Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι ξένοι επενδυτές εκβιάζουν ότι θα φύγουν – H Εldorado Gold, το Κατάρ και η Blackrock

Οι ξένοι επενδυτές εκβιάζουν ότι θα φύγουν – H Εldorado Gold, το Κατάρ και η Blackrock
H Eldorado Gold με τα Μεταλλεία της Χαλκιδικής, το Κατάρ με την επένδυση στη Ζάκυνθο και τώρα η Βlackrock με το υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Πυκνώνουν οι ξένοι επενδυτές  που είχαν έρθει πριν από χρόνια στη χώρα μας για να επενδύσουν και λόγω γραφειοκρατικών ή άλλων κωλλυμμάτων έχει καθυστερήσει σημαντικά η υλοποίηση των project τους.
H Eldorado Gold με τα Μεταλλεία της Χαλκιδικής, το Κατάρ με την επένδυση στη Ζάκυνθο και τώρα η Βlackrock με το υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Η απειλή της Blackrock μέσω δημοσιεύματος ότι θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, έθεσε σε εγρήγορση τα κυβερνητικά στελέχη που έσπευσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.
Την διαβεβαίωση ότι δεν «πάγωσε» η επένδυση της BlackRock για την ανέγερση Εμπορικού Κέντρου στην Ακαδημίας Πλάτωνος, έδωσε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος στη Βουλή.
Σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, ο Γιώργος Σταθάκης, υποστήριξε ότι η επενδυτική εταιρία παραμένει στο διάλογο με τα υπουργεία και όλες οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα είναι ήδη έτοιμο να κατατεθεί στο ΣτΕ, ενώ αυτό που εκκρεμεί είναι το σύμφωνο συνεργασίας με τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, μεταξύ της εταιρίας με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού λόγω διαφωνίας σε ζητήματα νομικής φύσεως
«Νομίζω πολύ γρήγορα θα κλείσει κι αυτό θετικά», είπε ο κ. Σταθάκης για να προσθέσει: «Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε καλά και σωστά».
 Το εμπορικό κέντρο που θέλει να κατασκευάσει η εταιρεία Artume, η οποία ελέγχεται από την Blackrock, λέγεται Αcademy Gardens και είναι συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. Ευρώ.
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή εμπορικού πολυχώρου της τάξεως των 48.000 τ.μ. σε οικόπεδο της τάξεως των 20 στρεμμάτων,στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, την οποία, το χειμώνα του 2007, η ιστορική βιομηχανία πώλησε έναντι 37 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Artume.
Την ίδια στάση, για αποχώρηση από την Ελλάδα έχει κρατήσει μέχρι σήμερα η Eldorado Gold προκειμένου να βρεθεί λύση για να προχωρήσει η επένδυση των μεταλλείων της Χαλκιδικής αλλά και το Κατάρ.
Το 2013 όμως η Καταριανοί απέκτησαν την Οξειά, του νησιωτικό συμπλέγμα των Εχινάδων, κοντά στην τοποθεσία Νεοχώρι Μεσολογγίου έναντι 5,5 εκατ. ευρώ.
Το business plan προέβλεπε τη δημιουργία ενός πρότυπου τουριστικού θέρετρου που θα αποτελούσε διεθνή τουριστικό πόλο έλξης.
Όμως η επένδυση ναυγάγησε καθώς ουδέποτε υλοποιήθηκαν οι διαβεβαιώσεις που υπστήριζαν ότι έλαβαν οι Καταριανοί ότι το νησί θα αποχαρακτηρίζονταν ως ζώνη Natura και η υπόθεση οδηγήθηκε στις δικαστικές αίθουσες.
Ανάλογη ήταν και η εξέλιξη στο project της Ζακύνθου, που προέβλεπε την δημιουργία σύνθετης τουριστικής επένδυσης στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, σε έκταση 15.000 κοντά στην περιοχή "Ναυάγιο”.
Τελικά και αυτοί με τη σειρά τους ανακοίνωσαν ότι εγκαταλείπουν τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης