Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, μετά τα πρακτικά ΕΚΤ - «Άλμα» 2,5% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, μετά τα πρακτικά ΕΚΤ - «Άλμα» 2,5% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,16% υψηλότερα, στις 391 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (5/10/2017) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που έδειξαν ότι συζητήθηκαν τα σενάρια για τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,16% υψηλότερα, στις 391 μονάδες, με τους κλάδους να τερματίζουν με μεικτά πρόσημα.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,54%, στις 7.507,99 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε οριακή πτώση 0,02% και έκλεισε στις 12.968,05 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,30% υψηλότερα, στις 5.379,21 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανέκαμψε από τη χθεσινή «βουτιά» 2,9%, κλείνοντας με κέρδη 2,5%, στις 10.214,70 μονάδες, με τους επενδυτές να συνεχίζουν όμως να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, με την Καταλονία να οδεύει προς τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.
Ο DAX δέχτηκε πιέσεις από τα στοιχεία για τον κατασκευαστικό κλάδο στη Γερμανία, που έδειξαν μια σημαντική πτώση για τον Σεπτέμβριο του 2017.
Ειδικότερα, ο σχετικός PMI διαμορφώθηκε στις 53,4 μονάδες, από 54,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που συνιστά τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων οκτώ μηνών.



Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι μετοχές των κλάδων κατασκευών και πρώτων υλών, στον απόηχο της είδησης ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Assa Abloy σκέφτεται να παραιτηθεί.
Οι μετοχές της σουηδικής εταιρείας έπεσαν κατά 5%.
Οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, που έδειξαν ότι βρέθηκε επί τάπητος το θέμα της μείωσης του QE.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου συζήτησαν δύο ενδεχόμενα: είτε τη μικρότερη μείωση του μεγέθους του QE σε συνδυασμό με μείωση της διάρκειας του προγράμματος, είτε τη μεγαλύτερη μείωση του μεγέθους με μεγαλύτερη διάρκεια.
Την ίδια ώρα, ο Ewald Nowotny, αξιωματούχος της ευρωτράπεζας, δήλωσε σήμερα πως η ΕΚΤ θα επιβραδύνει τις αγορές assets με έναν ήπιο ρυθμό στις αρχές του επόμενου έτους.
Εν τω μεταξύ, ευνοϊκά το επενδυτικό κλίμα επηρέασαν τα στοιχεία της Markit για τις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης, με τον σχετικό ΡΜΙ να ανέρχεται στις 52,3 μονάδες, από 50,8 τον Αύγουστο 2017, γεγονός που συνιστά τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου κατά το τελευταίο εξάμηνο όπου ο κλάδος βρίσκεται σε θετικό έδαφος.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης