Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φόροι 15,7 δισ. έως 1/2018 για να γλιτώσουμε τον «κόφτη» στις συντάξεις - Ενδείξεις για υπερπλεόνασμα 3% το 2017

Φόροι 15,7 δισ. έως 1/2018 για να γλιτώσουμε τον «κόφτη» στις συντάξεις - Ενδείξεις για υπερπλεόνασμα 3% το 2017
Ο επόμενος μήνας θα είναι καθοριστικός για τον προϋπολογισμό ο οποίος στο εννεάμηνο κινείται στην κόψη του ξυραφιού μετά την έκρηξη στις επιστροφές φόρων που σημειώθηκε το Σεπτέμβριο.
Τρίμηνο -«φωτιά» έρχεται για εκατομμύρια φορολογούμενους, επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πρέπει κάθε μήνα να πληρώνουν στην εφορία φόρους πάνω από 5 δις. ευρώ για να για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων.
Τα στοιχεία του γενικού Λογιστηρίου που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα δείχνουν ότι στο εννεάμηνο τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται σε 34,7 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους για να κλείσει ο προϋπολογισμός σύμφωνα με τους στόχους (50,4 δις.) θα πρέπει να εισπραχθούν 15,7 δισ. ευρώ.
Βέβαια, με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 ο στόχος για καθαρά έσοδα 50,4 δισ. έχει ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω στα 49,9 δισ. ευρώ, εξαιτίας της  μεγάλης υστέρησης των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (470 εκατ. ευρώ.
Γεγονός που καταδεικνύει και την μεγάλη κόπωση των φορολογικών εισπράξεων η οποία έχει  προβληματίσει τους δανειστές φοβούμενοι μεγαλύτερες αστοχίες στα έσοδα. Βέβαια υπάρχει ο δημοσιονομικός «κόφτης» που καιροφυλαχτεί πάνω από τις συντάξεις και θα επέμβει στην περίπτωση που ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων πέσει κάτω από το όριο των 5 δισ. ευρώ.

Όσο οι ταχύτητες στα φορολογικά έσοδα είναι πάνω από αυτόν τον ρυθμό η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως κίνδυνο ως προς την επίτευξη των εξής δύο στόχων:

1.       Να πετύχει πλεόνασμα πολύ μεγαλύτερο από αυτό του 1,75% που προβλέπει για το 2017 το ελληνικό πρόγραμμα. Πρώτη εκτίμηση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού είναι για πρωτογενές αποτέλεσμα 2,21%. Όμως τα καλύτερα εισπρακτικά αποτελέσματα του ΕΦΚΑ εικάζεται ότι θα οδηγήσουν το πλεόνασμα ίσως και σε επίπεδα άνω του 3% του ΑΕΠ.

2.       Να τηρήσει την υπόσχεση της και να μοιράσει και φέτος από το υπερπλεόνασμα κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα κυμαίνεται περίπου στα 1.000 ευρώ και θα αφορά 1 εκατομμύριο οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.

Ο επόμενος μήνας θα είναι καθοριστικός για τον προϋπολογισμό ο οποίος στο εννεάμηνο κινείται στην κόψη του ξυραφιού μετά την έκρηξη στις επιστροφές φόρων που σημειώθηκε το Σεπτέμβριο. Μόλις η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, άνοιξε το πουγκί και άρχισε να επιστρέφει μαζικά φόρους σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις που βρισκόταν σε λίστα αναμονής, αμέσως η εικόνα αλλοιώθηκε και ενισχύθηκαν οι παρενέργειες στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η υστέρηση στα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διευρύνθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 2,391 δισ. ευρώ από 1,748 δις. ευρώ που ήταν ένα μήνα νωρίτερα, τον Αύγουστο.

Τα χαράτσια μέχρι το τέλος του έτους

 Οι φορολογούμενοι δεν προλαβαίνουν πλέον να παίρνουν ανάσα αφού κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνουν ένα ή δυο φόρους ενώ εκατοντάδες χιλιάδες πληρώνουν κάποια δόση από τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί για την τμηματική εξόφληση των οφειλών τους.

Έτσι μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 θα πρέπει να πληρωθούν:

Οκτώβριος 2017

-         Δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ 2017

-         ΦΠΑ για συναλλαγές τρίτου τριμήνου 2017 από τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταστηματάρχες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Νοέμβριος

-         Τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ 2017

-         Τρίτη δόση φόρου εισοδήματος

Δεκέμβριος 2017

-         Τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ 2017

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης