Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» στην ΕΚΤ - Πιέσεις για τον ισπανικό IBEX 35

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, με το «βλέμμα» στην ΕΚΤ - Πιέσεις για τον ισπανικό IBEX 35
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,16%, στις 390,74 μονάδες
Με ήπια κέρδη έκλεισαν σήμερα (23/10/2017) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αυτή την εβδομάδα, ενώ το χρηματιστήριο της Μαδρίτης δέχτηκε πιέσεις, φόντο τις εξελίξεις στην Καταλονία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,16%, στις 390,74 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,02%, στις 7.524,45 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,09% και έκλεισε στις 13.003,14 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,27% υψηλότερα, στις 5.386,81 μονάδες.
Η τεχνολογία ήταν ο κλάδος με την καλύτερη επίδοση, σημειώνοντας άνοδο 1,31%, με σχεδόν όλες τις μετοχές του να τερματίζουν με θετικό πρόσημο.
Η γερμανική Software κατέγραψε «άλμα» 4,9%, καθώς η UBS και η Independent Research αύξησαν τις τιμές-στόχους για τη μετοχή της εταιρείας.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την περίοδο δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ’ τρίμηνο του 2017.
Η Philips ανέφερε ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 12%, στα 532 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 1%.
Η μετοχή της Securitas σημείωσε άνοδο 3,6%, καθώς η εταιρεία ανέφερε το σαββατοκύριακο κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.
Την ίδια ώρα, ο ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε κατά 0,60%, στις 10.161,40 μονάδες, εν μέσω της κρίσης στην Καταλονία, καθώς ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy αποφάσισε να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 και να αναστείλει την αυτονομία της περιφέρειας.



Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Carles Puigdemont, διαμηνύει ότι θα παλέψει «με νύχια και με δόντια» ώστε να εφαρμόσει την εντολή που του έδωσε ο λαός ψηφίζοντας «ναι» στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου υπέρ της απόσχισης.
Η βουλή της Καταλονίας αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη (26/10) για να αποφασίσει πως θα απαντήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 155 από την ισπανική κυβέρνηση.
Έντονες πιέσεις δέχτηκαν οι ισπανικές τράπεζες, πιέζοντας χαμηλότερα τον συνολικό τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης.
Οι μετοχές των BBVA, Bankia και Banco de Sabadell σημείωσαν όλες πτώση άνω του 1%, ενώ οι τράπεζες υποχώρησαν συνολικά κατά 0,5%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, περαιτέρω βελτίωση σημείωσε τον Οκτώβριο του 2017 η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -1 μονάδες, από -1,2 ένα μήνα νωρίτερα και έναντι του -1,1 που ανέμεναν οι αναλυτές.
Το ενδιαφέρον των αγορών αυτή την εβδομάδα στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο πρόεδρός της, Mario Draghi, καθώς οι επενδυτές αναζητούν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το πότε και πώς θα μπορούσε η κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει την χαλάρωση του μηνιαίου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ενεργητικού σε 40 δισ. ευρώ από τα τρέχοντα 60 δισ. ευρώ που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο 2017.






www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης