Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Μαδρίτη η Καταλονία – Έρχονται γενική απεργία, διαδηλώσεις

Σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Μαδρίτη η Καταλονία – Έρχονται γενική απεργία, διαδηλώσεις
Αντιμέτωπος με μια τεράστια συνταγματική κρίση ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy
Αν και σήμερα η ατμόσφαιρα στη Βαρκελώνη και στις άλλες πόλεις της Καταλονίας είναι ήρεμη σε σχέση με την «εκρηκτική» χθεσινή ημέρα του δημοψηφίσματος, κατά την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον 840 άνθρωποι σε βίαια επεισόδια, από αύριο Τρίτη 3/10 θα πρέπει να αναμένεται ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης των Καταλανών με την κεντρική κυβέρνηση.
Η τοπική κυβέρνηση έδωσε εντολή οι υπηρεσίες του Δημοσίου και τα μέσα μεταφοράς να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας λόγω της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα.
Σημειώνεται πως αρχικά τα συνδικάτα είχαν αποφασίσει να προχωρήσει σε απεργία διαρκείας από τις 3 έως τις 9 Οκτωβρίου, αλλά τελικά επικράτησε η άποψη η κινητοποίηση να περιοριστεί στην αυριανή ημέρα.
Η απεργία έρχεται ως απάντηση στην κρατική και αστυνομική καταστολή και αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμα μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του Mariano Rajoy.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, μετά και τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια, βιώνει μια από τις μεγαλύτερες συνταγματικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών της Ισπανίας.
«Θα μπορούσε να είναι χειρότερα.
Μπαίνουμε σε μια φάση απεργιών και διαδηλώσεων.
Όσο περισσότερη η δράση, τόσο μεγαλύτερη και η καταπίεση» αναφέρει σε δημοσίευμα της η μετριοπαθής καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι μεγαλύτερες τράπεζες εκτιμούν ότι η κρίση θα αποκλιμακωθεί σταδιακά με τον Rajoy να αναγκάζεται να προσφέρει περισσότερη αυτονομία στην Καταλονία.
«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για μεγαλύτερες συγκρούσεις βραχυπρόθεσμα είναι αυξημένος, με ταραχές που μπορούν να έχουν οικονομικό κόστος» αναφέρει σε σημείωμα της η Citibank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης