Τελευταία Νέα
Διεθνή

NYT: Αύξηση της εργασίας part-time και πτώση των μισθών «βασανίζουν» την Ελλάδα της κρίσης

NYT: Αύξηση της εργασίας part-time και πτώση των μισθών «βασανίζουν» την Ελλάδα της κρίσης
Άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας που αναφέρεται στην έκθεση της ΓΣΕΕ για την αγορά εργασίας
Στην έκθεση της ΓΣΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας αναφέρεται άρθρο των New York Times.
Όπως τονίζει η εκ περιτροπής εργασία (part-time) και η μακροχρόνια ανεργία έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι σημειώνεται πτώση στο ποσοστό ανεργίας.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, τονίζεται στο δημοσίευμα, έχουν χάσει τη δουλειά τους από την έναρξη της κρίσης το 2010.
Ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος, ενώ πολλοί έχουν «δει» τα εισοδήματά τους να υποχωρούν στο 1/3, λόγω των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που έχουν επιβληθεί από τα μνημόνια.
Η ανεργία, στο 21% κατά το β’ τρίμηνο 2017, έχει μειωθεί αλλά εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη.
Η μαύρη εργασία και η εκ περιτροπής εργασία  έχουν ενισχυθεί, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους.
«Η κατάσταση στην αγορά εργασίας βελτιώθηκε στο α’ εξάμηνο του 2017… αλλά μία σειρά ποιοτικών δεικτών δημιουργούν ανησυχίες», τονίζεται στην έκθεση της ΓΣΕΕ.
Στο δημοσίευμα των New York Times τονίζεται ακόμη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 267.000 εργαζόμενοι σε θέσεις part time από 99.000 που ήταν το 2008, δηλαδή ένα έτος πριν ξεσπάσει η κρίση.
Εκτός από τους μακροχρόνια ανέργους, έχει αυξηθεί και ο αριθμός αυτός που έχουν, πλέον, σταματήσει να αναζητούν εργασία. Ο αριθμός τους έχει φθάσει στις 109.000 από 37.000 που ήταν το 2008.
Παράλληλα έχουν χαθεί 645.000 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα, τη μεταποίηση, τις κατασκευές και στο λιανεμπόριο κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Η μικρή αύξηση στην απασχόληση εμφανίζεται στους κλάδους ενέργειας, τουρισμού και διοίκησης.
Παράλληλα η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας έχει οδηγήσει και σε μείωση των αποδοχών.
Κατά τη ΓΣΕΕ –και σύμφωνα πάντα με το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας- εξαιτίας της αύξησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, το 48% των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 ήταν part-time, ενώ οι μέσες μηνιαίες αποδοχές γι’ αυτούς τους εργαζόμενους φθάνουν στα 397 ευρώ.
«Αυτή η εξέλιξη θα έχει σημαντική μακροοικονομική επίπτωση, καθώς αποτελεί έναν «κρυμμένο» μηχανισμό παραγωγής λιτότητας.
Η ανεργία, εάν συνεχίσει την τρέχουσα πορεία της, θα έχει υποχωρήσει κάτω του 10% εντός της δεκαετίας του 2030», τονίζει η ΓΣΕΕ.
«Η ελληνική αριστερή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα δημιουργούσε περισσότερες θέσεις εργασίας και θα μείωνε την ανεργία κατά 2,5% σε ετήσια βάση προκειμένου να ωθήσει την ανάπτυξη και να δώσει τέλος στην εποπτεία των πιστωτών», καταλήγει το δημοσίευμα των New York Times.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης