Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Τι προβλέπει το αμφιλεγόμενο άρθρο 155 του Συντάγματος για την αναστολή αυτονομίας

Ισπανία: Τι προβλέπει το αμφιλεγόμενο άρθρο 155 του Συντάγματος για την αναστολή αυτονομίας
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σκληρό άρθρο, το οποίο αποτελεί το τελευταία μέσο πίεσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός
Με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος θα αντιμετωπίσει η Μαδρίτη την Καταλονία σε περίπτωση επίσημης κήρυξης της ανεξαρτησίας της, όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy, στέλνοντας τελεσίγραφο στην καταλανική κυβέρνηση.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σκληρό άρθρο, το οποίο αποτελεί το τελευταία μέσο πίεσης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Το άρθρο 155 προβλέπει την αναστολή των εξουσιών για τις αυτόνομες περιφέρειες για λόγους εθνικού συμφέροντος.
Στην περίπτωση ενεργοποίησης του άρθρου, θα προκηρυχθούν άμεσα πρόωρες εκλογές στην Καταλονία.
Το άρθρο 155, το οποίο αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτη απέναντι στην αυτονομία των 17 κοινοτήτων, ορίζει την λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα υποχρεώσουν τη Βαρκελώνη, να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους, με τη σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας της Γερουσίας.
Το άρθρο 155, το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ, προβλέπει ακόμη και τη δυνατότητα χρήσης του στρατού σε περίπτωση κήρυξης έκτακτης ανάγκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης