Ευρωπαϊκές πηγές: Από που θα εξαρτηθεί το κοινωνικό μέρισμα του 2017 και τα νέα μέτρα του 2018

Ευρωπαϊκές πηγές: Από που θα εξαρτηθεί το κοινωνικό μέρισμα του 2017 και τα νέα μέτρα του 2018
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι για τα δημοσιονομικά του 2018 οι πρώτες πραγματικές συζητήσεις θα γίνουν αφού οι επικεφαλής έρθουν στην Αθήνα στις 23/10
Το μήνυμα ότι επιμένουν στην ποιότητα των εκτιμήσεων τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας Κομισιόν και τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, στέλνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι και πηγές των εθνικών κυβερνήσεων από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το real.gr, αποσαφηνίζοντας ότι «η συμφωνία της Βαλλέτας του περασμένου Απριλίου και η εξειδίκευσή της στο Λουξεμβούργο τον Ιούνιο, είναι επαρκείς».
Οι Βρυξέλλες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το real.gr, δεν αναμένουν τώρα αυτό που στην Αθήνα ονομάζεται «καθοριστική σύγκρουση με το ΔΝΤ», ενώ εκτιμούν πως «το πλαίσιο της συμφωνίας εμπεριέχει προβλέψεις για το δημοσιονομικό πεδίο» και «δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις».
Αναφορικά με το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα που θέλει να μοιράσει η κυβέρνηση από την υπεραπόδοση επί των στόχων, σύμφωνα με το real.gr,  Βρυξέλλες, Χάγη και Λουξεμβούργο λένε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να κριθεί κάτι τέτοιο και πως «καλό είναι φέτος ό,τι γίνει να γίνει σε συνεννόηση - όχι όπως πέρσι».
Στην πράξη, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο το real.gr,  όλα αυτά μεταφράζονται ως εξής:
- οι διαφωνίες του ΔΝΤ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ESM στα δημοσιονομικά είναι γνωστές από τον Απρίλιο και αποτελούν κομμάτι της συμφωνίας του Ιουνίου.
- ήδη το ΔΝΤ έχει λάβει την απόφαση για «επί της αρχής διαθέσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα» στη βάση στόχου 2,2% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018,
- το ΔΝΤ έτσι κι αλλιώς δεν έχει προσυπογράψει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δεν πρόκειται να το κάνει πριν το τέλος του προγράμματος.
- η ΕΕ έχει προσυπογράψει την βιωσιμότητα του χρέους και την τεκμηριώνει με το πλεόνασμα του 3,5% για τα έτη ως το 2023,
- το πρόγραμμα περιέχει τον αυτόματο μηχανισμό περικοπών και τα πρόσθετα μέτρα του 2019 για να αντιμετωπίσει παρεκκλίσεις, αλλά ακόμα κανείς δεν έχει δει τον προϋπολογισμό του 2018.
Μάλιστα, οι Βρυξέλλες εμμένουν σε αυτό το σημείο και εκτιμούν ότι για τα δημοσιονομικά του 2018 οι πρώτες πραγματικές συζητήσεις θα γίνουν αφού οι επικεφαλής κατέβουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου και έως τότε οι προβλέψεις (άρα και οι επικείμενες φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν - Νοέμβριος) ή περιγράφουν τους στόχους, ή βασίζονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο - το οποίο η κυβέρνηση συμφώνησε με την ΕΕ τον Απρίλιο στη Μάλτα.
Έτσι, στην ερώτηση «έρχονται άλλα μέτρα», σύμφωνα με πηγές των εθνικών κυβερνήσεων και κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως αναφέρει το  real.gr , η απάντηση έχει ως εξής:
- πρέπει να δούμε την υπέρβαση του στόχου του 2017 και να κρίνουμε επί της πορείας των δαπανών και των προσδοκώμενων εσόδων, αλλά
- και το αν και κατά πόσο οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και αλλού, θα είναι υλοποιημένες στην ώρα τους για να έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
«Ιδανικά, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν με τις μεταρρυθμίσεις», είπε την Πέμπτη στo real.gr πηγή προσκείμενη στην παρακολούθηση του προγράμματος, εξηγώντας, όπως ήδη έχει γράψει η real.gr, πως οι Βρυξέλλες επιθυμούν ένα κομμάτι της προσαρμογής να γίνει με μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα: «η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, ο εξορθολογισμός των δομών και τα οργανογράμματα έχουν μόνιμο και επαναλαμβανόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
Στο μεταξύ, την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με το real.gr,  σημειώνουν  ότι χωρίς επενδύσεις (και άρα ανάπτυξη) η εξίσωση θα είναι πάντα οριακή και μάλιστα «για τις επενδύσεις απαιτείται πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις, αλλαγή στη νοοτροπία και σύγκρουση με τα οργανωμένα συμφέροντα».
Τα «οργανωμένα συμφέροντα», που «φωνάζουν δυνατά στην Ελλάδα, αν και μειοψηφία», υπάρχουν ως όρος στο πρώτο κείμενο του μνημονίου του 2010 και έχουν καθοδηγήσει πολλές κυβερνήσεις στο να λαμβάνουν «μη – ιδανικές» αποφάσεις (suboptimal).
Κοινώς, σύμφωνα με το real.gr, οι Βρυξέλλες λένε στην Αθήνα ότι το θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα τελειώσει με τα 95 προαπαιτούμενα και το κατά πόσο σωστά θα υποβοηθήσει τις επενδύσεις στη χώρα το αν θα  λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή αν θα ενεργοποιήσει τον αυτόματο μηχανισμό περικοπών δαπανών, ή θα φέρει στο 2018 μέτρα του 2019.
«Άνευ ουσία σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα» είναι για τις Βρυξέλλες οι συναντήσεις της Ουάσιγκτον με το ΔΝΤ, ενώ οι συζητήσεις σχετικά με το χρέος θα είναι τεχνικές και θα αφορούν του θεσμούς και όχι το τι θέλει ή δε θέλει το ΔΝΤ και η Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS