Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τελεσίγραφο Rajoy στην Καταλονία για σαφείς απαντήσεις σχετικά με την ανακήρυξη ανεξαρτησίας

Τελεσίγραφο Rajoy στην Καταλονία για σαφείς απαντήσεις σχετικά με την ανακήρυξη ανεξαρτησίας
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
(upd) Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση της Καταλονίας έστειλε o πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy, ζητώντας από τον Carles Pugdemont να αποσαφηνίσει εάν τίθεται σε ισχύ η μονομερής κήρυξης της ανεξαρτησίας.
Ο Rajoy τόνισε ότι από αυτό θα εξαρτηθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει άρση των εξουσιών της περιφέρειας σε περίπτωση εθνικού συμφέροντος.
Εάν ο Puigdemont σεβαστεί τη νομιμότητα η περίοδος της παρανομίας και της αβεβαιότητας θα τελειώσει, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.
Όπως μετέδιδσε νωρίτερα το bankingnews,gr,
προθεσμία πέντε ημερών στην καταλανική κυβέρνηση να διευκρινίσει εάν πράγματι προχώρησε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας αναμένεται να δώσει η ισπανική κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την El Pais, ο Rajoy θα παρουσιάσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) δημοσίως τα μέτρα που έλαβε η ισπανική κυβέρνηση κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Καταλονία ενώ στη συνέχεια (στις 17:00 ώρα Ελλάδας) θα ενημερώσει για τις αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης και το Κοινοβούλιο.
Την ίδια στιγμή, οι Manfred Weber, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Gianni Pittella, επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών καλούν τον επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, Carles Puigdemont να προσέλθει σε διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ισπανικού Συντάγματος.
Σε μήνυμα του στο twitter ο Weber υποστηρίζει ότι μονομερείς κινήσεις μπορούν μόνο χειρότερα να κάνουν τα πράγματα και επισημαίνει ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος για να επιλυθεί η πολιτική κρίση.
Από την πλευρά του ο Gianni Pittella ζητά από την καταλανική κυβέρνηση πριν εξετάσει οποιοδήποτε σενάριο, να κινηθεί εντός του πλαισίου της νομιμότητας, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος χωρίς σεβασμό στους νόμους και στο Σύνταγμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης