Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Το Βερολίνο υποστηρίζει την αναγκαιότητα μετεξέλιξης του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

tags :
DW: Το Βερολίνο υποστηρίζει την αναγκαιότητα μετεξέλιξης του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
Τη θέση της νυν κυβέρνησης απορρίπτει το FDP το οποίο θεωρείται πιθανός εταίρος ενός μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού με Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινους
Οι μελλοντικοί ρόλοι που μπορούν να λάβουν η Οικονομική Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup που θα συγκληθεί στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα θα συζητηθεί και η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» που θα αντικαταστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε περίπτωση δανειακών προγραμμάτων για κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Το θέμα απασχόλησε το σημερινό (6/10) κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείο Οικονομικών, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει θέση σε ότι αφορά το ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle διαβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα (9/10) ο υπουργός Οικονομικών E. Schaeuble θα υποστηρίξει στο Eurogroup τις πάγιες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης.
Με άλλα λόγια, το Βερολίνο θα υποστηρίξει στη συζήτηση την αναγκαιότητα της μετεξέλιξης του ESM σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».
Τη θέση της νυν κυβέρνησης απορρίπτει ως γνωστόν το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) το οποίο θεωρείται πιθανός εταίρος ενός μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού με Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινους.
Ερωτηθείς για την πολιτική σκοπιμότητα μιας γερμανικής δέσμευσης τη Δευτέρα ενόψει της διάστασης απόψεων ανάμεσα στους εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών κατέστησε σαφές πως ο κ. Schaeuble θα εκφράσει τις απόψεις της σημερινής κυβέρνησης.
Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να πάρει θέσει αναφορικά με την πρόταση του γάλλου προέδρου E. Macron για την έκδοση γαλλογερμανικών ομολόγων με τα οποία θα χρηματοδοτούνται επενδύσεις σε υποδομές και σε προγράμματα καινοτομίας.
Το ζήτημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.
Η απερχόμενη, πάντως, απορρίπτει ευρωομόλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης