Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γοργά βήματα στις έρευνες υδρογονανθράκων και στις νέες ενεργειακές υποδομές θα ζητήσει ο Trump από τον Τσίπρα

Γοργά βήματα στις έρευνες υδρογονανθράκων και στις νέες ενεργειακές υποδομές θα ζητήσει ο Trump από τον Τσίπρα
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παραχώρηση προς έρευνα του θαλάσσιου οικοπέδου δυτικά της Κρήτης, έργο που ενδιαφέρει άμεσα τον αμερικανικό κολοσσό της ExxonMobil, αναμένεται να τεθεί στη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ
Οι ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα με έμφαση στις έρευνες υδρογονανθράκων και ειδικότερα το δεδηλωμένο ενδιαφέρον της Exxon Mobil για τη θαλάσσια περιοχή Νότια της Πελοποννήσου και Δυτικά της Κρήτης αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αύριο Τρίτη 17 Οκτωβρίου στο Λευκό Οίκο.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι ισχυρό παρά τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται το project και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να δεχθεί πιέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών και υπέρβαση της γραφειοκρατίας.
Μιας γραφειοκρατίας που μέχρι στιγμής έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει σταλεί καν προς δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινότατων η προκήρυξη του διαγωνισμού για το εν λόγω θαλάσσιο οικόπεδο.
Όπως είναι γνωστό, επισπεύδουσα του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι η κοινοπραξία  που συστάθηκε γι’ αυτό το σκοπό από την αμερικανική Exxon Mobil, τη γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια, και παρά το ότι ήδη από τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ανακοινώσει την πρόθεση του να προχωρήσει στο διαγωνισμό, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ούτε το πρώτο βήμα.
Δηλαδή, δεν έχει οριστικοποιηθεί η προκήρυξη, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται αλλαγές και διορθώσεις.
Πάντως και παρά τις καθυστερήσεις, το ενδιαφέρον τόσο των Αμερικανών όσο και των Γάλλων παραμένει ισχυρό.
Μάλιστα εκπρόσωποι της Exxon Mobil βρίσκονταν προ ημερών στην Αθήνα για επαφές και συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ.
Το αμερικανικό μήνυμα προς την ελληνική πλευρά είναι: «Προχωρήστε και εμείς είμαστε εδώ» και όπως φαίνεται το ίδιο μήνυμα πίεσης θα απευθύνει στον Αλέξη Τσίπρα και ο Αμερικάνος Πρόεδρος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται και η  Total, η οποία πιέζει για να ολοκληρωθεί η υπογραφή της σύμβασης για το οικόπεδο 2 στη θαλάσσια περιοχή της Κέρκυρας.
Η σύμβαση έχει εγκριθεί μεν από το ελεγκτικό συνέδριο όμως αναμένεται να υπογραφεί και εν συνεχεία να κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή.

Ενδιαφέρον για τις υποδομές φυσικού αερίου

Το ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων δεν είναι το μόνο που ενδιαφέρει τους αμερικάνους.
Όπως φαίνεται ότι ψηλά στην ατζέντα τους βρίσκεται τόσο ο αγωγός φυσικού αερίου IGB, όσο και ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης.
Τα δυο αυτά projects εντάσσονται στην αμερικανική πολιτική για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη και περιορισμό της εξάρτησής από τη Ρωσία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), αλλά και το έργο του τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης, αποτελούν κλειδιά για την επίτευξη των στόχων των ΗΠΑ και για την εξαγωγή αμερικάνικου shale gas.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι αμερικανικές Tellurian Energy και Cheniere βρίσκονται σε συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ προκειμένου να της προμηθεύσουν LNG, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που θα προκηρύξει η ΔΕΠΑ
Πέραν όμως του φυσικού αερίου, η ελληνική αγορά φέρεται να είναι έτοιμη να υποδεχθεί και τις πρώτες ποσότητες αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου (shale oil).
Παρά το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης δεν ταξίδεψε τελικώς στις ΗΠΑ αφού δεν συγκροτήθηκε επιχειρηματική αποστολή για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, ο ελληνικός πετρελαϊκός όμιλος βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με traders για να εισάγει σχιστολιθικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ εφόσον κρίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι συμφέρον για το μίγμα των προμηθειών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες σχετική πρόταση έχει υποβληθεί στα ΕΛΠΕ από την ολλανδική Trafigura.
Πάντως ο κ. Στεργιούλης αναμένεται να ταξιδέψει στην Αμερική το Δεκέμβριο για το συνέδριο Capital Link και παράλληλα να κάνει επαφές με αμερικανικές εταιρίες.  

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης