Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Συμφωνία Gastrade με την κρατική ΔΕΠΑ, για πλωτό σταθμό LNG

Reuters: Συμφωνία Gastrade με την κρατική ΔΕΠΑ, για πλωτό σταθμό LNG
H εγκατάσταση με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα 6,1 δισ. κυβικών μέτρων, θα προμηθεύει με φυσικό αέριο τη νοτιοανατολική Ευρώπη
Στη συμφωνία ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Gastrade για την κατασκευή σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Αλεξανδρούπολη, αναφέρεται το πρακτορείο Reuters.
Η κρατική επιχείρηση φυσικού αερίου ΔΕΠΑ υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017, με την εταιρεία φυσικού αερίου Gastrade για να συμμετάσχει στην ανάπτυξη πλωτού τερματικού σταθμού ΥΦΑ στη βόρεια Ελλάδα, όπως δήλωσε η ΔΕΠΑ.
Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα ένα τερματικό σταθμό ΥΦΑ σε νησίδα της Αθήνας.
Η Gastrade, μέλος του ελληνικού ομίλου Κοπελούζος, σχεδιάζει ένα δεύτερο τερματικό σταθμό ΥΦΑ κοντά στη πόλη της Αλεξανδρούπολης.
Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως «έργο κοινού ενδιαφέροντος» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Gastrade θα κατέχει τουλάχιστον το 20% στο πρόγραμμα, ενώ η εταιρεία φυσικού αερίου GasLog άλλο ένα 20%.
Η Bulgarian Energy Holding και η Cheniere Energy, εξαγωγέας LNG με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο.
Η εγκατάσταση, με εκτιμώμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα 6,1 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, θα προμηθεύει με φυσικό αέριο τη νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω ενός άλλου αγωγού φυσικού αερίου που θα διασχίζει την Ελλάδα, μέσω της διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB).
Ο IGB και ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου θα συνδέονται με τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή και θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να κοστίσει περίπου 370 εκατομμύρια ευρώ.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης