Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έως τις 26/10/2017 οι ΗΠΑ θα αποκαλύψουν 3.000 έγγραφα για την δολοφονία του Kennedy – Αντιδρά η CIA

tags :
Έως τις 26/10/2017 οι ΗΠΑ θα αποκαλύψουν 3.000 έγγραφα για την δολοφονία του Kennedy – Αντιδρά η CIA
Ο διευθυντής της CIA Mike Pompeo πάντως πρότεινε στον πρόεδρο να καθυστερήσει την δημοσιοποίηση στοιχείων για την δολοφονία του Kennedy για άλλα 25 χρόνια.
Έως τις 26 Οκτωβρίου 2017 η αμερικανική κυβέρνηση θα αποκαλύψει 3.000 έγγραφα για την δολοφονία του Kennedy.
Μετά από χρόνια καθυστερήσεων, ο Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε στο Twitter στις 21/10 ότι θα δοθούν στην δημοσιότητα περισσότερα από 3.000 διαβαθμισμένα έγγραφα από το FBI, CIA και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη δολοφονία του John F. Kennedy.
 Η απροσδόκητη ανακοίνωση σημαίνει ότι μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσουν από τα Εθνικά Αρχεία μια σειρά από έγγραφα που δεν είχαν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Ουσιαστικά θα έρθουν στο φως τα JFK files.
Το 1992, το Κογκρέσο αποφάσισε ότι όλα τα έγγραφα που αφορούν την δολοφονία Kennedy να δημοσιοποιηθούν εντός 25 ετών, εκτός αν ο πρόεδρος ισχυριστεί ότι κάτι τέτοιο θα έβλαπτε τις κρατικές πληροφορίες, την επιβολή του νόμου, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ή τις εξωτερικές σχέσεις.
Τα μυστικά έγγραφα περιλαμβάνουν περισσότερα από 3.000 που δεν έχουν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας και πάνω από 30.000 που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν, ορισμένα μέρη, σύμφωνα με το CBS.
Η απόφαση του Trump σημαίνει ότι χιλιάδες πρώην διαβαθμισμένα έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία του Kennedy θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον νόμο περί συλλογής στοιχείων για την δολοφονία του Προέδρου John F. Kennedy, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να τα δημοσιεύσει μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2017.
Οι μελετητές της δολοφονίας Kennedy ελπίζουν ότι τα νέα έγγραφα θα δώσουν μια εικόνα για το σχέδιο του δολοφόνου Lee Harvey Oswald στην Πόλη του Μεξικού εβδομάδες πριν από τη δολοφονία, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε τις σοβιετικές και κουβανικές πρεσβείες.
Ο λόγος που πήγε ο Oswald ήταν να του χορηγηθεί βίζα που θα του επέτρεπε να εισέλθει στην Κούβα και στη Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με την Επιτροπή Warren, το ερευνητικό όργανο που ίδρυσε ο Πρόεδρος Lyndon B. Johnson, αλλά πολλά για το ταξίδι αυτό του Oswald παραμένουν άγνωστα.

Μεταξύ των άλλων προστατευόμενων πληροφοριών που προβλέπονται να δοθούν στην δημοσιότητα είναι λεπτομέρειες σχετικά με τις συμφωνίες των ΗΠΑ με την κυβέρνηση του Μεξικού που της επέτρεψαν να παρακολουθεί στενά αυτές και άλλες πρεσβείες, δήλωσε ο Tunheim, ομοσπονδιακός δικαστής στη Μινεσότα.
Ο Jefferson Morley, πρώην δημοσιογράφος της Washington Post, ο οποίος έχει γράψει εκτενώς για τα έγγραφα που αφορούσαν την δολοφονία του Kennedy, δήλωσε ότι τα εναπομείναντα έγγραφα ενδέχεται να περιλαμβάνουν αρχεία για ανώτερους αξιωματικούς της CIA από τη δεκαετία του 1960, οι οποίοι πιθανώς γνώριζαν λεπτομέρειες σχετικά με την παρακολούθηση του Oswald στην πόλη του Μεξικού.
"Αυτό που υπάρχει σε αυτά τα αρχεία θα μπορούσε να μας πει πώς αυτοί οι άνδρες δούλεψαν", δήλωσε ο Morley, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο του 2008 για τον επικεφαλής του σταθμού του Μεξικού του οργανισμού. "Υπάρχει υλικό JFK εκεί; Θα μπορούσε. Μπορεί να υπάρχουν λόγοι για τους οποίους μας ενδιαφέρει το κουβανέζικο προξενείο, πώς παρακολουθήσαμε το προξενείο, πώς κάναμε το ηχητικό μας έργο και πώς προσλάβαμε τους κατασκόπους εκεί; Μπορούμε να καταλάβουμε πολύ καλύτερα γιατί παρακολουθούσαν τον Oswald. "
Η εφημερίδα Politico ανέφερε ότι αξιωματούχοι της διοίκησης της Trump εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ορισμένα από τα έγγραφα που δημιουργήθηκαν στη δεκαετία του 1990 περιέχουν πληροφορίες για πρόσφατα προγράμματα πληροφοριών των ΗΠΑ και ενδέχεται να μην κυκλοφορήσουν. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Lindsay Walters δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος έχει ως στόχο «να εξασφαλίσει ότι το μέγιστο ποσό των δεδομένων μπορεί να κυκλοφορήσει στο κοινό».
Ένας υπάλληλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ζητούν από τον πρόεδρο να μην εκδώσει άγνωστο αριθμό φακέλων που τηρεί η Εθνική Αρχή για τη δολοφονία του Kennedy.
Ταυτόχρονα και η CIA παροτρύνει τον Πρόεδρο Donald Trump να καθυστερήσει την αποκάλυψη ορισμένων από τους φακέλους για άλλα 25 χρόνια.
Σύμφωνα με το The Gateway Pundit Roger Stone και τον Gerald Posner, οι οποίοι είχαν αντίθετες απόψεις για το ποιος σκότωσε τον JFK, ενώθηκαν μαζί για να παροτρύνουν τον Donald Trump να δώσει στην δημοσιότητα όλα τα υπόλοιπα αρχεία καταγραφής της δολοφονίας του Kennedy.
Περίπου 3.100 αρχεία εξακολουθούν είναι σφραγισμένα στο Εθνικό Αρχείο.
Βάσει του νόμου του 1992 για τα αρχεία JFK, υπάρχει προθεσμία μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2017 να αποφασίσουν ποια από αυτά τα αρχεία θα δημοσιοποιήσουν.
Ορισμένα από τα διαβαθμισμένα έγγραφα περιλαμβάνουν μια μελέτη προσωπικότητας της CIA για τον Oswald, άκρως απόρρητη μαρτυρία των πρώην αξιωματικών της CIA στις επιτροπές του Κογκρέσου, ανακρίσεις και πολλά άλλα στοιχεία.
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο  σύμβουλος του Trump ο Roger Stone προτρέπει το Trump να απελευθερώσει τα αρχεία και είπε σε μια πρόσφατη συνέντευξη ότι αισθάνθηκε «αισιόδοξος» ότι το Trump δεν θα κάνει πίσω.
Ο διευθυντής της CIA Mike Pompeo πάντως πρότεινε στον πρόεδρο να καθυστερήσει την δημοσιοποίηση στοιχείων για την δολοφονία του Kennedy για άλλα 25 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης