Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανδρουλάκης: Να προκληθεί ένα δημιουργικό πολιτικό σοκ που θα ανατρέψει τις σημερινές ισορροπίες

Ανδρουλάκης: Να προκληθεί ένα δημιουργικό πολιτικό σοκ που θα ανατρέψει τις σημερινές ισορροπίες
"Η επιλογή της συγκυβέρνησης μόνο και μόνο για να ράψουμε υπουργικά κοστούμια δεν είναι υπάρχει", τόνισε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης , Ν. Ανδρουλάκης
«Μοίρα της προοδευτικής παράταξης είναι να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, όχι να αναλώνεται σε ρόλο κομπάρσου», τονίζει σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης , Ν. Ανδρουλάκης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το μεγάλο στοίχημα του ενιαίου φορέα είναι να προκαλέσει ένα «δημιουργικό πολιτικό σοκ που θα ανατρέψει τις σημερινές ισορροπίες.
Ερωτώμενος για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι είναι περιφρόνηση της λαϊκής βούλησης η προεξόφληση της ετυμηγορίας των πολιτών.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με άλλες δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, αναφέροντας πως  «αρκεί να υπάρχει μια ουσιαστική προγραμματική συμφωνία διακυβέρνησης που θα τηρηθεί από όλα τα μέρη.
Εάν δεν βρεθεί όμως θα είμαστε η λογική αντιπολίτευση.
 Η επιλογή της συγκυβέρνησης μόνο και μόνο για να ράψουμε υπουργικά κοστούμια δεν είναι υπάρχει».
Ερωτώμενος για τη δική του υποψηφιότητα τονίζει ότι στόχος του είναι «η διατύπωση μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης στους πολίτες.
Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στη δημιουργία αξιόπιστων θεσμών εσωκομματικής δημοκρατίας, στην επανασύνδεση με τα λαϊκά στρώματα που παραδοσιακά αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της παράταξης μας».
Κληθείς να απαντήσει αν ο Α. Τσίπρας είπε ψέματα στον λαό ή είχε αυταπάτες, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε «νομίζω ότι ήταν θα ήταν καλύτερο για την εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού να θεωρήσουμε ότι είπε πολλά συνειδητά ψέματα ώστε να κερδίσει την εξουσία.
Διαφορετικά, αν πιστέψουμε ότι πράγματι είχε την αυταπάτη ότι θα μπορούσε μόνος του να αλλάξει την Ευρώπη, να γκρεμίσει τον παγκόσμιο καπιταλισμό ή κάτι παρόμοιο, τότε τα συμπεράσματα θα ήταν κάπως τρομακτικά για το πολιτικό του αισθητήριο».
Για το προσφυγικό αναφέρει ότι «καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με ευκολία τον αληθινά τεράστιο αριθμό ροών του καλοκαιριού του 2015.
Πλέον όμως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
Αφήνουμε αισίως πίσω μας το τρίτο καλοκαίρι της προσφυγικής κρίσης και η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την πραγματικότητα.
Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε γραπτή ερώτηση μου ανέφερε ότι περίπου 870 εκατομμύρια ήταν διαθέσιμα για βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προσφυγικού αλλά πολύ λίγα από αυτά είχαν απορροφηθεί.
Η κυβέρνηση προσπαθώντας να γλιτώσει το πολιτικό κόστος, έχει αποτύχει παταγωδώς στο να δημιουργήσει έναν σταθερό μηχανισμό διαχείρισης των προσφυγικών ροών».
Εξέφρασε φόβους ότι «και φέτος τον χειμώνα θα δούμε εικόνες ταλαιπωρημένων ανθρώπων να αδυνατούν να τα βάλουν με το κρύο αλλά και εικόνες ταλαιπωρημένων κατοίκων που εύλογα αναρωτιούνται πότε θα ενδιαφερθεί κάποιος και γι’ αυτούς.
Για αυτό το λόγο, όπως είπε,  στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως ευρωβουλευτής είχε καταβάλλει προσπάθειες «για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ώστε να εξασφαλιστεί μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών αλλά και ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα δεν θα επιβαρύνονται δυσανάλογα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης