Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: «Καμπανάκι κινδύνου» από τους ειδικούς για την πιθανότητα ενός νέου Chernobyl

Ουκρανία: «Καμπανάκι κινδύνου» από τους ειδικούς για την πιθανότητα ενός νέου Chernobyl
Η «ζωή» των τεσσάρων πυρηνικών εργοστασίων έχει… λήξει εδώ και αρκετές δεκαετίες αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν
Υψηλές πιθανότητες υπάρχουν προκειμένου η Ευρώπη να ζήσει μία ακόμη τραγωδία ανάλογη με αυτή του Chernobyl, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με στοιχεία της Energy Research & Social Science (ERSS) υπάρχει πιθανότητα 80% να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα «σοβαρό ατύχημα» σε ένα από τα πυρηνικά εργοστάσια που συνεχίζουν να λειτουργούν στην Ουκρανία.
Κάτι που μπορεί να συμβεί πριν από το 2020.
Αιτίες;
Πρώτον η αυξημένη ανάγκη της χώρας για ενέργεια, λόγω του χειμώνα που πλησιάζει και είναι ιδιαίτερα βαρύς σε μία χώρα όπως η Ουκρανία, αλλά και του γεγονότος ότι τα τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται εν λειτουργία θα έπρεπε εδώ και αρκετά χρόνια να έχουν κλείσει.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα λειτουργούν τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια:

- το Zaporizhia (το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, με έξι αντιδραστήρες και συνολική παραγωγική ικανότητα 6,000 MW.
- το Rivne (με τέσσερις αντιδραστήρες και συνολική παραγωγική ικανότητα 2.880 MW),
- το Khmelnitskiv (με δύο αντιδραστήρες και συνολική παραγωγική ικανότητα 2.000 MW) και
- το South Ukraine (με τρεις αντιδραστήρες και συνολική παραγωγική ικανότητα 3.000 MW).

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο του Chernobyl διέκοψε, πλήρως, τη λειτουργία του το 2000.
Το εντυπωσιακό αλλά αρκούντος επικίνδυνο γεγονός είναι ότι εκ των 15 πυρηνικών αντιδραστήρων που βρίσκονται σε λειτουργία, οι 12 κατασκευάστηκαν επί… Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή πριν από το 1990.
Όλοι τους στηρίζονται στην τεχνολογία VVER, η οποία σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ’60 και ’70 στο Ινστιτούτο Kurchatov της Μόσχας.
Αυτοί οι αντιδραστήρες έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής 30 έτη.
Όμως εξακολουθούν να βρίσκονται σε λειτουργία ακόμη και σήμερα, ενώ πέραν πάσης αμφιβολίας έχουν… λήξει!



Την ίδια ώρα η Energoatom, η κρατική ουκρανική εταιρεία που διαχειρίζεται τα πυρηνικά εργοστάσια, παραδέχθηκε ότι οι αντιδραστήρες το 2016 δούλευαν στο 65,5% της παραγωγικής τους ικανότητας, αλλά από τις αρχές του 2017 αυτό το ποσοστό έφθασε στο 77,6% καθώς αυξήθηκαν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας και μάλιστα σε μία περίοδο που υπάρχει έλλειψη αποθεμάτων άνθρακα τα οποία χρησιμοποιούν τα θερμικά εργοστάσια προκειμένου να τις καλύψουν.
Στο α’ εξάμηνο του 2017 τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας –πάντα βάσει των επίσημων στοιχείων- παρήγαγαν περισσότερα από 45 δις. kWh ηλεκτρικής ενέργειας (αύξηση 13% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016), δηλαδή κάλυψαν το 58% των αναγκών της χώρας.
Όλα υποδεικνύουν ότι η Ουκρανία κυριολεκτικά «ξεζουμίζει» τα πυρηνικά της εργοστάσια, προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών της αναγκών.
Η όλη κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς οι Ουκρανοί αναζητούν τρόπους ώστε να βρουν ένα υποκατάστατο του πυρηνικού καυσίμου που κατασκευάζει η ρωσική TVEL και μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν.
Αποφάσισαν σε κάποια εκ των εργοστασίων να χρησιμοποιήσουν ένα προϊόν το οποίο παράγει η εταιρεία Westinghouse Electric Company, μία αμερικανό-ιαπωνική κοινοπραξία.
Όμως η ιστορία έχει αποδείξει ότι το εν λόγω προϊόν δεν είναι και τόσο ασφαλές.
Το 1996 είχε χρησιμοποιηθεί στο τσέχικο πυρηνικό εργοστάσιο Temelin (το οποίο, επίσης, είχε κατασκευαστεί επί Σοβιετικής Ένωσης), με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν να είναι κάτι παραπάνω από ανυπέρβλητα και τελικά οι αρχές της Τσεχίας αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση του και να επιστρέψουν στο ρωσικό προϊόν.
Σαφώς η συνεχιζόμενη ένταση με τη Ρωσία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην Ουκρανία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να αγοράζει οποιοδήποτε προϊόν από τον εχθρό της αλλά ακόμη και εάν το επιθυμούσε το εμπάργκο το καθιστά απαγορευτικό.
Έτσι οι Ουκρανοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Westinghouse Electric Company.
Όμως τον Φεβρουάριο του 2016 υπήρξε διακοπή λειτουργίας ενός εκ των αντιδραστήρων στο εργοστάσιο South Ukraine, εξαιτίας «αυξημένων επιπέδων ψύξης».
Όπως ανέφεραν οι κάτοικοι της περιοχής στην οποία βρίσκεται το εργοστάσιο, αμέσως σε αυτό κατέφθασαν στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στις 23 Μαρτίου 2016 το εργοστάσιο σταμάτησε να λειτουργεί για μία ημέρα.
Στο εργοστάσιο Zaporizhia οι εργασίες έχουν σταματήσει αρκετές φορές από το 2014 έως και σήμερα, ενώ τον Μάιο του 2015 η εφημερίδα «Guardian» σε δημοσίευμά της έκανε λόγο για μεγάλα προβλήματα στην περιοχή και πιθανή μόλυνσή της από πυρηνικά απόβλητα.
Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι τα «περίεργα» ατυχήματα στα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί κατά 400% από το 2010.
Την ίδια ώρα οι υπεύθυνοι λειτουργίας των εργοστασίων είτε δεν δίνουν τις πληροφορίες που τους ζητούν οι διεθνείς αρχές εποπτείας των πυρηνικών εργοστασίων, είτε απαντούν ότι «δεν μπορούμε να παρακολουθούμε και κάθε μικροεπεισόδιο που συμβαίνει»!

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης