Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ισπανοί διαδήλωσαν ντυμένοι στα λευκά, ζητώντας διάλογο ανάμεσα στους Καταλανούς και τη Μαδρίτη

Reuters: Ισπανοί διαδήλωσαν ντυμένοι στα λευκά, ζητώντας διάλογο ανάμεσα στους Καταλανούς και τη Μαδρίτη
Σε 50 πόλεις της Ισπανίας έγιναν διαδηλώσεις με τον κόσμο να στέλνει μήνυμα ενότητας
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης το Σάββατο 7/10 το πρωί, καθώς η Καταλονία ετοιμάζεται να διακηρύξει την ανεξαρτησία της, μεταδίδει το Reuters.
Αρκετοί ήταν ντυμένοι στα λευκά, ζητώντας με αυτόν τον τρόπο να αρχίσουν συνομιλίες για να αποφευχθεί η χειρότερη πολιτική κρίση στην Ισπανία εδώ και δεκαετίες.
Η πλούσια βορειοανατολική επαρχία της Καταλονίας έχει δική της γλώσσα και κουλτούρα και για καιρό προσπαθεί να αποσχιστεί από την υπόλοιπη χώρα, άλλωστε, για αυτό έκανε και το δημοψήφισμα την περασμένη Κυριακή (1/10), το οποίο απαγόρευσε το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Οι καταλανικές αρχές υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία όσων ψήφισαν επιθυμεί την ανεξαρτητοποίηση, αλλά η Μαδρίτη υποστηρίζει ότι η απόσχιση είναι παράνομη με βάση το Σύνταγμα του 1978.
Η πολιτική διαμάχη έχει διχάσει τη χώρα, έχει οδηγήσει τράπεζες και επιχειρήσεις να απομακρύνουν τα κεντρικά τους γραφεία από την Καταλονία και έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών για την ισπανική οικονομία.
Η Κομισιόν ζήτησε από τους Καταλανούς και τους Ισπανούς ηγέτες να βρουν μία λύση.
Σε ειρηνικές διαδηλώσεις σε πάνω από 50 πόλεις της Ισπανίας χιλιάδες άνθρωποι ντυμένοι στα λευκά ζητούν διάλογο μεταξύ των ηγετών.
Στη Βαρκελώνη διαδηλωτές τραγουδούσαν "ας συζητήσουμε" στα καταλανικά και επέκριναν τους πολιτικούς ηγέτες που δεν βρήκαν μία διπλωματική λύση.
Ένας διαδηλωτής είπε χαρακτηριστικά ότι η λύση πρέπει να δοθεί μέσω διαλόγου και όχι μονομερώς, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι "διαφορετικά όλο αυτό θα τελειώσει άσχημα και όλοι θα χάσουν".
Κι ενώ ο Καταλανός ηγέτης Carles Puigdemont είναι ανοιχτός στη διαμεσολάβηση, ο Mariano Rajoy επιμένει να του ζητάει να σταματήσει την καμπάνια της ανεξαρτησίας, που θέριεψε στα έξι χρόνια της κρίσης.
Στο μεταξύ στη Μαδρίτη, παράλληλα με την πορεία με σύνθημα "ας συζητήσουμε" πολλοί κρατούσαν ισπανικές σημαίες, τραγουδώντας "ζήτω η Ισπανία" και "ζήτω η Καταλονία".
Διαδηλωτές εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για όσα συνέβησαν, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμά τους για ενότητα.
Η κίνηση της κυβέρνησης Rajoy να στείλει χιλιάδες αστυνομικούς στην Καταλονία για να πάρουν τις κάλπες ανήμερα του δημοψηφίσματος είχε ως συνέπεια να τραυματιστούν 900 άνθρωποι.
Η αστυνομική βία καταδικάστηκε και η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να απολογηθεί την Παρασκευή 6/10, αν και οι εντάσεις συνεχίστηκαν μετά τις πληροφορίες ότι την Τρίτη 10/10 το καταλανικό κοινοβούλιο θα κάνει διακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Για την ισπανική κρίση συζήτησαν και η Merkel με τον Juncker και η ανησυχία μεγαλώνει στην ΕΕ για την επίδραση που θα έχει στην ισπανική οικονομία, την τέταρτη μεγαλύτερη της ευρωζώνης.
Στο Eurogroup της Δευτέρας και της Τρίτης (9-10/10) στις Βρυξέλλες μπορεί να συζητηθεί το θέμα, αν και δεν είναι επίσημα στην ατζέντα.
Η υποστήριξη που έδωσε η ΕΕ στον Rajoy συνδυάστηκε με την ανησυχία που εκφράστηκε σε κατ' ιδίαν συζητήσεις για τη βία της ισπανικής αστυνομίας στο δημοψήφισμα.
Μερικά κράτη μέλη της ΕΕ φοβούνται ότι το καταλανικό κίνημα για την ανεξαρτητοποίηση μπορεί να βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης όπου υπάρχουν επίσης αυτονομιστικά κινήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης