Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει λύση να λυθούν τα NPEs χωρίς ΑΜΚ και οι zombie banks να μετατραπούν σε banks – Να εκδοθούν 8 δισ Cocos

Υπάρχει λύση να λυθούν τα NPEs χωρίς ΑΜΚ και οι zombie banks να μετατραπούν σε banks – Να εκδοθούν 8 δισ Cocos
Θα πρέπει να σκεφθούμε ότι για να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία θα πρέπει να ξεφύγουν από την κατηγορία των zombie banks και να μετατραπούν σε…banks.
Υπάρχει λύση για τις τράπεζες.
Δίδεται μια μάχη αντιπαραγωγική που πολλοί λόγω ιδιωτών μετόχων λένε όχι σε αυξήσεις κεφαλαίου θα χάσουν τα λεφτά τους ο Paulson, το Fairfax κ.α.
Υπάρχει λύση ώστε οι τράπεζες να θωρακιστούν κεφαλαιακά, να αντιμετωπίσουν τα NPEs χωρίς να υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος Αύγουστο του 2018 παραμένουν ακόμη αναξιοποίητα 20 δισεκ. για τις τράπεζες.
Θα μπορούσε να συμφωνηθεί το εξής.
Οι τράπεζες να εκδώσουν Contingent Convertibles ή Cocos ή μετατρέψιμα ομόλογα περίπου 8 με 10 δισεκ. ευρώ τα οποία θα κάλυπτε το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τα 8 δισεκ. ή ένα εύρος μεταξύ 8 και 10 δισεκ. θα ευνοούσε ποικιλοτρόπως το σύστημα και θα έλυνε πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα δημιουργούσε.

Τα οφέλη

Οι τράπεζες θα ενίσχυαν τα κεφάλαια τους με 8 έως 10 δισεκ. νέα κεφάλαια με μετατρέψιμα ομόλογα cocos.
Οι τράπεζες από 33 δισεκ. θα εκτινασσόντουσαν στα 41 με 43 δισεκ. κεφάλαια αυξάνοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας από 17% κατά μέσο όρο στο 23% με 25%.
Έχοντας πανίσχυρα κεφάλαια οι τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά το ELA που υποχρεωτικά πρέπει να μειωθεί και ταυτόχρονα θα μπορούσαν να προχωρήσουν επιθετικότερα σε κινήσεις αναδιάρθρωσης δανείων και πωλήσεις NPEs.
Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν απλά σαν ένα πολύ μεγάλο capital buffer για τις τράπεζες μια τεράστια δικλείδα ασφαλείας ώστε να καλύψουν τυχόν ζημίες από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κυρίως NPEs μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων.
Η περίπτωση της Unicredit στην Ιταλία που πούλησε 17,7 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Pimco και Fortress στο 20% της ονομαστικής αξίας ή 3,5 δισεκ. αποδεικνύει ότι δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις έχουν όρια στην πώληση τους.
Στην πραγματικότητα δεν πουλήθηκαν στο 20% αλλά στο 13% της ονομαστικής αξίας και η Unicredit με ένα μηχανισμό εκτιμάει ότι θα το φθάσει στο 20% της ονομαστικής αξίας.
Το 13% της ονομαστικής αξίας των 17,7 δισεκ. είναι 2,35 δισεκ. ευρώ.
Π.χ. δεν μπορεί στην Ιταλία να πωλούνται στο 20% της ονομαστικής αξίας και στην Ελλάδα να ελπίζουν κάποιοι ότι θα πουλήσουν στο 50%.
Είναι προφανές ότι το 2018 και το 2019 όπου θα απαιτηθεί επιθετικότερη διαχείριση στην μείωσης των NPEs των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων που ανέρχονται σε 102,4 δισεκ. οι πωλήσεις θα αγγίξουν δάνεια με εξασφαλίσεις….
Επίσης η αισιοδοξία ότι θα πωλούνται 5.000 ακίνητα μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε τιμές υψηλότερες από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται στα λογιστικά τους βιβλία είναι μια αισιόδοξη εκτίμηση.
Οι τράπεζες που θα έχουν πάρει τα cocos 8 με 10 δισεκ. είτε θα τα χρησιμοποιήσουν για μείωση ELA, είτε θα τα πάρουν για να προβούν σε επιθετικότερες πωλήσεις προβληματικών δανείων ή θα τα χρησιμοποιήσουν ως απόθεμα ασφαλείας και θα μπορούν μετά από 2 ή 3 χρόνια ή και λιγότερο να τα επιστρέψουν εάν δεν τα χρησιμοποιήσουν.
Η συνθήκη μετατροπής σε μετοχές (π.χ. CET1 προς RWA μέσο σταθμισμένο ενεργητικό στο 7% αντί 5%) αναδεικνύει και την αξία των Cocos καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν να πέσουν κάτω από αυτά τα επίπεδα σε οποιαδήποτε δυσμενές σενάριο.

Οι κίνδυνοι

Η έκδοση cocos σημαίνει προληπτική ανακεφαλαιοποίηση και δυνητικά κρατικοποίηση των τραπεζών εάν στην λήξη τους 5 ή 7 χρόνια δεν αποπληρωθούν καθώς θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές.
Για τις ελληνικές τράπεζες μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση με cocos παρ΄ ότι δεν θα περιλαμβάνει μετοχές θα δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα μεγάλες πιέσεις στις μετοχές.
Η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να κατανοήσει τον ρόλο των cocos.
Να σημειωθεί ότι η Πειραιώς σήμερα έχει 2 δισεκ. Cocos που επιδρούν θετικά στα κεφάλαια της τράπεζας ενώ η Εθνική υποχρεώθηκε να τα αποπληρώσει…λόγω state aid.
Οι βασικοί μέτοχοι θα υποστούν όχι dilution όπως σε μια αύξηση κεφαλαίου αλλά οποιαδήποτε ανακεφαλαιοποίηση με cocos θα έχει αρχικά αρνητική επίδραση…
Επίσης θα πρέπει να ξεπεραστούν και εμπόδια τύπου state aid δηλαδή κρατικής ενίσχυσης και μόνο με πολιτική απόφαση προφανώς μπορεί να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.
Τα Cocos είναι χρηματοοικονομικό εργαλείο και αποτελούν χρεόγραφα, τα οποία δύνανται να μετατραπούν σε μετοχές, όταν πληρούνται τα προσυμφωνημένα κριτήρια.
Τα Cocos στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι ένα ισχυρό εργαλείο ανακεφαλαιοποίησης και ρευστότητας
Για τα Cocos οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν υψηλό επιτόκιο 8% που σημαίνει για 8 δισεκ. περίπου 640 δισεκ. τόκοι σε ετήσια βάση.
Τα 640 εκατ ετησίως θα πηγαίνουν στην αποπληρωμή μέρους του δανείου του ESM ή το σύνολο του καθώς οι τόκοι για 50 δισεκ. ανέρχονται σε 445 εκατ ευρώ.
Δηλαδή με τα 640 εκατ από τόκους των Cocos των τραπεζών θα πληρώνονται τόκοι για το σύνολο του δανείου του ESM προς την Ελλάδα.


Συμπέρασμα

Οι τράπεζες στην Ελλάδα λέμε ότι είναι υγιείς αλλά από την άλλη δεν θέλουμε να τις βάλουμε ούτε θερμόμετρο για να δούμε εάν έχουν πυρετό.
Θα πρέπει να σκεφθούμε ότι για να μπορέσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία θα πρέπει να ξεφύγουν από την κατηγορία των zombie banks και να μετατραπούν σε…banks.
Αυτό θα γίνει ότι το διεθνές επενδυτικό σύστημα κατανοήσει ότι οι τράπεζες μέσω της νέας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης με cocos και όχι αύξηση κεφαλαίου είναι πανίσχυρες και πλήρως θωρακισμένες.
Τότε οι τράπεζες μετά το αρχικό σοκ χρηματιστηριακά θα αρχίσουν να ανακάμπτουν και θα ανακάμψουν πολύ πιο γρήγορα από ότι πολλοί μπορεί να εκτιμήσουν.
Συν τοις άλλοις υπάρχει και ένα μείζονος σημασίας ηθικό ζήτημα.
Ο SSM επιβάλλει στις τράπεζες να είναι απόλυτες στην διαχείριση των NPLs.
Όταν η τράπεζα μπαίνει σε μια εταιρία που υπερδανείστηκε και δεν μπορεί να πληρώσει υποχρεώσεις….δεν ενδιαφέρεται ποιος είναι ο μέτοχος της εταιρίας.
Του λέει έπαιξες και έχασες.
Γιατί να μην ισχύει και για τους μετόχους των τραπεζών, ούτε ηθικό, ούτε οικονομικό, ούτε επενδυτικό, ούτε οποιαδήποτε άλλο πλεονέκτημα έχουν…οι μέτοχοι των τραπεζών ως προς τους μετόχους των εταιριών.
Στα επικείμενα stress tests του Μαΐου 2018 η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία.
Να καταστήσει υγιείς τις τράπεζες, θωρακισμένες κεφαλαιακά και ισχυροποιημένες επενδυτικά.
Εάν χαθεί η ευκαιρία ουδείς να μην διαμαρτυρηθεί εάν η Ελλάδα…συντηρεί τράπεζες zombie.
Μια 4η ανακεφαλαιοποίηση με Cocos – και όχι ΑΜΚ για να μην καταστραφούν οι ιδιώτες μέτοχοι – θα είναι ένα άλμα προς τα εμπρός ισάξιο των αποτελεσμάτων του τρίτου μνημονίου.
Τα λεφτά υπάρχουν ας τα εκμεταλλευτούμε.

Υποσημείωση

Η Eurobank πούλησε 1,5 δισεκ. προβληματικά καταναλωτικά δάνεια στο 3% της ονομαστικής αξίας.
Η Eurobank με την κίνηση αυτή είναι η πρώτη τράπεζα που ξεπέρασε τους στόχους του 2017 στα NPEs και η διοίκηση της αξίζει επαίνων.
Όμως από την άλλη για σταθείτε…πούλησε 1,5 δισεκ. 45 εκατ αναλογιστείτε τα νούμερα και βγάλτε τα συμπεράσματα σας…
Το 2018 θα τελειώσουν οι πωλήσεις προβληματικών δανείων χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις…και θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις NPLs με εξασφαλίσεις.
Τότε θα αποτιμηθούν τα collaterals, όπως και όταν πουληθούν ακίνητα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από αρχές 2018.

(πρώτη ενημέρωση 10 Οκτωβρίου 2017, 12:41)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης