Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταλονία: Μετ΄εμποδίων το σημερινό δημοψήφισμα – Η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε κάλπες και ψηφοδέλτια

Καταλονία: Μετ΄εμποδίων το σημερινό δημοψήφισμα – Η ισπανική αστυνομία κατέσχεσε κάλπες και ψηφοδέλτια
Αστυνομικοί έσπασαν με τσεκούρια τα παράθυρα γυμναστηρίου που χρησιμοποιείται σαν εκλογικό κέντρο στην Τζιρόνα και στο οποίο είχε πει ότι θα ψήφιζε ο Puigdemont
(upd4) Ξεκίνησε η ψηφοφορία για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, διαδικασία που συνοδεύτηκε από ένταση έξω απο εκλογικά κέντρα και  κατασχέσεις ψηφοδελτίων από την ισπανική αστυνομία, συγκρούσεις αστυνομικών με ψηφοφόρους έξω από ένα εκλογικό κέντρο στη Βαρκελώνη.
Μάλιστα,  η ισπανική αστυνομία έκανε έφοδο σε ένα εκλογικό κέντρο λίγα λεπτά πριν πάει να ψηφίσει ο κυβερνήτης της Καταλονίας Carles Puigdemont στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία, το οποίο η Μαδρίτη θεωρεί παράνομο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η αστυνoμία χρησιμοποίησε τσεκούρια για να σπάσει τα παράθυρα κλειστού γυμναστηρίου που μετατράπηκε σε εκλογικό κέντρο στην Τζιρόνα και στο οποίο είχε πει ότι θα ψήφιζε ο Puigdemont στις 9:30 (10:30 ώρα Ελλάδας).
Η τηλεόραση έδειξε πλάνα με αστυνομικούς που φορούσαν μαύρα μπερέ και έμπαιναν με τις ασπίδες τους στο κτίριο, όπου έψαχναν για κάλπες, την ίδια στιγμή που ψηφοφόροι ύψωναν τις γροθιές τους και τραγουδούσαν τον καταλανικό ύμνο.
Ο Puigdemont δεν φάνηκε, ωστόσο, σε κάποιο πλάνο.

Κατέσχεσε κάλπες και ψηφοδέλτια η ισπανική αστυνομία

Η εθνική αστυνομία της Ισπανίας κατέσχεσε κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα της Καταλoνίας, καθώς κάποιοι πολίτες άρχισαν να ψηφίζουν την Κυριακή 1/10 για το επίμαχο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σημειώθηκαν, μάλιστα, και συγκρούσεις αστυνομικών με ψηφοφόρους έξω από ένα εκλογικό κέντρο στη Βαρκελώνη.
Συγκεκριμένα, δεκάδες αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τις ασπίδες τους για να απωθήσουν τον κόσμο.




Οι ψηφοφόροι τραγουδούσαν από την πλευρά τους "είμαστε οι άνθρωποι της ειρήνης και δεν φοβόμαστε".
Τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα.
Σε άλλες περιοχές, πάντως, οι κάλπες άνοιξαν στις 9:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και ο κόσμος άρχισε να ψηφίζει κανονικά.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που δεν έχει, όμως, νομική ισχύ μετά τον χαρακτηρισμό του ως "παράνομο" από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

Το σημερινό δημοψήφισμα ξεκίνησε στις 10:00 ώρα Ελλάδας (9:00 τοπική ώρα) και η  περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας γνωστοποίησε ότι θα επιτρέψει στους πολίτες να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοιχτό στην περιοχή, σε περίπτωση που βρουν κλειστό αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.
Χιλιάδες Καταλανοί άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί της Κυριακής (1/10) έξω από τα εκλογικά κέντρα για το δημοψήφισμα της ανεξαρτητοποίησής τους από την Ισπανία, εγείροντας φόβους ότι μπορεί να ξεσπάσουν ταραχές.
Μάλιστα, Καταλανοί ψηφοφόροι άρχισαν να φράσσουν τις πόρτες στα εκλογικά κέντρα σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ενώ κάλπες και ψηφοδέλτια έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε μερικά τα εκλογικά κέντρα, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
To δημοψήφισμα που κρίθηκε παράνομο από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, έχει βυθίσει τη χώρα στη χειρότερη συνταγματική κρίση εδώ και δεκαετίες και υπάρχουν ανησυχίες για ξέσπασμα βίας, καθώς είναι ένα τεστ για τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.
Η εθνική αστυνομία είχε επίσης πάρει θέσεις από νωρίς το πρωί της Κυριακής στους δρόμους της Βαρκελώνης, αλλά ούτε αυτή, ούτε η καταλανική αστυνομία εφάρμοσαν την εντολή του δικαστηρίου να κλείσουν τα εκλογικά κέντρα.
Σε μερικά από αυτά οι ψηφοφόροι μπλόκαραν τις εισόδους, έτσι ώστε να μην μπορεί να μπει η αστυνομία και σε ένα σχολείο στη Βαρκελώνη ζητούσαν από τον κόσμο να αντισταθεί, σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης.
"Ξύπνησα νωρίς γιατί η πατρίδα μου με χρειάζεται" δήλωσε μία 65χρονη συνταξιούχος που ήταν μαζί με 100 άλλα άτομα στη σειρά έξω από ένα εκλογικό κέντρο στις 5:00 τα ξημερώματα (6:00 ώρα Ελλάδας).
Οι διοργανωτές ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να πάνε στα εκλογικά κέντρα πολύ πριν τις 9:00 (10:00 ώρα Ελλάδας), οπότε και ανοίγουν οι κάλπες.
Τις μέρες πριν το δημοψήφισμα η αστυνομία συνέλαβε Καταλανούς αξιωματούχους και σφράγισε 2.300 σχολεία που προορίζονταν για εκλογικά κέντρα, ενώ προχώρησε και στην κατάσχεση ψηφοδελτίων.
Την παραμονή κατέλαβε και το κέντρο τηλεπικοινωνιών στη Βαρκελώνη.
Αλλά οι Καταλανοί ηγέτες με τη στήριξη του κόσμου που είναι υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία, δεν έκαναν πίσω.
Οικογένειες έκαναν κατάληψη σε σχολεία για να μην τα κλείσει η αστυνομία και να χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα.
Αν η ψηφοφορία τελικά γίνει, τότε το "ναι" είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα.
Μόνο η καταλανική αστυνομία εποπτεύει προς το παρόν τα εκλογικά κέντρα και για τον φόβο των ισλαμιστών, που είχαν κάνει το Αύγουστο του 2017 επιθέσεις με μαχαίρια στη Βαρκελώνη.
Ο Καταλανός ηγέτης Carles Puigdemont είχε πει ότι αν το "ναι" επικρατήσει, η καταλανική κυβέρνηση θα διακηρύξει την ανεξαρτησία της σε 48 ώρες, αλλά περιφερειακοί ηγέτες παραδέχτηκαν στη συνέχεια ότι η καταστολή της Μαδρίτης θα υπονομεύσει το δημοψήφισμα.
Οι αγορές έχουν αντιδράσει ήρεμα για την ώρα, παρά το γεγονός ότι ο S&P ανέφερε ότι πιθανές ταραχές στην Καταλωνία θα επιδεινώσουν το outlook της ισπανικής οικονομίας.
Η ψηφοφορία δεν έχει νομιμοποίηση μετά από σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και η Μαδρίτη έχει το δικαίωμα να θέσει σε διαθεσιμότητα την τοπική κυβέρνηση, εφόσον η τελευταία διακηρύξει ανεξαρτησία.
Η κυβέρνηση έχει στείλει χιλιάδες αστυνομικούς στην Καταλονία για να εμποδίσει το δημοψήφισμα.
Ακόμα και αγρότες χρησιμοποιούν, πάντως, τα τρακτέρ τους σε 30 καταλανικές πόλεις για να περιφρουρήσουν τα εκλογικά κέντρα, όπως για παράδειγμα στην Τζιρόνα, που πρόκειται να ψηφίσει και ο Puigdemont.
Σε κάποια εκλογικά τμήματα ακτιβιστές αφαίρεσαν τις καγκελόπορτες από τα σχολεία για να μην είναι εύκολο να τα κλειδώσει η αστυνομία.
Μία μειοψηφία 40% είναι υπέρ της ανεξαρτησίας σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αν και η πλειοψηφία των Καταλανών επιθυμεί να γίνει το δημοψήφισμα.
Στην περιοχή ζουν 7,5 εκατ. άνθρωποι και η οικονομία της είναι μεγαλύτερη από της Πορτογαλίας.
Σημειώνεται ότι οι κάλπες είναι θα κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).

Περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας: Οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας θα επιτρέψει στους πολίτες να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοιχτό στην περιοχή, σε περίπτωση που βρουν κλειστό αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι, μεταδίδει το Reuters.
Σε ένα ακόμα βήμα για να κάνει πιο εύκολη τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ψηφοδέλτια που τυπώθηκαν σε σπίτια θα γίνονται επίσης δεκτά ως έγκυρα, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Jordi Turull.
Μετά την απαγόρευση του δημοψηφίσματος από το δικαστήριο, η αστυνομία συνέλαβε Καταλανούς αξιωματούχους, κατέσχεσε εκλογικό υλικό και έκλεισε 2.300 εκλογικά κέντρα, προκειμένου να το αποτρέψει.

(Πρώτη ενημέρωση 09:03, Κυριακή 1 Οκτωβρίου2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης