Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στο «μικροσκόπιο» των ρυθμιστικών αρχών οι επενδυτικές σχέσεις της Guggenheim με τον Bob Diamond της Atlas Capital

ΗΠΑ: Στο «μικροσκόπιο» των ρυθμιστικών αρχών οι επενδυτικές σχέσεις της Guggenheim με τον Bob Diamond της Atlas Capital
Η έρευνα επικεντρώνεται στην καταλληλότητα των επενδύσεων της Guggenheim
Στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ βρίσκεται η Guggenheim και το εάν οι συνεργάτες κατεύθυναν κεφαλαίων πελατών της στις επιχειρήσεις του  Bob Diamond επικεφαλής της Atlas Capital.
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ερευνών στη Guggenheim από  την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο Λος Άντζελες, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο δύο πηγές.
Να σημειωθεί ότι, η Guggenheim δεν κατηγορείται για καμιά παραβίαση ενώ η εν λόγω έρευνα  δεν οδηγεί πάντοτε σε κυρώσεις.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν την επενδυτική συμπεριφορά του Diamond ή των εταιρειών του.
Η έρευνα επικεντρώνεται στην καταλληλότητα των επενδύσεων της Guggenheim.
Η Guggenheim είναι μέτοχος της θυγατρικής του Diamond στην Αφρική, Atlas Mara, από το 2013.
Με την πάροδο του χρόνου, οι σχέσεις τους διευρύνθηκαν και απέκτησαν βάθος, καθώς τα αμοιβαία κεφάλαια  και τα ασφαλιστικά προϊόντα της Guggenheim, που συνδέονται με την εταιρεία, έχουν επενδύσει σε πολλές επιχειρήσεις συσχετιζόμενες με τον Diamond.
Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν κατά πόσο οι σχέσεις οι επιχειρήσεις του Diamond θα μπορούσαν να θεωρηθούν ουσιαστικά θυγατρικές της Guggenheim, λόγω του βάθους και της έκτασης των επενδύσεων.
Οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, όπως η Guggenheim, περιορίζονται όσον αφορά σε επενδύσεις σε συνδεδεμένες με εκείνες εταιρείες, καθώς θεωρείται αθέμιτη πράξη σε βάρος των πελατών τους.
Την είδηση αυτή απέφυγαν να σχολιάσουν τόσο η Guggenheim και ο Diamond αλλά και οι ρυθμιστικές αρχές.
Η έρευνα των ρυθμιστικών αρχών εντείνει τα προβλήματα για την Guggenheim.
Σημερινά και πρώην στελέχη δήλωσαν ότι η εταιρεία αξίας 295 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιμετωπίζει διασπαστικά προβλήματα, καθώς διαγκωνίζονται ο Scott Minerd, επικεφαλής των επενδυτικών υπηρεσιών της Guggenheim και του επικεφαλής της επιχείρησης Mark Walter για τα «ηνία» της επιχείρησης. 
Η σχέση του Minerd με το Diamond ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν εργάστηκε με τον εξέχοντα τραπεζίτη της Morgan Stanley στο Λονδίνο.
Ο Minerd αργότερα επέστρεψε στις ΗΠΑ και ακολούθησε τον Diamond στην Credit Suisse First Boston.
Η Guggenheim, μια μεγάλη επιχείρηση που είναι γνωστή για τα αμοιβαία κεφάλαια της και την επενδυτική τραπεζική της.
Σε συνέντευξή του στο CNBC στις 20 Σεπτεμβρίου 2017, ο επικεφαλής των επενδυτικών υπηρεσιών, Scott Minerd, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, υποστηρίζοντας, πως πρόκειται για μία συνήθης έρευνα στην οποία  Guggenheim συνεργάστηκε.
Ενώ η Guggenheim είχε επενδύσει αρχικά στην Atlas Mara, οι ρυθμιστικές αρχές υποδεικνύουν, πως τέσσερις μήνες αργότερα η σύνδεση των δύο εταιρειών διευρύνθηκε με τη μεγαλύτερο ασφαλιστικό μέτοχο της  Guggenheim, Sammons Enterprises, να καταβάλλει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια δολάρια για συμμετοχές στην Atlas Merchant Capital.
Η Atlas Mara είναι μια επιχείρηση που έχει αγοράσει μερίδια σε αφρικανικές τράπεζες ενώ η Atlas Merchant είναι εταιρεία ιδιωτικών μετοχών που επικεντρώνεται σε περιουσιακά στοιχεία της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας σε ανεπτυγμένες αγορές.
Ο Diamond ίδρυσε την Atlas Mara μετά την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Barclays το 2012 εν μέσω καταγγελιών σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ορισμένα από τα στελέχη της τράπεζας χειραγωγούσαν τα επιτόκια αναφοράς.
Οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας ποτέ δεν κατηγόρησαν τη Diamond για παραβάσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης