμία πίεση, υπακούοντας μόνο στο Σύνταγμα και τους Νόμους.
Χωρίς να επιθυμούμε την ανάμειξή μας σε μία πολιτική διαδικασία στην Ισπανία, θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη στους συναδέλφους μας Ισπανούς.»



Πλαστικές σφαίρες έριξε η αστυνομία σε Καταλανούς ψηφοφόρους

Η αστυνομία έριξε πλαστικές σφαίρες σε ψηφοφόρους στη Βαρκελώνη, καθώς η βία κλιμακώνεται στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, όπως γράφει το Skynews.
Πολλοί δυνατοί ήχοι ακούστηκαν καθώς οι αστυνομικοί πυροβολούσαν και οι πολίτες έτρεψαν τρομαγμένοι να καλυφθούν.
Βανάκια της αστυνομίας πήραν παραμάζωμα προστατευτικά κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί στους δρόμους, ενώ  αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ανθρώπους που αιμορραγούσαν.
Ανταποκριτής του Skynews είχε και τα πειστήρια του ρεπορτάζ του, καθώς μάζεψε από το έδαφος μία λαστιχένια σφαίρα.
Είπε επίσης ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η αστυνομία προκλήθηκε, καθώς αρχικά επρόκειτο για μία ειρηνική διαδήλωση.
Αστυνομικοί χτυπούσαν, εξάλλου, ανθρώπους με γκλομπ στο έδαφος, ενώ άλλοι πολίτες έριξαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και η ένταση γενικεύτηκε.
Ο κόσμος συμμετέχει κανονικά στο δημοψήφισμα στη βορειοανατολική Ισπανία, αλλά η αστυνομία έχει αποκλείσει ορισμένα εκλογικά κέντρα, ενώ κατέσχεσε και κάλπες και εκλογικό υλικό.
Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Skynews σε μερικά εκλογικά κέντρα γίνεται η ψηφοφορία, άλλα είναι κλειστά και έχει ξεσπάσει βία.
Στην Τζιρόνα αστυνομικοί έσπασαν με σφυρί τη γυάλινη πόρτα ενός σχολείου, ενώ απέξω οι πολίτες φώναζαν "θα ψηφίσουμε".

Ψήφισε ο πρόεδρος  της Καταλονίας C. Puigdemont

O πρόεδρος της Kαταλονίας,  Carles Puigdemont ψήφισε στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία την Κυριακή 1/10 το πρωί.
Ο ίδιος  έριξε το ψηφοδέλτιο του στην κάλπη του εκλογικού κέντρου στο χωριό Cornella del Terri στην επαρχία της Τζιρόνα και όχι στο μέρος που είχε αρχικά προγραμματίσει να ψηφίσει, καθώς η αστυνομία εισέβαλε στο εκλογικό κέντρο.
Σημειώνεται ότι ηισπανική αστυνομία έκανε έφοδο σε ένα εκλογικό κέντρο λίγα λεπτά πριν πάει να ψηφίσει ο κυβερνήτης της Καταλονίας Carles Puigdemont στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία, το οποίο η Μαδρίτη θεωρεί παράνομο.
Η αστυνoμία, όπως μετέδωσες το reuters,  χρησιμοποίησε τσεκούρια για να σπάσει τα παράθυρα κλειστού γυμναστηρίου που μετατράπηκε σε εκλογικό κέντρο στην Τζιρόνα και στο οποίο είχε πει ότι θα ψήφιζε ο Puigdemont στις 9:30 (10:30 ώρα Ελλάδας).
Η τηλεόραση έδειξε πλάνα με αστυνομικούς που φορούσαν μαύρα μπερέ και έμπαιναν με τις ασπίδες τους στο κτίριο, όπου έψαχναν για κάλπες, την ίδια στιγμή που ψηφοφόροι ύψωναν τις γροθιές τους και τραγουδούσαν τον καταλανικό ύμνο.
Ο Puigdemont δεν φάνηκε, ωστόσο, σε κάποιο πλάνο.

Κατέσχεσε κάλπες και ψηφοδέλτια η ισπανική αστυνομία

Η εθνική αστυνομία της Ισπανίας κατέσχεσε κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα της Καταλoνίας, καθώς κάποιοι πολίτες άρχισαν να ψηφίζουν την Κυριακή 1/10 για το επίμαχο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σημειώθηκαν, μάλιστα, και συγκρούσεις αστυνομικών με ψηφοφόρους έξω από ένα εκλογικό κέντρο στη Βαρκελώνη.
Συγκεκριμένα, δεκάδες αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τις ασπίδες τους για να απωθήσουν τον κόσμο.



Οι ψηφοφόροι τραγουδούσαν από την πλευρά τους "είμαστε οι άνθρωποι της ειρήνης και δεν φοβόμαστε".
Τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα.
Σε άλλες περιοχές, πάντως, οι κάλπες άνοιξαν στις 9:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και ο κόσμος άρχισε να ψηφίζει κανονικά.
Επιπλέον, σε ένα από τα εκλογικά κέντρα, στο ινστιτούτο (Ramon Llull) στην Βαρκελώνη οι αστυνομικοί οι αστυνομικοί με πολιτικά ζήτησαν από τους πολίτες ν’ αποχωρήσουν για να κατασχέσουν κάλπες και ψηφοδέλτια, όμως οι πολίτες αποφάσισαν να τους εμποδίσουν και κάθισαν ειρηνικά στην είσοδο.
Τελικά, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.

Στις κάλπες οι ψηφοφόροι

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που δεν έχει, όμως, νομική ισχύ μετά τον χαρακτηρισμό του ως "παράνομο" από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.
Το σημερινό δημοψήφισμα ξεκίνησε στις 10:00 ώρα Ελλάδας (9:00 τοπική ώρα) και η  περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας γνωστοποίησε ότι θα επιτρέψει στους πολίτες να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοιχτό στην περιοχή, σε περίπτωση που βρουν κλειστό αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.
Χιλιάδες Καταλανοί άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί της Κυριακής (1/10) έξω από τα εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα της ανεξαρτητοποίησής τους από την Ισπανία, εγείροντας φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσουν ταραχές.
Μάλιστα, Καταλανοί ψηφοφόροι άρχισαν να φράσσουν τις πόρτες στα εκλογικά κέντρα σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ενώ κάλπες και ψηφοδέλτια έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε μερικά τα εκλογικά κέντρα, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
To δημοψήφισμα που κρίθηκε παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, έχει βυθίσει τη χώρα στη χειρότερη συνταγματική κρίση εδώ και δεκαετίες και υπάρχουν ανησυχίες για ξέσπασμα βίας, καθώς είναι ένα τεστ για τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.
Η εθνική αστυνομία είχε επίσης πάρει θέσεις από νωρίς το πρωί της Κυριακής στους δρόμους της Βαρκελώνης, αλλά ούτε αυτή, ούτε η καταλανική αστυνομία εφάρμοσαν την εντολή του δικαστηρίου να κλείσουν τα εκλογικά κέντρα.
Σε μερικά από αυτά οι ψηφοφόροι μπλόκαραν τις εισόδους, έτσι ώστε να μην μπορεί να μπει η αστυνομία και σε ένα σχολείο στη Βαρκελώνη ζητούσαν από τον κόσμο να αντισταθεί, σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης.
"Ξύπνησα νωρίς γιατί η πατρίδα μου με χρειάζεται" δήλωσε μία 65χρονη συνταξιούχος που ήταν μαζί με 100 άλλα άτομα στη σειρά έξω από ένα εκλογικό κέντρο στις 5:00 τα ξημερώματα (6:00 ώρα Ελλάδας).
Οι διοργανωτές ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να πάνε στα εκλογικά κέντρα πολύ πριν τις 9:00 (10:00 ώρα Ελλάδας), οπότε και ανοίγουν οι κάλπες.
Τις μέρες πριν το δημοψήφισμα η αστυνομία συνέλαβε Καταλανούς αξιωματούχους και σφράγισε 2.300 σχολεία που προορίζονταν για εκλογικά κέντρα, ενώ προχώρησε και στην κατάσχεση ψηφοδελτίων.
Την παραμονή κατέλαβε και το κέντρο τηλεπικοινωνιών στη Βαρκελώνη.
Αλλά οι Καταλανοί ηγέτες με τη στήριξη του κόσμου που είναι υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία, δεν έκαναν πίσω.
Οικογένειες έκαναν κατάληψη σε σχολεία για να μην τα κλείσει η αστυνομία και να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα.
Μόνο η καταλανική αστυνομία εποπτεύει προς το παρόν τα εκλογικά κέντρα και για τον φόβο των ισλαμιστών, που είχαν κάνει το Αύγουστο του 2017 επιθέσεις με μαχαίρια στη Βαρκελώνη.
Ο Καταλανός ηγέτης Carles Puigdemont είχε πει ότι αν το "ναι" επικρατήσει, η καταλανική κυβέρνηση θα διακηρύξει την ανεξαρτησία της σε 48 ώρες, αλλά περιφερειακοί ηγέτες παραδέχτηκαν στη συνέχεια ότι η καταστολή της Μαδρίτης θα υπονομεύσει το δημοψήφισμα.
Οι αγορές έχουν αντιδράσει ήρεμα για την ώρα, παρά το γεγονός ότι ο S&P ανέφερε ότι πιθανές ταραχές στην Καταλωνία θα επιδεινώσουν το outlook της ισπανικής οικονομίας.
Η ψηφοφορία δεν έχει νομιμοποίηση μετά από σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και η Μαδρίτη έχει το δικαίωμα να θέσει σε διαθεσιμότητα την τοπική κυβέρνηση, εφόσον η τελευταία διακηρύξει ανεξαρτησία.
Η κυβέρνηση έχει στείλει χιλιάδες αστυνομικούς στην Καταλονία για να εμποδίσει το δημοψήφισμα.
Ακόμα και αγρότες χρησιμοποιούν, πάντως, τα τρακτέρ τους σε 30 καταλανικές πόλεις για να περιφρουρήσουν τα εκλογικά κέντρα, όπως για παράδειγμα στην Τζιρόνα, που πρόκειται να ψηφίσει και ο Puigdemont.
Σε κάποια εκλογικά τμήματα ακτιβιστές αφαίρεσαν τις καγκελόπορτες από τα σχολεία για να μην είναι εύκολο να τα κλειδώσει η αστυνομία.
Μία μειοψηφία 40% είναι υπέρ της ανεξαρτησίας σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν και η πλειοψηφία των Καταλανών επιθυμεί να γίνει το δημοψήφισμα.
Στην περιοχή ζουν 7,5 εκατ. άνθρωποι και η οικονομία της είναι μεγαλύτερη από της Πορτογαλίας.
Σημειώνεται ότι οι κάλπες είναι θα κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).

Περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας: Οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας θα επιτρέψει στους πολίτες να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοιχτό στην περιοχή, σε περίπτωση που βρουν κλειστό αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι, μεταδίδει το Reuters.
Σε ένα ακόμα βήμα για να κάνει πιο εύκολη τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ψηφοδέλτια που τυπώθηκαν σε σπίτια θα γίνονται επίσης δεκτά ως έγκυρα, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Jordi Turull.
Μετά την απαγόρευση του δημοψηφίσματος από το δικαστήριο, η αστυνομία συνέλαβε Καταλανούς αξιωματούχους, κατέσχεσε εκλογικό υλικό και έκλεισε 2.300 εκλογικά κέντρα, προκειμένου να το αποτρέψει.

 Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Η Ορατή όσο ποτέ στο παρελθόν απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία, μετά το σημερινό (1/10) δημοψήφισμα θέτει σε κίνδυνο για τη Δημοκρατία στην Ισπανία καθώς η πόλωση που έχει προκληθεί τρομάζει τη Μαδρίτη και τις Βρυξέλλες.

Η σημερινή ημέρα αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για την ισπανική ιστορία καθώς μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας, με πολλούς να εκφράζουν φόβους για βίαια επεισόδια καθώς τόσο η κυβέρνηση της Καταλονίας όσο και της Μαδρίτης δηλώνουν αποφασισμένες να μην υποχωρήσουν.
Αυτή η βία φοβίζει σήμερα την Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο εκπρόσωπος της Ισπανικής κυβέρνησης Inigo Mendez de Vigo δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται να διεξαχθεί το δημοψήφισμα».
Άλλωστε αυτή είναι η πάγια θέση της Μαδρίτης σε όλες τις προηγούμενες απόπειρες διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Καταλονία οι οποίες απαγορεύτηκαν εκ της γενέσεως τους.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Καταλονίας Jordi Turull, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των 7 χιλιάδων εθελοντών που έχουν επιστρατευτεί να κρατήσουν ανοικτά τα 2,315 εκλογικά κέντρα, παρότι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 1,300 από αυτά έχουν ήδη σφραγιστεί από την αστυνομία.
Ωστόσο θεωρείται αδύνατο οι αρχές να κλείσουν όλα τα εκλογικά κέντρα που έχουν στηθεί σε πάνω από 100 Καταλανικές πόλεις.

Η Καταλονία αποφασισμένη να μην υποχωρήσει όπως το 2014

Η πόλωση αυτή τη φορά ήταν αναπόφευκτη καθώς τα 7,5 εκ των Καταλανών έχουν επιχειρήσει και στο παρελθόν να ανεξαρτητοποιηθούν από την Ισπανία χωρίς επιτυχία.
Στις 9 Νοεμβρίου του 2014 η κυβέρνηση της Καταλονίας διεξήγαγε ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα στο οποίο ψήφισαν 2.305.290 Καταλανοί.
Τα ΜΜΕ της εποχής υπολόγισαν τη συμμετοχή σε αυτό στο 37,0% ως 41,6%.
Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα:
«Θέλετε η Καταλονία να γίνει κράτος» και «Θέλετε αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο;».
Το 80,8% των ψηφισάντων απάντησε ΝΑΙ και στα δύο ερωτήματα.
Έναν χρόνο μετά όμως, στις 2 Δεκεμβρίου του 2015, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε το ψήφισμα ανεξαρτησίας του Καταλανικού Κοινοβουλίου, αποδεχόμενο την προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης εναντίον αυτής της πρότασης, που θα άνοιγε τη διαδικασία ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Το θέμα μπήκε στα συρτάρια για να ανοίξει και πάλι στις 9 Ιουνίου του 2017 όπου ο πρόεδρος της Καταλανικής κυβέρνησης Carles Puigdemont. ζήτησε από το τοπικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ ή όχι της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος.
Στις 26 Ιουλίου Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε τη μεταρρύθμιση του κανονισμού ώστε να επιτραπεί η ψήφιση των νόμων με βραχύτερες προθεσμίες και να περιοριστούν οι τροπολογίες ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου, ψήφισε το νόμο για το δημοψήφισμα ως νομικό καθεστώς.
Ο νόμος αυτός βασίζεται στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης που περιλαμβάνεται σε διάφορες διεθνείς συνθήκες και θεσπίζει ένα εξαιρετικό καθεστώς στην Καταλονία που επικρατεί ιεραρχικά σε οποιονδήποτε άλλο κανόνα, συμπεριλαμβανομένου του ισπανικού Συντάγματος.

Δημοσκοπήσεις
Μια από τις πιο πρόσφατες δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Institut Opinòmetre για την καταλανική εφημερίδα Ara προβλέπει ότι το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα θα φτάσει το 60% ενώ προβλέπει ότι το ΝΑΙ θα επικρατησει με ποσοστό που θα φτάσει το 69% .
Μια δεύτερη δημοσκόπηση της εταρειας Celeste-tel, για λογαριασμό της εφημερίδας eldiario.es συμφωνεί ότι το ποσοστό συμμετοχής θα φτάσει το 60% την 1η Οκτωβρίου, με το ΝΑΙ να φτάνει το 59,5% και το 30,7% να ψηφίζει ΟΧΙ.

Η κυβέρνηση Rajoy επιστρατεύει όλα τα μέσα

Η ισπανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματική τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έχοντας απειλήσει με φυλάκιση τους δημάρχους και τους ηγέτες των κομμάτων της καταλανικής Βουλής καθώς και με χρηματικό πρόστιμο 300 χιλιάδων ευρώ σε όποιον διευκολύνει την διεξαγωγή του.
Την ίδια στιγμή χιλιάδες αστυνομικοί από κάθε γωνιά της χώρας μεταφέρθηκαν στην Καταλονία περιμένοντας οδηγίες για τις επόμενες κινήσεις τους ενώ και η ίδια η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει το άρθρο 155 του Συντάγματος σε περίπτωση που οι Kαταλανικές αρχές δεν κάνουν πίσω έστω την τελευταία στιγμή.
Αυτό σημαίνει ότι δίνεται στην εκτελεστική εξουσία η δυνατότητα να «υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα ώστε να αναγκάσει την αυτόνομη κοινότητα που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του Συντάγματος στην «αναγκαστική εκπλήρωσή» τους.
«Αν κάποιος καλείται να μεταβεί σε εκλογικό τμήμα, να μην πάει, επειδή δεν μπορεί να υπάρξει δημοψήφισμα και θα ήταν μια απολύτως παράνομη πράξη», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy.



Η ανεξαρτησία της Καταλονίας σε αριθμούς
Εκτός από πολιτικό πλήγμα η ανεξαρτησία της Καταλονίας θα στοιχίσει στην κυβέρνηση της Μαδρίτης πολλά δις ευρώ καθώς θα έχανε την οικονομική της δύναμη σε μια εποχή ακραίας λιτότητας και τεράστιας ανεργίας.
Η Καταλονία διαθέτει το 19% του Ισπανικού ΑΕΠ που μεταφράζεται σε 220 δις ευρώ ενώ διαθέτει το 25,6% των ισπανικών εξαγωγών.
Οι περίφημες ξένες επενδύσεις, που αποτελούν το μοχλό ανάπτυξης, βρίσκονται κατά το 20,7% στην Καταλονία η οποία συνεισφέρει σε δις ευρώ ετησίως από τον ισχυρό τουριστικό της τομέα.
Όμως εκτός από τα νούμερα και τα στατιστικά η Καταλονία δεν θα είναι εύκολο να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία καθώς κάτι τέτοιο θα φούντωνε τον επί δεκαετίες ένοπλο αγώνα των Βάσκων για ανεξαρτησία.

(Πρώτη ενημέρωση 00:15, Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης