Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα αλλάξει λόγω γερμανικών εκλογών - Padoan: Ανησυχία για τα NPLs και την ΕΚΤ

Dijsselbloem: Το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα αλλάξει λόγω γερμανικών εκλογών - Padoan: Ανησυχία για τα NPLs και την ΕΚΤ
Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews από τις 15 δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου η Αθήνα έχει ολοκληρώσει μόλις 1 ή το πολύ 2 από αυτό το «πακέτο»
(upd) Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι ένα πρόγραμμα που συμφώνησαν όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και δεν αλλάζει λόγω εκλογών, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά (το είχε δηλώσει και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα) ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ερωτώμενος εάν το αποτέλεσμα το γερμανικών εκλογών θα αλλάξει κάτι σχετικά με την Ελλάδα.
«Υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για το πρόγραμμα της Ελλάδας.
Καμία χώρα και κανένα κοινοβούλιο δεν μπορεί να αλλάξει τους κανόνες», υπογράμμισε.
«Θεωρώ ότι έχουμε όλοι στόχο η γ' αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί πριν από τέλος του έτους», απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο πρόεδρος του Eurogroup.
"Καταλήξαμε σε μια ισχυρή συμφωνία το καλοκαίρι του 2015, η οποία αφορά ένα τρίτο πρόγραμμα και αυτό τρέχει μέχρι τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς.
Μεμονωμένες εκλογές, μεμονωμένες χώρες δεν μπορούν να αλλάξουν αυτό το πρόγραμμα.
Είναι μια συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης.
Ακόμα και αν αλλάξουν οι κυβερνήσεις, η συμφωνία επιτεύχθηκε και το πρόγραμμα έχει διάρκεια έως τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς", δήλωσε.
Ο Dijsselbloem ωτήθηκε επίσης για την ολοκλήρωση της θητείας του, απαντώντας χαρακτηριστικά: "Θα σας πω περισσότερα μετά το Eurogroup, διότι θα ενημερώσω πρώτα τους εταίρους για το τι συμβαίνει στην Ολλανδία και τι σημαίνει αυτό, και θα ενημερώσω μετά το Eurogroup".

Schaeuble: Τα τελευταία 8 χρόνια κατορθώσαμε να σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη

Έπειτα από αρκετές συνεδριάσεις του Eurogroup, όπου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σφυροκοπούσε χωρίς έλεος την Ελλάδα και την εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας, έφτασε κι ένα (το σημερινό) όπου ο Wolfgang Schaeuble προσήλθε στη συνεδρίαση χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στο ελληνικό ζήτημα.
Αντιθέτως αναφέρθηκε στη μετά τις εκλογές Γερμανία αλλά και στο γεγονός ότι η σημερινή (9/10/2017) είναι η τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, όπου συμμετέχει.
«Είναι πολύ καλό να ολοκληρώνεις μια 8ετία ως υπουργός Οικονομικών» δήλωσε και πρόσθεσε ότι οκτώ χρόνια είναι πολλά για να είσαι υπουργός Οικονομικών.
Όπως τόνισε «σε αυτά τα οκτώ χρόνια κατορθώσαμε να σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη».
Παράλληλα επεσήμανε ότι η δουλειά για τη σταθερότητα του ευρώ συνεχίζεται ενώ τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Τέλος, ο Schaeuble τόνισε ότι «η Γερμανία βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο από πολιτικής άποψης».

Moscovici: Πιο ισχυρή η ελληνική οικονομία, μειώνεται η ανεργία

Στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά» δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται και ότι η ανεργία μειώνεται.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Πάντως, ο Moscovici δήλωσε ότι «το μόνο πρόβλημα της Ελλάδας είναι να επιτύχει με το πρόγραμμα και να το ολοκληρώσει στα τέλη του καλοκαιριού».

Le Maire για Dijsselbloem: Έχουμε πολύ καλό πρόεδρο στο Eurogroup

Στο... πλευρό του Jeroen Dijsselbloem δήλωσε ότι θα σταθεί ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.
«Έχουμε πολύ καλό πρόεδρο του Eurogroup» είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι θα τον στηρίξει εάν θέλει να παραμείνει στο τιμόνι του Eurogroup έως το τέλος της θητείας του.
Επισημαίνεται ότι η θητεία του Dijsselbloem λήξει τον Ιανουάριο του 2018, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup, ακόμα κι αν δεν είναι πλέον υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Padoan (Ιταλός ΥΠΟΙΚ): Έχω αμφιβολίες για τον τρόπο διαχείρισης των NPLs από την ΕΚΤ

Η Ιταλία έχει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ, ECB) για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ευρωζώνη είναι σωστή και θα την συζητήσουμε τις προσεχείς εβδομάδες, δήλωσε σήμερα (9/10/2017) ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Pier Carlo Padoan.
Η ΕΚΤ θα ζητήσει το 2018 από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να διαθέσουν περισσότερα μετρητά για να καλύψουν τα πρόσφατα καταταγμένα επισφαλή δάνεια και ενδέχεται επίσης να παρουσιάσει πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου αποθέματος κακού χρέους στον κλάδο.
«Είναι σαφές στην Ιταλία ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς τη μείωση των τραπεζικών επισφαλών δανείων», ανέφερε ο Padoan προσερχόμενος στο Eurogroup.
«Έχω αμφιβολίες σχετικά με τους τρόπους και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που τίθεται υπό συζήτηση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM)», ανέφερε.
«Θα το συζητήσουμε τις ερχόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε ο ίδιος.


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Ψυχρό μέτωπο θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα λόγω καθυστερήσεων στα προαπαιτούμενα στο Eurogroup σήμερα 9 Οκτωβρίου

Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews από τις 15 δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου η Αθήνα έχει ολοκληρώσει μόλις 1 ή το πολύ 2 από αυτό το «πακέτο» (!) και με τους δανειστές να εμφανίζονται έτοιμοι να βγάλουν στη «σέντρα» την ελληνική πλευρά.
Και εκεί που ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπολόγιζε ότι θα περάσει ένα ήσυχο απόγευμα στο Λουξεμβούργο τα σύννεφα πάνω από την πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου έχουν αρχίσει ήδη να συσσωρεύονται προμηνύοντας την έλευση ψυχρού μετώπου.
Το Eurogroup θα αποχαιρετίσει τον Schaeuble και θα ξεκινήσει μια πρώτη διαπραγμάτευση για την μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο.
Μετά τον «πονοκέφαλο» μετά τα ληξιπρόθεσμα χρέη - που παραμένουν σε αυξητική τάση, (σ.σ. αύξηση 588 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο) που κανονικά θα έπρεπε να είχε ανακοπεί από τη στιγμή που είχε ξεκινήσει η αποπληρωμή αυτών των οφειλών με τα 800 εκατ. ευρώ που έλαβε τον Ιούλιο η χώρα από τους δανειστές - ο κ. Τσακαλώτος θα βρεθεί απολογούμενος και για τις καθυστερήσεις με τα «παραδοτέα» προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικότερα, όμως τα 15 προαπαιτούμενα που δέσμευαν την κυβέρνηση έως τον Σεπτέμβριο είναι:      

1.  Διατήρηση ρευστότητας: Λήψη μέτρων από την Τράπεζα της Ελλάδος αν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των λιγότερο συστημικών τραπεζών (LSIs)

2. Ιδιωτικοποιήσεις (Εγνατία): Υποβολή για έγκριση της νέας πολιτικής για τα διόδια στην Εγνατία και τους κάθετους άξονες.

3. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της ΕΤΑΔ αν κριθεί αναγκαίο.

4. Ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας): Μεταφορά του πρώτου «πακέτου» ακινήτων κατόπιν συμφωνίας με τις αρχές.

5.Ενέργεια-φυσικό αέριο: Το ΚΥΣΟΙΠ κατόπιν εισήγησης της ΡΑΕ να υιοθετήσει το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο (2017-2020) για την αγορά φυσικού αερίου.

6. Δίκτυα ύδρευσης: Νέα επιχειρηματικά σχέδια για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ

7.  Κτηματολόγιο: Νέα νομοθεσία για τα γραφεία Κτηματολογίου.

8. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ): Προσδιορισμός των οργανικών θέσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση.

9. Δημόσια έσοδα (Τελωνεία): Εγκατάσταση των τριών scanners στα διεθνή αεροδρόμια.

10. Αγορές προϊόντων και επιχειρηματικό περιβάλλον: Νέα νομοθεσία μέσα για τους τομείς εξόρυξης.

11. Ανεξάρτητες αρχές: Προσαρμογή της νομοθεσίας για τις ανεξάρτητες αρχές συμπεριλαμβανομένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της ΡΑΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών.

12. Δημόσια διοίκηση (κινητικότητα): Εφαρμογή του νέου πλαισίου κινητικότητας.  

13. Δημόσια διοίκηση (εκσυγχρονισμός): Προκηρύξεις για όλες τις γραμματείες υπουργείων- Επιλογή γενικών διευθυντών.

14.  Δικαιοσύνη: Τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του πτωχευτικού νόμου και άλλων σχετικών νόμων για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των δανειστών σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.

15. Κοινωνική προστασία: Νομοθεσία για το επίδομα στέγασης.

Το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων

Ένα νέο χρονοδιάγραμμα απόλυτα ελληνικού ενδιαφέροντος αρχίζει να σχηματοποιείται συνδέοντας την συμφωνία για την γερμανική κυβέρνηση, με το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και το ελληνικό χρέος.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις ο σχηματισμός της νέας γερμανικής κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί Ιανουάριο 2018 με το υπουργείο Οικονομικών να περνάει στο FDP τους γερμανούς φιλελεύθερους.
Τον Φεβρουάριο του 2018 θα κλείσει η 3η αξιολόγηση.
Ως εκ τούτου το αρχικό σχέδιο στις 4 Δεκεμβρίου του 2017 στο Eurogroup να κλείσει η 3η αξιολόγηση φαίνεται απίθανο σενάριο.
Πολύ κρίσιμο για την Ελλάδα θα αποδειχθεί το συνέδριο του ΔΝΤ στις 13 με 15 Οκτωβρίου του 2017 όπου θα επανεξεταστεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα και θα παρουσιαστούν εκ νέου οι θέσεις του Ταμείου για το ελληνικό χρέος.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι εφόσον έως τον Φεβρουάριο του 2018 κλείσει η 3η αξιολόγηση τον Μάρτιο του 2018 θα μπορούσε να ανοίξει το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο στο σκέλος αυτό υπάρχουν δύο προβλέψεις
1)Τα μέτρα που θα υιοθετηθούν για το χρέος δεν θα καταστήσει εφικτή μια θετική έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος DSA
2)Τα μέτρα για το χρέος ακόμη και εάν περιλαμβάνουν επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων του EFSF – σενάριο όχι πιθανό – παρ΄ ότι είχαν εξεταστεί σε Eurogroup του παρελθόντος πάλι δεν θα οδηγούν σε θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος.
Οπότε η ένταξη στο QE στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν θεωρείται πιθανό σενάριο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης