Τελευταία Νέα
Διεθνή

WirtschaftsWoche: Το Grexit επιστρέφει δυναμικά μετά τις γερμανικές εκλογές

WirtschaftsWoche: Το Grexit επιστρέφει δυναμικά μετά τις γερμανικές εκλογές
«Κατά τη γνώμη μου ο Τσίπρας έχει ποντάρει το πολιτικό του κεφάλαιο σε λάθος άλογο», δηλώνει ο Jens Bastian
(upd) Η επιστροφή των Φιλελευθέρων  (FDP) στη γερμανική κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, πέραν όλων των άλλων θεμάτων, επαναφέρει στο προσκήνιο και το Grexit, όπως επισημαίνει ο Jens Bastian (Γερμανός οικονομολόγος και μέλος της Task Force της Κομισιόν στην Ελλάδα από το 2011 έως και το 2013) σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό WirtschaftsWoche.
Παράλληλα ο Bastian εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και λιγότερο στο ζήτημα του χρέους.
Όπως αναφέρει μετά τις γερμανικές εκλογές «υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην Αθήνα.
Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, οι Έλληνες πολιτικοί δεν γνωρίζουν με ποιους θα κληθούν να διαπραγματευτούν στο Βερολίνο.
Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ευελπιστούσε ότι θα διατηρούνταν ο «μεγάλος συνασπισμός» και ως εκ τούτου ο W. Schaeuble θα παρέμενε υπουργός Οικονομικών.
Υπάρχει σαφώς ένας πανικός λόγω του FDP στην Αθήνα.
Οι Έλληνες φοβούνται ότι εάν ο υπουργός Οικονομικών προέλθει από το FDP τότε αυτό θα αποτελέσει για τους ίδιους έναν εφιάλτη.
Ο πανικός έχει ένα όνομα: Christian Lindner, τον οποίο πριν από μερικές ημέρες μάλλον δεν γνώριζαν».
Κατά τον Bastian και με δεδομένες τις απόψεις που έχει εκφράσει ο Lindner για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Bastian εκτιμά ότι το Grexit έχει επανέλθει στο προσκήνιο κάτι το οποίο κατά τον ίδιο «καταγράφεται στην πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου αλλά και των ομολογιακών αγορών».
Προσθέτει ακόμη ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους δεν θα αποτελέσει προτεραιότητα για τη γερμανική πολιτική, αν και το Eurgroup έχει θέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την αναδιάρθρωσή του.
«Όμως το θέμα αυτό δεν αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας ούτε στη Γερμανία, ούτε στη Γαλλία, ούτε στην Ιταλία.
Κατά τη γνώμη μου ο Τσίπρας έχει ποντάρει το πολιτικό του κεφάλαιο σε λάθος άλογο.
Θα έπρεπε να έχει κάνει καλύτερη δουλειά σε ό,τι αφορά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα αυτές που έχουν στόχο την πάταξη της φοροαποφυγής, της μείωσης της ανεργίας των νέων ή των εκροών κεφαλαίων.
Το θέμα των δομικών μεταρρυθμίσεων είναι το βασικό.
Εάν η ελληνική οικονομία δεν αλλάξει εκ βάθρων, το να κάνουμε debate για το ζήτημα του χρέους δεν έχει κανένα νόημα.
Μόνο εάν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση σε συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα και εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος», εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος.
Απαντώντας σε ερώτηση εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίκιο να θεωρεί τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron ως έναν «σύμμαχο του στο debate με τη Γερμανία», ο Bastian είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος:
«Θα ήμουν πιο προσεκτικός.
Ο πιο σημαντικός σύμμαχος του Macron στην Ευρωζώνη είναι και θα παραμείνει η Γερμανίδα καγκελάριος.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών ο Τσίπρας έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει μία συμμαχία του Νότου, με μάλλον μικρή επιτυχία.
Ακόμη και η Κύπρος, μία χώρα που βρέθηκε σε πρόγραμμα στήριξης και είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος της Ελλάδας, σε κάθε περίπτωση σπεύδει να διευκρινίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτή δεν είναι Ελλάδα και καλό θα είναι να μην συγκρίνονται οι δύο χώρες μεταξύ τους».
Πάντως ο Bastian παραδέχεται ότι υπάρχει πρόοδος στην ελληνική οικονομία, με δεδομένους τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και την θεωρούμενη ως επιτυχημένη έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο.
Στα θετικά στοιχεία για την Ελλάδα το γεγονός ότι υπήρξε αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Fitch, αλλά και έξοδος από το καθεστώς επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος.
Όμως ακόμη και η παραπάνω θετική εικόνα έχει ορισμένα σκοτεινά σημεία, σύμφωνα πάντα κατά τον Jens Bastian. Ποια είναι αυτά;
«Η ανεργία, παρά τη μείωσή της, παραμένει η υψηλότερη στην Ευρωζώνη.
Τον Ιούνιο έφθασε στο 21,1% και μάλιστα εν τω μέσω της τουριστικής περιόδου.
Εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια πολιτικά αλλά και γραφειοκρατικά εμπόδια στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και τη δημιουργία ενός θετικού περιβάλλοντος για προσέλκυση επενδύσεων», σημειώνει.
Δεν παραλείπει να αναφερθεί τόσο στο θέμα της Fraport και την πρόθεσή της να ζητήσει αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο για τις καταστροφές που υπάρχουν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που εξαγόρασε, όσο και σε αυτό της επένδυσης στο Ελληνικό, αλλά και στην «κόντρα» που υπήρξε μεταξύ κυβέρνησης και Eldorado Gold, ούτως ώστε να καταδείξει τις δυσκολίες που υπάρχουν για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα.
Όσο για το τι θα γίνει στην Ελλάδα αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, ο Bastian σημειώνει ότι:
«Βρυξέλλες και Αθήνα εργάζονται από κοινού για το νέο ελληνικό success story.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pier Moscovici και ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα δήλωσαν ότι «καταφθάνει το τέλος της κρίσης».
Στόχος του success story είναι να υπάρξει μία «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Με απλά λόγια: Όχι επιπλέον δάνεια, τέλος η τρόικα, τέλος τα προγράμματα διάσωσης.
Τα παραπάνω αποτελούν τις βασικές πεποιθήσεις του Τσίπρα.
Θέλει να παρουσιάσει τον εαυτό του προς τους ψηφοφόρους ως τον πρωθυπουργό που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια».




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης