Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνητική η Μαδρίτη στην απάντηση Puigdemont – Δεν είναι έγκυρη, δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του

Αρνητική η Μαδρίτη στην απάντηση Puigdemont – Δεν είναι έγκυρη, δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του
Ο ηγέτης της Καταλονίας σε επιστολή του στο Rajoy ζήτησε περιθώριο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις
(upd) Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης στην επιστολή που έστειλε ο ηγέτης της Καταλονίας, Carles Puigdemont στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Mariano Rajoy με την οποία του ζητά περιθώριο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Rafael Catala υποστήριξε ότι η επιστολή του Puigdemont δεν είναι έγκυρη, διότι δεν ξεκαθαρίζει αν η Καταλονία έχει κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από την Ισπανία ή όχι κατόπιν του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου.
Πράγματι στην επιστολή του ο Puigdemont δεν κάνει καμία αναφορά στο εάν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας.
Υπενθυμίζεται ότι η Μαδρίτη είχε στείλει τελεσίγραφο στον Puigdemont προκειμένου να απαντήσει ξεκάθαρα εάν η Καταλονία κήρυξε ή όχι μονομερώς την ανεξαρτησία της.
Μάλιστα ο Rajoy είχε υποστηρίξει πως αν ο Puigdemont δεν απαντούσε ξεκάθαρα με ένα «Ναι» ή με ένα «Όχι» και έδινε μια μη ξεκάθαρη απάντηση, τότε η κυβέρνηση θα θεωρούσε πως η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της και άρα θα άνοιγε το δρόμο για να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 που προβλέπει μεταξύ άλλων την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, Joaquim Forn υποστήριξε ότι εάν οι συζητήσεις με την ισπανική κυβέρνηση δεν προχωρήσουν, τότε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, κίνηση που όπως είπε, δεν αποκλείεται να γίνει πριν τα Χριστούγεννα.
Ο Καταλανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι το περιεχόμενο της επιστολής του Puigdemont συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Καταλονίας που έγινε την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνοντας ότι η επιστολή βασιζόταν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 09:42)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης