Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Barclays: Καταστροφική για Ισπανία και ΕΕ τυχόν ανεξαρτησία της Καταλονίας – Θα οδηγήσει σε sell-off

Barclays: Καταστροφική για Ισπανία και ΕΕ τυχόν ανεξαρτησία της Καταλονίας – Θα οδηγήσει σε sell-off
Η τράπεζα, πάντως, θεωρεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό
Εκτεταμένες και καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες για την Ισπανία σε περίπτωση που η Καταλονία κηρύξει την ανεξαρτησία της και… αποχωρήσει, όπως τονίζει η Barclays σε έκθεσή της, αν και θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως σχεδόν απίθανο.
Βάσει του αρνητικού σεναρίου που εξετάζει η Barclays απόσχιση της Καταλονίας θα οδηγήσει, πέραν όλων των άλλων και ένα νέο γύρο γενικών εκλογών στην Ισπανία είτε προς τα τέλη του 2018, είτε στις αρχές του 2019.
Σύμφωνα με την τράπεζα το αρνητικό σοκ από την αποχώρηση της Καταλονίας θα είναι πολύ ισχυρό καθώς είναι πλήρως ενσωματωμένη με Ισπανία, Ευρωζώνη και ΕΕ.
Η Ισπανία πού δύσκολα θα κατορθώσει να απορροφήσει αυτό το σοκ, με δεδομένο το μέγεθος της καταλανικής οικονομίας.
Το sell-off σε ισπανικά assets, αλλά και σε assets των άλλων περιφερειακών χωρών και μία πιθανή επιστροφή του ρίσκου για το ευρώ μπορεί να οδηγήσει και στην ανάγκη παρέμβασης της Ευρώπης προκειμένου να υπάρξει περιορισμός της μεταβλητότητας αλλά και της διάχυσης της κρίσης.
Σαφώς η ΕΕ επιθυμεί να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό ξεκαθάρισε ότι εάν η Καταλονία κηρύξει την ανεξαρτησία της θα πάψει άμεσα να είναι και μέλος της Ένωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης