Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, με την Καταλονία στο επίκεντρο - Πτώση 2,9% για τον ισπανικό IBEX 35

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, με την Καταλονία στο επίκεντρο - Πτώση 2,9% για τον ισπανικό IBEX 35
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,08%, στις 390,40 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (4/10/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εξελίξεις στην Καταλονία να παραμένουν στο επίκεντρο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,08%, στις 390,40 μονάδες, με τους κλάδους να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,01%, στις 7.467,58 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε άνοδο 0,53% και έκλεισε στις 12.970,52 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε κατά 0,08% χαμηλότερα, στις 5.363,23 μονάδες.
Στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 δέχτηκε έντονες πιέσεις, καθώς κλιμακώνεται η κρίση στην Καταλονία, κλείνοντας με «βουτιά» 2,85%, στις 9.964,90 μονάδες.
Ο ΙBEX 35 έχασε το ψυχολογικό στήριγμα των 10.000 μονάδων, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2015, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.
H Caixabank διολίσθησε κατά 5%, η Banco Sabadell «βούλιαξε» κατά 5,7%, η Bankia κατέγραψε απώλειες 3,7%, ενώ η BBVA υποχώρησε κατά 3,3%,
Την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού της Ισπανίας ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017, ενώ τα spreads μεταξύ ισπανικών και γερμανικών ομολόγων ανήλθαν σε υψηλό πέντε μηνών.
Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου ανήλθε στο 1,76%, εμφανίζοντας ημερήσια άνοδο επτά μονάδων βάσης, ενώ το spread με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα έφθασε στις 136 μονάδες βάσης - το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.



Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχτηκαν γενικότερα οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, εν αναμονή της οδηγίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αύξηση των προβλέψεων στο 100% για τα νέα προβληματικά δάνεια που θα προκύψουν από 1η Ιανουαρίου 2018.
Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε κατά 1%, ενώ της Commerzbank σημείωσε πτώση 0,6%.
Ο κυβερνήτης της Καταλονίας, Carles Puigdemont, υποστήριξε σήμερα ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας είναι θέμα ημερών, ενώ σε συνέντευξή του στην «Bild» δήλωσε πως «αισθάνεται ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας».
Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση και τις αρχές της Καταλονίας να αρχίσουν διάλογο, ενώ ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Frans Timmermans, δήλωσε ότι «στο όνομα του νόμου μερικές φορές απαιτείται σχετική χρήση βίας».
Την ίδια ώρα, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Καταλονία, ο Manfred Weber, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τάχθηκε σήμερα ενάντια σε οποιαδήποτε κίνηση εκ μέρους της Καταλονίας να ολοκληρώσει την απόσχισή της από την Ισπανία, ενώ υποστήριξε «οι μαζικές διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη δεν μπορούν να αλλάξουν τη συνταγματική τάξη μίας χώρας.
Ο κλάδος λιανεμπορίου ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων της σημερινής συνεδρίασης, στον απόηχο ορισμένων απογοητευτικών στοιχείων για Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην Ευρωζώνη κατέγραψε πτώση 0,5% τον Αύγουστο του 2017.
Την ίδια ώρα, ώθηση στον γερμανικό δείκτη DAX προσέφεραν τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, που τον Σεπτέμβριο του 2017 ανήλθε σε υψηλά 77 μηνών, με τον σχετικό ΡΜΙ να διαμορφώνεται συγκεκριμένα στις 57,7 μονάδες.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης