Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η Γερμανία πιέζει ώστε o ESM να έχει διευρυμένο εποπτικό ρόλο στην Ευρωζώνη

Reuters: Η Γερμανία πιέζει ώστε o ESM να έχει διευρυμένο εποπτικό ρόλο στην Ευρωζώνη
Δυνατότητα εποπτείας και των προϋπολογισμών των κρατών-μελών από τον Μηχανισμό προωθεί το Βερολίνο
Έγγραφο στο οποίο καταγράφονται οι προτάσεις της Γερμανίας για τον μελλοντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και το οποίο συζητήθηκε στο σημερινό (9 Οκτωβρίου) Eurogroup, φέρει στο φως της δημοσιότητας του Reuters.
Σύμφωνα με αυτό ο ESM θα πρέπει να αναλάβει και τον ρόλο εποπτείας των δημοσιονομικών πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και κατά πόσο ακολουθούν τους κανόνες που ισχύουν για τους προϋπολογισμούς τους.
Παράλληλα ο Μηχανισμός θα πρέπει να μπορεί αυτόματα να αναλαμβάνει την αναδιάρθρωση των χρεών χωρών οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης.
Σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο ESM δεν έχει τη δυνατότητα να εποπτεύει την πορεία μίας οικονομίας πριν αυτή τελικώς αποκλειστεί από τις αγορές και ζητήσει πρόγραμμα στήριξης από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη.
«Είναι, λοιπόν, σημαντικό να επεκτείνουμε το ραντάρ του ESM και να του παράσχουμε τη δυνατότητα παρακολούθησης των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει μία χώρα», αναφέρεται στο έγγραφο.
Προστίθεται ακόμη ότι «στόχος να βρεθούν, σε συνεργασία με άλλους θεσμούς, οι κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν τα κράτη-μέλη στην Ευρωζώνη και μάλιστα με αποτελεσματικό τρόπο και μάλιστα νωρίτερα απ’ ότι γίνονταν στο παρελθόν, με στόχο αυτοί οι κίνδυνοι να αντιμετωπίζονται από τις ίδιες τις χώρες.
Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ως βάση για τον νέο ρόλο του Μηχανισμού το Άρθρο IV που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ».
Βάσει των κανονισμών της ΕΕ τον ρόλο του «επόπτη» των προϋπολογισμών των κρατών-μελών έχει η Κομισιόν, η οποία εξετάζει κατά πόσο αυτοί είναι σύμφωνοι ή τυχόν παραβιάζουν το Σύμφωνα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει περιορισμούς στο ύψος του δανεισμού μίας χώρας και να λάβει μέτρα συμμόρφωσής της εάν παραβιάζει τους κανόνες.
«Οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις και ο δημοσιονομικός έλεγχος είναι δύο πράγματα που πάνε μαζί.
Ο ESM θα πρέπει σταδιακά να αναλάβει έναν ισχυρότερο, ουδέτερο ρόλο σε ό,τι αφορά την εποπτεία εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τονίζεται στη γερμανική πρόταση.
Προστίθεται ακόμη ότι οι κανονισμοί που έχει φτιάξει η Κομισιόν αναφορικά με την παρακολούθηση των προϋπολογισμών έχουν καταστεί εξαιρετικά πολύπλοκοι και λιγότερο προβλέψιμοι.
«Γι’ αυτό θα πρέπει να αναπτύξουμε περισσότερο αυτούς τους κανόνες, με τον κανόνα που αφορά το χρέος να είναι σε πλήρη συνάρτηση με τον αντίστοιχο που αφορά το έλλειμμα.
Εάν το κρατικό χρέος βρίσκεται σε πτωτική πορεία, τότε το έλλειμμα της ίδιας χώρας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη ευελιξία», επισημαίνεται.
Επίσης το Βερολίνο προτείνει την τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους, τον τρόπο λειτουργίας του οποίου θα γνωρίζουν εκ των προτέρων οι επενδυτές πριν προχωρήσουν στην αγορά ομολόγων μίας χώρας.
Εάν μία χώρα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους της, τότε αυτόματα ο χρόνος ωρίμανσης των ομολόγων της θα παρατείνεται, εάν κριθεί απαραίτητο μετά από την εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους της.
Το γερμανικό έγγραφο υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, καθώς εάν δημιουργηθεί τότε θα εκλείψουν οι πιέσεις προς τις κυβερνήσεις οι οποίες οφείλουν να εφαρμόσουν αντιδημοφιλείς αλλά απόλυτα αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης