Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα 3 σενάρια για την καταλανική κρίση - Πως μπορεί να επέλθει το χάος

Τα 3 σενάρια για την καταλανική κρίση - Πως μπορεί να επέλθει το χάος
Αύριο (26/10/2017) συνεδριάζει η καταλανική Βουλή, ενώ μία ημέρα (27/10/2017) μετά αποφασίζει η Γερουσία 
Όσο κι αν η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η καταλανική κρίση είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κρίση αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή (27/10/2017) όταν κατά η Γερουσία αναμένεται να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας.
Στο πλαίσιο αυτό το Bloomberg, παρουσιάζει τα τρία πιθανά σενάρια σχετικά με την καταλανική κρίση.

1ο σενάριο: Το σχέδιο του Rajoy αποδίδει και η ομαλότητα επιστρέφει σταδιακά

Την Παρασκευή η ισπανική Γερουσία θα ψηφίσει περισσότερα από δώδεκα μέτρα σύμφωνα με τα οποία η Καταλονία χάνει την αυτονομία της και η Μαδρίτη αναλαμβάνει τον έλεγχο.
Αν και ο πρωθυπουργός της χώρας, Mariano Rajoy, ηγείται μιας μειοψηφικής κυβέρνησης, το κόμμα του έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία.
Τα μέτρα του άρθρου 155 μεταφράζονται σε νόμους που μπορούν να εφαρμοστούν μεμονωμένα.
Έπειτα από μια μετάβαση που διαρκεί πολλούς μήνες η εξουσία της Μαδρίτης αποκαθίσταται σταδιακά.
Η πολιτική ομαλότητα επιστρέφει με τις περιφερειακές εκλογές στη νέα χρονιά.

2ο σενάριο: Μια από τα ίδια, το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι συνεχίζεται

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Carles Puigdemont, κηρύσσει ανεξαρτησία ή προκαλεί εκλογές στην περιφέρεια ή και τα δύο.
Μάλιστα θέτει αυτές τις επιλογές κατά την ομιλία του στη Βαρκελώνη στις συνεδριάσεις της Πέμπτης ή της Τετάρτης.
Η κεντρική κυβέρνηση καθυστερεί στην εφαρμογή των όλων των μέτρων στο πλαίσιο του άρθρου 155, μετά την έγκριση τους από τη Γερουσία την Παρασκευή (27/10/2017), εν αναμονή του νέου πολιτικού σκηνικού στην Καταλονία.
Κι αυτό παρά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες τα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας μπορούν να έχουν πάλι την πλειοψηφία.
«Εάν έχεις σκοπό να προκαλέσεις εκλογές, έχει νόημα μόνο πριν το άρθρο 155, διότι μόλις ενεργοποιηθεί το άρθρο, θεωρητικά έχεις χάσει την εξουσία» δήλωσε ο Ignacio Jurado της Ignacio Jurado (εταιρείας παροχής πολιτικών συμβουλών).

3ο σενάριο: Ο σχέδιο του Rajoy αποτυγχάνει και επέρχεται χάος

Οι Ισπανοί πολιτικοί εισέρχονται σε αχαρτογράφητη περιοχή.
Ενώ το κόμμα του Rajoy έχει τη στήριξη δύο άλλων βασικών κομμάτων (των Σοσιαλιστών και του Ciudadanos) έχει και αντιπάλους: Οι αριστεροί Podemos προσπαθούν να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την πορεία του άρθρου 155 προς τη Γερουσία.
Απολύοντας μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Καταλονία, που έχει την υποστήριξη εκατοντάδων ή χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που θέλουν την απόσχιση από την Ισπανία, αποδεικνύει ένα δυσκίνητο καθήκον που γίνεται όλο και περισσότερο καταπιεστικό μέρα με τη μέρα, περικόπτοντας τη δημοτικότητα των πολιτικών στη Μαδρίτη.
Αυτό το σενάριο οδηγεί σε συνεχείς αναταραχές, οι επενδυτές και οι τουρίστες αποφεύγουν στην Καταλονία και η οικονομία της Ισπανίας βυθίζεται στην ύφεση.
Τα πολιτικά κόστη της στρατηγικής του Rajoy αρχίσουν να επηρεάζουν τη μειοψηφική κυβέρνηση, καθώς η αστάθεια εκτείνεται και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης