Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι του α' 6μηνου του 2017 – Ποιες εισηγμένες ξεχώρισαν για τα θεμελιώδη τους

Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι του α' 6μηνου του 2017 – Ποιες εισηγμένες ξεχώρισαν για τα θεμελιώδη τους
Τα έκτακτα κέρδη στρεβλώνουν την εικόνα πολλών εταιρειών, αλλά οι «γνωστοί-άγνωστοι» δήλωσαν και πάλι «παρών» φέρνοντας καλή κερδοφορία στους μετόχους
Μόλις 4 εισηγμένες κατάφεραν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 να ξεπεράσουν το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ σε κέρδη (πλην των εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδου), και μόλις μία εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ ζημιές στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Έκτακτα κέρδη (π.χ. Lavipharm, ΔΕΗ, Νίκας κ.α.), βελτιώνουν την εικόνα ορισμένων λογιστικών καταστάσεων, ενώ για κάποιες η καλή κερδοφορία δεν μεταφράζεται σε ελκυστική αποτίμηση στο ταμπλό.
Και σε αυτό το εξάμηνο, τα εύσημα πρέπει να δοθούν στις εταιρείες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που καταφέρνουν μέσα σε όλο το χρονικό διάστημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης να φέρνουν θετικά αποτελέσματα και να βελτιώνουν τη συνολική εικόνα του ισολογισμού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου, όπως τα συγκέντρωσε και τα επεργάστηκαν οι αναλυτές της Beta ΑΧΕΠΕΥ, μεγάλη ποσοστιαία αύξηση κερδών (37%) και καθαρή κερδοφορία 191,6 εκατ. ευρώ είχε η Coca Cola, αλλά η αποτίμηση των 10,4 δισ. ευρώ επισκιάζει τα πάντα.
Κέρδη άνω των 100 εκατ. ευρώ έφεραν τα ΕΛΠΕ (167,4 εκατ. ευρώ), η Motor Oil (126,5 εκατ. ευρώ) και η Folli Follie (114,8 εκατ. ευρώ) και βάσει αποτιμήσεων έχουν χαμηλά p/e.
Η ανησυχία έχει να κάνει με τη Folli Follie λόγω των αρνητικών ταμειακών ροών στο εξάμηνο παρά την πρόβλεψη της διοίκησης για θετικές ταμειακές ροές.
Ο όμιλος Μυτιληναίου είχε ένα εξαιρετικό εξάμηνο και ο μετασχηματισμός βοήθησε τη συνολική εικόνα.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με 35,5 εκατ. ευρώ κερδοφορία και αποτίμηση 403 εκατ. ευρώ έχει θέσει τις βάσεις για ένα εξαιρετικά χαμηλό p/e αν συνεχιστεί η θετική πορεία και στο δεύτερο εξάμηνο.
Η λογιστική κατάσταση της Καρέλιας παρά τη μείωση της κερδοφορίας είναι για σεμινάριο, όπως και της Πλαστικά Κρήτης.
Η Autohellas βάζει τις βάσεις για μία εκρηκτική αύξηση κερδών στο σύνολο της χρήσης, ενώ της Viohalco η βελτίωση είναι εξαιρετική αλλά απαιτείται συνέχεια για να φτιάξει καλό p/e.
Η ΕΥΑΘ είναι γνωστή για τα καλά τις αποτελέσματα, της Mermeren ήταν εκπληκτικά (5,1 εκατ. ευρώ με αποτίμηση61 εκατ. ευρώ), η Καράτζη αν συνεχίσει έτσι θα προσεγγίσει τα 10 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης και η μετοχή θα είναι ακόμη πιο τσάμπα από ότι είναι σήμερα, η Flexopack για μία ακόμη φορά έδειξε την αξία της, ο Ικτίνος επιτέλους κοίταξε τα μάρμαρα και έβγαλε καλά κέρδη (3 εκατ. ευρώ από 841 χιλ. ευρώ με αποτίμηση 42 εκατ. ευρώ), η Έλτον πάλι αύξησε τα κέρδη της, η Ελινόιλ ήταν επίσης καλή όπως και η Ελτράκ, και η AS Company.
Καλές και μικρές εταιρείες με άλλα λόγια ξεχώρισαν και πάλι, ενώ στον αντίποδα η αρνητική έκπληξη έρχεται από την MIG που εμφάνισε ζημιές 60 εκατ. ευρώ, από τη Frigoglass με 37 εκατ. ευρώ και την Intralot με 26 εκατ. ευρώ.
Η Forthnet έχει συνηθίσει τους επενδυτές στις ζημιές και αυτή τη φορά εμφάνισε μεγάλες (18,4 εκατ. ευρώ), η Σελόντα που προσπαθούν οι τράπεζες να την πουλήσουν είχε ζημιές 15,5 εκατ. ευρώ και η Lamda 10,9 εκατ. ευρώ λόγω και των αποτιμήσεων ακινήτων.
Αρνητική έκπληξη και από τα αποτελέσματα της Ολυμπιακής Τεχνικής που ήταν αρνητικά κατά 8,3 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης