Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να έχουν σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου

Κατρούγκαλος: Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να έχουν σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου
Μας ενδιαφέρει να ενισχύσουμε τη διμερή στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος
Την θέση ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να έχουν σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος υποστήριξε πως η επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ταραγμένη αυτή περιοχή είναι το σημαντικό κεκτημένο από τη συνάντηση Τσίπρα – Trump στο Λευκό Οίκο.
Σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και ερωτηθείς για την ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα – Trump ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως «δεν είναι ακριβώς δούναι και λαβείν, με την έννοια του παζαριού».
«Υπάρχουν θέματα που ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς, τους ενδιαφέρει να έχουν μία σταθερότητα στην περιοχή, ακριβώς τώρα που υπάρχει μία σημαντική κρίση στις σχέσεις τους με την Τουρκία.
Αλλά και ανεξαρτήτως της συγκυρίας αυτής, η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι αυτή τη στιγμή η πιο ταραγμένη στον πλανήτη.
Εμάς, από την άλλη πλευρά, μας ενδιαφέρει και να ενισχύσουμε τη διμερή στρατηγική σχέση και να έχουμε τη σταθερή βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και ιδιαίτερα του χρέους - οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ.
Είναι προφανές ότι υπάρχουν και διμερή και πολυμερή θέματα στα οποία έχουμε αμοιβαία συμφέροντα» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας πως οι συναντήσεις αυτού του επιπέδου προωθούν το διεθνές κύρος της χώρας και «η ενίσχυση του διεθνούς κύρους είναι σημαντική, γιατί ενισχύει παράλληλα και σχεδόν αυτόματα τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και απέναντι σε έναν συνομιλητή στα διμερή θέματα και γενικότερα στη γεωπολιτική σκακιέρα».
Αναφερόμενος, στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «είναι μία πολύ θετική στιγμή που κάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον χρόνο το πιο πιθανό σενάριο».
«Αυτή η αξιολόγηση έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Είχε και πριν η Lagarde δηλώσει πανηγυρικά ότι δεν επιδιώκει νέα μέτρα και πριν η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ δώσει θετικότερη πρόβλεψη από ό,τι τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για την ανάπτυξη φέτος και του χρόνου.
Φαίνεται στην Ευρώπη να δημιουργείται μία συναίνεση ότι δε χρειαζόμαστε στην ήπειρό μας το ΔΝΤ, πρέπει να έχουμε δικούς μας θεσμούς, να μετεξελιχθεί ο ESM σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο και αυτό λέγεται πια με δημόσιο και πανηγυρικό τρόπο» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης