Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην ατζέντα του ESM στη συνεδρίαση στις 26/11 η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ

tags :
Στην ατζέντα του ESM στη συνεδρίαση στις 26/11 η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ
Ο χρόνος τελειώνει καθώς η υποδόση είναι διαθέσιμη έως το τέλος Οκτωβρίου.
Το θέμα της εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατ. θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στις 26 Οκτωβρίου 2017, όπως ανακοίνωσε ο ESM.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ESM, "Tο Διοικητικό Συμβούλιο του ESM  θα εξετάσει την αποτίμηση των θεσμικών οργάνων αναφορικά με την πρόοδο της Ελλάδας, στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.
Μία ικανοποιητική αποτίμηση με βάση τους όρους του γ' πακέτου δόσεων του χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, θα ανοίξει το δρόμο ούτως ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει την αποδέσμευση των εναπομείναντων 800 εκατ. ευρώ, τα οποία επίσης επίσης προορίζονται για την αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς των ιδιωτικό τομέα.
Στις 7 Ιουλίου 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ενέκρινε την εκταμίευση της γ' δόσης προς την Ελλάδα ύψους 8,5 δισ., καθώς και την αποδέσμευση 7,7 δισ. για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.
Στις 5 Ιουλίου 2017 το Ανώτατο Συμβούλιο ενέκρινε τη συμπληρωματική συμφωνία με την Ελλάδα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM".
Να σημειωθεί ότι όπως έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr σε δημοσίευμά του οι δανειστές αντίθετα θέλουν να δαπανηθεί το υπερπλεόνασμα, για την τόνωση των επενδύσεων, για την ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, αλλά και για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων στοχευμένα μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει έως και την τελευταία στιγμή για τη συλλογή στοιχείων που θα δείχνουν ικανές πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, ώστε να εκταμιευθεί χωρίς προβλήματα η δόση των 800 εκατ. ευρώ.
Οι θεσμοί περιμένουν στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, προκειμένου έως το κρίσιμο ραντεβού της επόμενης Πέμπτης 26 Οκτωβρίου στο Εuroworking Group να μπορέσουν να αποφανθούν για το κατά πόσο θα καταστεί εφικτή η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ.
Ο χρόνος τελειώνει καθώς η δόση είναι διαθέσιμη έως το τέλος Οκτωβρίου.
Μετά θα χρειαστεί και πάλι έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, οι ευρωπαίοι πιστωτές επιθυμούν να τελειώσει το αργότερο στις αρχές του νέου έτους, για να ακολουθήσει μία ακόμη (μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου) η οποία θα είναι και η τελική. Αρχικώς, είχαν σχεδιαστεί τέσσερις αξιολογήσεις με ισόποσα πακέτα δόσεων της τάξης των 5 δισ. ευρώ (συν μία συνολική στο τέλος του προγράμματος).
Η 3η αξιολόγηση συνδέεται με την εκταμίευση ποσού που θα ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης