Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2018 - Στις 26/10 ο ESM εγκρίνει την δόση των 800 εκατ... η επόμενη τον Φεβρουάριο

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2018 - Στις 26/10 ο ESM εγκρίνει την δόση των 800 εκατ... η επόμενη τον Φεβρουάριο
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η χώρα μας θα λάβει άλλη μία υποδόση 700 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των εσωτερικών της οφειλών, η οποία θα αποδεσμευτεί τον Φεβρουάριο 2018
Με τον «λογαριασμό» των μέτρων για το 2018 να μένει μέχρι και την τελευταία στιγμή ανοικτός και με τους δανειστές να γκρινιάζουν για τα προαπαιτούμενα που έχουν μείνει πίσω και αποτελούν το αδύνατο σημείο της ελληνικής πλευράς, οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο συνεχίζονται σήμερα 24 Οκτωβρίου 2017, πάνω στο μείζον θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και της ενέργειας.
Οι συναντήσεις στο Χίλτον θα ξεκινήσουν σήμερα 24/10 από νωρίς το πρωί, με το πρώτο ραντεβού να έχει οριστεί στις 9:30 με τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη και να ακολουθεί στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, για θέματα που αφορούν την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Στις 12:00 οι συζητήσεις με τους πιστωτές θα συνεχίσουν πάνω στα χρηματοπιστωτικά (εξωδικαστικός συμβιβασμός) που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ το μεσημέρι θα υπάρξει μία πρώτη επισκόπηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος.
Η πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης, εκτός από τα παράπονα για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα είχε και καλές ειδήσεις, όπως το αίσιο τέλος της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Το πράσινο φως για την εκταμίευση θα ανάψει ο ESM την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017, μετά από εισήγηση του EWG ενώ τα λεφτά θα πιστωθούν στον ελληνικό λογαριασμό το Νοέμβριο.
Το ποσό που θα καταλήξει στην τσέπη των ιδιωτών θα φτάσει συνολικά το 1,2 δισ. ευρώ.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η χώρα μας θα λάβει άλλη μία υποδόση 700 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των εσωτερικών της οφειλών, η οποία θα αποδεσμευτεί τον Φεβρουάριο 2018, μαζί με αυτά που θα συνοδεύουν το κλείσιμο της 3η αξιολόγησης.
Υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του ελέγχου.
Χθες έγινε το πρώτο βήμα, όπου οι πιστωτές φέρεται να συμφωνούν ότι και φέτος θα υπάρξει υπερπλεόνασμα, ενώ οι συζητήσεις για τη διανομή του (δικαιούχοι, ύψος) θα γίνουν τέλος Νοεμβρίου, όταν το κουαρτέτο θα ξανάρθει στην πρωτεύουσα και τότε θα υπάρξουν νεότερα στοιχεία για το πού θα καθίσει η «μπίλια» του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Θα είναι σίγουρα πάνω από τον μνημονιακό στόχο του 1,75% και πολύ πιο πάνω από το 2,21% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Ενδεχομένως να φτάσει και το 3% του ΑΕΠ.
Για το 2018 όμως τα πράγματα δυσκολεύουν για το πλεόνασμα, που θα πρέπει να σκαρφαλώσει στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ τα ψηφισμένα μέτρα των 500 εκατ. ευρώ, περίπου, που ενεργοποιούνται από τις αρχές του επόμενου χρόνου, δεν φτάνουν για ένα τόσο μεγάλο άλμα.
Σε αυτή τη βάση υπάρχει ένα σενάριο από την πλευρά των Ευρωπαίων πιστωτών, το οποίο κάνει λόγο για συμπληρωματικά μέτρα περίπου 1 δισ. το 2018, για να καλυφθεί κενό της τάξεως του 0,4% με 0,5% του ΑΕΠ.
Το θέμα των μέτρων θα μείνει ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή της διαπραγμάτευσης. Τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 θα συζητηθούν και την Πέμπτη με το κουαρτέτο. Την Παρασκευή θα υπάρξει μία ακόμη συνάντηση νωρίς το πρωί πριν οι επικεφαλής αναχωρήσουν από την χώρα μας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης