Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένοι οι Καταλανοί - Βαρύ το κατηγορητήριο για εξέγερση κατά του έθνους στο Βέλγιο διέφυγε ο Puigdemont

Διχασμένοι οι Καταλανοί - Βαρύ το κατηγορητήριο για εξέγερση κατά του έθνους στο Βέλγιο διέφυγε ο Puigdemont
Εξαιρετικά περίπλοκη η κατάσταση στην Καταλονία
(upd24) Πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο θα ζητήσει ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας, Carles Puigdemont, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Puigdemont είχε εξαφανιστεί τις τελευταίες ημέρες και φέρεται να εγκατέλειψε τη Βαρκελώνη, υπό τον φόβο της σύλληψης και να βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την La Venguardia.
Χθες (29/10/2017) ο Βέλγος υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι δεν είναι απίθανο να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον Puigdemont σε περίπτωση που το ζητήσει.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters ο κ. Francken δήλωσε σε συνέντευξή του σε βελγικό τηλεοπτικό κανάλι πως «δεν είναι απίθανο αν κοιτάξετε την κατάσταση.
Αναφέρονται ήδη σε ποινή φυλάκισης.
Το ερώτημα είναι σε πιο βαθμό θα υπάρξει μια δίκαια δίκη».
Εν τω μεταξύ, την απαγγελία κατηγοριών για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος ζητεί ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας, κατά των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας.
Ζητεί επίσης να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες.

Reuters: Στο Βέλγιο βρίσκεται ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Puigdemont

Ο Βέλγος δικηγόρος P. Bekaer επιβεβαίωσε απόψε (30/10) ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont βρίσκεται στο Βέλγιο και ότι ο ίδιος ανέλαβε να τον εκπροσωπήσει.
Στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters δεν διευκρίνισε ωστόσο αν εργάζεται ώστε να υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου στον Carles Puigdemont.
"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Carles Puigdemont με όρισε νομικό εκπρόσωπό του, καθώς επί του παρόντος βρίσκεται στο Βέλγιο", είπε ο Bekaer, ο οποίος εδρεύει στην πόλη Τιλτ.
"Είμαι ο δικηγόρος του για την περίπτωση που θα με χρειαστεί.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες υποθέσεις που να προετοιμάζω για αυτόν", πρόσθεσε.

Διχασμένοι οι Καταλανοί εν όψει των κρίσιμων εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου

Μια ακόμα δοκιμασία περιμένει σήμερα 30/10 την κυβέρνηση Rajoy στην Ισπανία καθώς ύστερα από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Καταλονία και την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης του C. Puidgemont, τα υπουργεία της περιφέρειας αναμένεται να ανοίξουν σήμερα υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης.
Μια και η απόφαση ενεργοποίησης του άρθρου 155 είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας, την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και την ανάληψη του ελέγχου διακυβέρνησης από τη Μαδρίτη, αποφάσεις που δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την καταλανική κυβέρνηση.
Όπως είναι αναμενόμενο, το ενδιαφέρον και η αγωνία όλων είναι στο πώς θα υποδεχθούν οι Καταλανοί αυτή τη νέα ημέρα.
Υπάρχουν στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης που έχουν διαμηνύσει ότι θα πάνε στα γραφεία τους ενώ ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, έχουν αναφέρει ότι θα στηρίξουν όσους Καταλανούς υπουργούς θέλουν να μεταβούν στα γραφεία τους.
Πάντως, η κατάσταση στην Καταλονια είναι αρκετά περίπλοκη.
Το αποδεικνύει άλλωστε και η δημοσκόπηση  που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα σύμφωνα με την οποία το 43,4% των Καταλανών στηρίζει κόμματα που είναι υπέρ της διατήρησης της ενότητας με την Ισπανία έναντι 42,5% που θέλει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Ενδεικτική άλλωστε του διχασμού είναι και η χθεσινή μεγαλειώδης συγκέντρωση των Καταλανών που τάσσονται υπέρ της ενότητας με την Ισπανία.
Εκατοντάδες χιλιάδες Kαταλανοί , υπέρμαχοι της ενότητας της ισπανίας, κατέκλεισαν τους δρόμους της Βαρκελώνης, δύο ημέρες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το Reuters, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Πασέιγκ ντε Γκράσια της Βαρκελώνης, η οποία γέμισε από ισπανικές σημαίες και συνθήματα όπως «Piugemond, στη φυλακή» και «Viva Espagna».
Υπολογίζεται ότι πάνω από 300.000 ήταν οι διαδηλωτές σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία και 1,1 εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές, αν και οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή έφθασε το ένα εκατομμύριο.
Το Σάββατο ο Carles Piugdemont κάλεσε τους οπαδούς του να αντισταθούν ειρηνικά στο κράτος, που προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της επαρχίας.
Ο αντιπρόεδρoς της κυβέρνησης της Καταλονίας Oriol junkeras επέμεινε σήμερα πως ο Carles Puigdemont, «είναι και θα παραμείνει ο πρόεδρος» της Καταλονίας, λέγοντας πως δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις που έλαβε η Μαδρίτη, η οποία έθεσε την περιφέρεια υπό κηδεμονία.
«Η Καταλονία είναι όλοι εμείς!» είναι το σύνθημα της διαδήλωσης την οποία κάλεσε η ένωση Κοινωνία πολιτών της Καταλονίας, που αντιτίθεται στην απόσχιση και η οποία είχε οργανώσει μια διαδήλωση στις 8 Οκτωβρίου όπου συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, ο Alex Rammos χαρακτήρισε μια «μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας έκνομη και παράνομη» «τρέλα που μας οδήγησε στον γκρεμό». Είπε πως τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν μόλις το 47% των ψήφων στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν το 2015.
Οι αποσχιστές διαθέτουν την πλειοψηφία στο Καταλανικό κοινοβούλιο, με 72 σε σύνολο 135.
Η ισπανική κυβέρνηση του συντηρητικού Mariano Rajoy είχε λάβει ήδη την εξουσιοδότηση από τη Γερουσία να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της περιφέρειας και να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη». Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Soraya Saanthde SantaMaria διορίστηκε υπεύθυνη για την Καταλονία.
Η Μαδρίτη διέλυσε το καταλανικό κοινοβούλιο και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών στην περιφέρεια στις 21 Δεκεμβρίου.
«Votarem, votarem» (θα ψηφίσουμε) φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας το σύνθημα αυτών που τάσσονταν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.
Πάντως, δημοψήφισμα της εταιρείας Sigma Dos για λογαριασμό της εφημερίδας El Mundo δείχνει ότι το 43,4% των Καταλανών στηρίζουν τα κόμματα που είναι υπέρ της ενότητας της Ισπανίας και το 42,5% αυτό που επιμένουν στην ανεξαρτησία.

Ανακάμπτει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, ισχυρά κέρδη στις τράπεζες

Σημαντικά κέρδη καταγράφει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, καταγράφοντας ριμπάουντ από τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας. 
Ο βασικός δείκτης IBEX 35 ενισχυόταν 1,6% στις 10.359 μονάδες, με τις τράπεζες να ηγούνται της ανόδου.
Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης ανακάμπτει καθώς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν προβάδισμα των κομμάτων που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, εν όψει των πρόωρων εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου.
Οι καταλανικές τράπεζες καταγράφουν ισχυρά κέρδη, με την Banco Sabadell να ενισχύονται 3,8%, ενώ η Caixabank σημειώνει άνοδο 3,8%.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Ευπρόσδεκτος θα είναι ο έκπτωτος κυβερνήτης της Καταλονίας, Carles Puigdemont, αν θέλει να συμμετέχει στις εκλογές που θα γίνουν στις 21/12, διαμηνύει η ισπανική κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα, διαδηλωτές που είναι κατά της ανεξαρτησίας και θέλουν η Καταλονία να παραμείνει μέρος της Ισπανίας αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα, Κυριακή 29/10, στους δρόμους της Βαρκελώνης.
Στο μεταξύ, η μάχη για τις εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου στην Καταλονία, τις οποίες προκήρυξε ο ισπανός πρωθυπουργός M. Rajoy, φαίνεται πως θα είναι μεγάλη, αφού χάνουν έδαφος τα καταλανικά κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, όπως τουλάχιστον δείχνει μια δημοσκόπηση.

Χάνουν έδαφος τα καταλανικά κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Τα καταλανικά κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας φαίνεται να χάνουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή 29/10, αν και η διαφορά τους με τα κόμματα που είναι υπέρ της ενότητας με την Ισπανία είναι πολύ μικρή και όπως επισημαίνει το Reuters αναμένεται μεγάλη μάχη στις εκλογές του Δεκεμβρίου.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τη Δευτέρα 23/10 μέχρι την Πέμπτη 26/10, τη στιγμή που η ισπανική κυβέρνηση αναμενόταν να πάρει τον έλεγχο της περιφέρειας, μετά τη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο.
Επί της ουσίας, τα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας συγκεντρώνουν σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 42,5% των ψήφων, ενώ αυτά που είναι κατά το 43,4%.
Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1.000 άτομα και έγινε από την εταιρία Sigma Dos για την εφημερίδα El Mundo, η οποία είναι κατά της ανεξαρτησίας.

Ο C. Puigdemont θα μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές της Καταλονίας (21/12)

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο έκπτωτος κυβερνήτης της Καταλονίας Carles Puigdemont θα είναι ευπρόσδεκτος αν θέλει φυσικά να συμμετάσχει στις νέες εκλογές που θα γίνουν στις 21/12 στην περιφέρειά του, όπως μεταδίδει το BBC.
Για την ώρα η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας έχει αφαιρέσει την αυτονομία από την Καταλονία μετά την ψήφιση της διακήρυξης ανεξαρτησίας από το τοπικό κοινοβούλιο.
Ο Puigdemont ζήτησε από την πλευρά του "δημοκρατική αντιπολίτευση" στην απευθείας διοίκηση της Καταλονίας από τη Μαδρίτη.
Καταδίκασε επίσης την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας και υποσχέθηκε να συνεχίσει να εργάζεται για μία ελεύθερη χώρα.
Η Ισπανία έχει περιέλθει σε μία συνταγματική κρίση από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που έκρινε παράνομο το αρμόδιο δικαστήριο, αλλά ψήφισε υπέρ του το 90% των Καταλανών, με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο 43%.
Την Παρασκευή 27/10, όταν το καταλανικό κοινοβούλιο διακήρυξε την ανεξαρτησία από την Ισπανία, ο Rajoy προχώρησε στη διάλυσή του, στην απομάκρυνση του Puigdemont και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Παράλληλα, μεγάλη διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας έχει προγραμματιστεί για σήμερα Κυριακή 29/10 στη Βαρκελώνη.
Η πολιτική κρίση μεταφέρεται, εξάλλου, και στο ποδόσφαιρο, καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης θα παίξει σήμερα Κυριακή 29/10 στην Καταλονία με αντίπαλο την Τζιρόνα, την ομάδα που υποστηρίζει ο Puigdemont.
Το Σάββατο 28/10 η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης αφαίρεσε την αυτονομία από την Καταλονία και καθαίρεσε τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της τοπικής αστυνομίας.
Ο εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης Inigo Mendez de Vigo δήλωσε, ωστόσο, ότι ο Puigdemont έχει το δικαίωμα να συνεχίσει στην πολιτική, παρά την καθαίρεσή του.
"Αν ο Puigdemont θέλει να κατέβει ως υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές, μπορεί να ασκήσει αυτό το δημοκρατικό του δικαίωμα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όπου βρίσκεται πλέον" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μίλησε μετά από ένα ηχογραφημένο μήνυμα του Puigdemont στους Καταλανούς, με το οποίο υποστήριξε ότι οι ενέργειες της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας διακρίνονται από υπέρμετρη επιθετικότητα και είναι ενάντια στην εκπεφρασμένη θέληση των πολιτών της χώρας, που γνωρίζουν ότι σε μία δημοκρατία είναι τα κοινοβούλια αυτά που επιλέγουν ή, απομακρύνουν προέδρους.
Και ο Puigdemont πρόσθεσε ότι "συνεχίζουμε να διατηρούμε τη μόνη συμπεριφορά που μας κάνει νικητές, χωρίς βία, χωρίς προσβολές, σεβόμενοι τους ανθρώπους, τα σύμβολα και τις απόψεις, αλλά και τους Καταλανούς που δεν είναι υπέρ με ό,τι ψήφισε το κοινοβούλιο, δηλαδή, την ανεξαρτησία".
Μία δημοσκόπηση στην κυριακάτικη El Pais έδειξε ότι το 52% των Καταλανών συμφωνούν με τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών, ενώ το 43% είναι αντίθετοι.
Επίσης το 55% των Καταλανών είναι κατά της διακήρυξης της ανεξαρτησίας και το 41% υπέρ.
Πριν την παρέμβαση της Μαδρίτης, η Καταλονία ήταν η περιφέρεια με τα μεγαλύτερα επίπεδα αυτοδιάθεσης στην Ισπανία.
Είχε το δικό της κοινοβούλιο, αστυνομική δύναμη, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό και κυβέρνηση και πρόεδρο που πλέον παύτηκαν από τα καθήκοντά τους.
Οι εξωτερικές υποθέσεις, οι ένοπλες δυνάμεις και η δημοσιονομική πολιτή πέρασαν επίσης στον έλεγχο της Μαδρίτης.
Υπάρχουν επίσης διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας με διαδηλωτές στη Βαρκελώνη να ανεμίζουν ισπανικές σημαίες και να καταδικάζουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας.
Το Σάββατο 28/10 χιλιάδες άνθρωποι στη Μαδρίτη ανέμιζαν ισπανικές σημαίες και κατηγορούσαν τους Καταλανούς ηγέτες για προδοσία.

Junqueras: Είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της Καταλονίας ο Puigdemont - Carderera: Μπορεί να θέσει ο Puigdemont υποψηφιότητα στις εκλογές

«Είναι και θα παραμείνει πρόεδρος» της Καταλονίας ο C. Puigdemont δήλωσε ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Oriol Junqueras, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα El Punt-Avui «ο C. Puigdemont είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της κυβέρνησης και η  Carme Forcadell, είναι και θα μείνει πρόεδρος του κοινοβουλίου και αυτό θα παραμείνει έτσι μέχρι οι πολίτες να αποφασίσουν το αντίθετο σε ελεύθερες εκλογές», κάνοντας μάλιστα λόγο για πραξικόπημα ενάντια στην Καταλονία.
Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Ισπανίας στη Γαλλία Fernando Carderera , δήλωσε στο ραδιόφωνο Europe 1 ότι ο Puigdemont μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί από την ισπανική κυβέρνηση στις 21 Δεκεμβρίου, «εκτός και αν η δικαιοσύνη πάρει διαφορετική αποφάση».
Όπως είπε, «όλος ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει και ο κ. Puigdemont καλείται να θέσει την υποψηφιότητα του.
Μπορεί να το κάνει».
Σύμφωνα με τον Fernando Carderera «μπορεί να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του στις εκλογές» και είναι «εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν αν είναι εκτός νόμου ή όχι».

Βέλγιο: H χορήγηση ασύλου στον Puigdemont θα ήταν ρεαλιστική πιθανότητα

«Δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα» η χορήγηση ασύλου στον C. Puigdemont από το Βέλγιο, εφόσον ο ίδιος το ζητήσει,  δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου,  Theo Francken.
«Δεν είναι μη ρεαλιστικό αν κοιτάξεις την κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, Theo Francken στο κανάλι VTM και πρόσθεσε «μιλούν ήδη για ποινή φυλάκισης» και «το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα είχε μια δίκαιη δίκη».
Ο βέλγος υπουργός υπενθύμισε τη διαφορετική θέση που πήρε η χώρα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σημειώνεται ότι το Βέλγιο είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, αν και δεν  υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο C. Puigdemont θα κατευθυνθεί στο Βέλγιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί θα διαδηλώσουν σήμερα υπέρ της παραμονής στην Ισπανία

Διαδηλωτές που είναι κατά της ανεξαρτησίας και θέλουν η Καταλονία να παραμείνει μέρος της Ισπανίας αναμένεται να βγουν αργότερα σήμερα Κυριακή 29/10 στους δρόμους της Βαρκελώνης, όπως αναφέρει το Skynews.
Όλα αυτά μετά την απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου να διακηρύξει την ανεξαρτησία του και την αντίδραση του Rajoy με τη λήψη έκτακτων μέτρων.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας προχώρησε στη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου, στην καθαίρεση του επικεφαλής της αστυνομίας και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Soraya Santamaria τέθηκε υπεύθυνη της περιφέρειας.
Ο Καταλανός ηγέτης Carles Puigdemont που μπορεί να φυλακιστεί ακόμα και για 30 χρόνια με κατηγορίες για εξέγερση, ζήτησε από τον κόσμο να αντισταθεί ειρηνικά στη Μαδρίτη.
Παρά το γεγονός ότι σύντομα μπορεί να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει στις νέες εκλογές.
Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας πανηγύρισαν ανεμίζοντας καταλανικές σημαίες μετά την απόφαση του κοινοβουλίου την Παρασκευή 27/10.
Εμφανίστηκαν και μερικοί διαδηλωτές υπέρ της ενότητας με την Ισπανία, ωστόσο σήμερα Κυριακή 29/10 αναμένεται να κάνουν ακόμα πιο αισθητή την παρουσία τους.
Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι με σύνθημα "Η Καταλονία είμαστε όλοι εμείς".
Μία παρόμοια συγκέντρωση στις 8 Οκτωβρίου είχε τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.
Εκπρόσωποι από τα τρία καταλανικά κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι ανάμεσα στο πλήθος, συμπεριλαμβανομένων και του Λαϊκού Κόμματος του Rajoy.
Μία διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας το Σάββατο 28/10 στη Μαδρίτη μάζεψε αρκετές χιλιάδες πολιτών.
Στο μεταξύ ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης Zinedine Zidane προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του σημερινού αγώνα της ομάδας του στην Τζιρόνα, μία πόλη που είναι προπύργιο του καταλανικού κινήματος για την ανεξαρτησία.
Η Ισπανία έφτασε σε αυτή τη συνταγματική κρίση μετά το δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου, όταν το 90% των Καταλανών ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 43%.
Η πλούσια περιφέρεια των 7,5 εκ. κατοίκων έχει τη δική της γλώσσα και τον δικό της πολιτισμό που καταπιέστηκαν από τη δικτατορία του Franco.
Απολάμβανε, ωστόσο, σημαντική αυτονομία μέχρι την πρόσφατη παρέμβαση της Μαδρίτης.
Πολλοί Καταλανοί υποστηρίζουν ότι πληρώνουν περισσότερους φόρους από ό,τι θα έπρεπε.
Η ισπανική κυβέρνηση κρατάει σκληρή στάση για να προλάβει ανάλογα φαινόμενα στη Γαλικία και τη χώρα των Βάσκων.

Το Σάββατο 28/10 το bankingnews έγραφε:

Στα χέρια της Μαδρίτης πέρασε και επισήμως ο έλεγχος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας.
Μάλιστα, σήμερα, Σάββατο 28/10, παύτηκε επισήμως από τα καθήκοντά του ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας, ενώ τη διακυβέρνηση της Καταλονίας ανέλαβε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης.
Ειδικότερα, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης , Soraya Saenz de Santamaria, όπως μετέδωσε η ισπανική El Pais,  αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σύμφωνα με τα βασιλικά διατάγματα που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα το πρωί στην Επίσημη Εφημερίδα του Κράτους και μάλιστα, η ίδια μετά τις απομακρύνσεις του Puigdemont  και όλων των μελών της κυβέρνησης, θα παίξει ρόλο - κλειδί στο συντονισμό της μεταφοράς των διοικητικών αρμοδιοτήτων από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη.

Η ισπανική κυβέρνηση απέλυσε επίσημα τον Αρχηγό της Αστυνομίας της Καταλονίας

Την απόλυση του Αρχηγού της Αστυνομίας της Καταλονίας, Josep Lluís Trapero, ανακοίνωσε το Σάββατο 28/10 επίσημα η ισπανική κυβέρνηση, κίνηση που εντάσσεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί εφαρμόζοντας το άρθρο 155 του Συντάγματος, παίρνοντας δηλαδή τον έλεγχο της Καταλονίας, τα οποία άρχισαν να εφαρμόζονται νωρίς το Σάββατο 28/10, μετά την ψήφιση από το καταλανικό κοινοβούλιο της διακήρυξης της ανεξαρτησίας την Παρασκευή 27/10.
Πλέον, ο αρχηγός της Αστυνομίας της Καταλονίας, Josep Lluís Trapero, είναι και υπό έρευνα για τη στάση της καταλανικής αστυνομίας στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας.
Με ένα επίσημο έγγραφο καθαιρέθηκαν οι Καταλανοί ηγέτες και ο έλεγχος της Καταλονίας ανατέθηκε στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ισπανίας Soraya Saenz de Santamaria.
Στο μεταξύ, διαδηλώσεις υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας έγιναν το βράδυ της Παρασκευής 27/10 και αναμένονται κι άλλες το Σάββατο 28/10.
Μάλιστα, μία μεγάλη συγκέντρωση για την ενότητα της Ισπανίας και για το Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί σήμερα 28/10 στη Μαδρίτη.

Σε αντίσταση καλεί ο Puigdemont

Μήνυμα αντίστασης στην παύση της καταλανικής διοίκησης από τον αυτονομιστή ηγέτη Carles Puigdemont.
Ζήτησε από τους κάτοικους από της Καταλονίας να προβάλλουν δημοκρατική αντίσταση απέναντι στην κηδεμονία της Μαδρίτης.

Le Monde: Η Καταλονία ξύπνησε κάτω από την κηδεμονία του ισπανικού κράτους το Σάββατο 28/10

Η Καταλονία ξύπνησε κάτω από την κηδεμονία του ισπανικού κράτους το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, την επομένη της ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας, που πανηγυρίστηκε από μερίδα Καταλανών, αλλά αποδοκιμάστηκε από τη Μαδρίτη, όπως γράφει η Le Monde.
Eν αναμονή των νέων περιφερειακών εκλογών που ορίστηκαν στις 21 Δεκεμβρίου από τη Μαδρίτη, οι πανηγυρισμοί των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας κράτησε πολύ λίγο, μετά την απόφαση του Rajoy να καθαιρέσει την καταλανική κυβέρνηση και να διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο.
Η ανακοίνωση ότι όλη η περιοχή είναι πλέον υπό την κηδεμονία της ισπανικής κυβέρνησης, έβγαλε δεκάδες χιλιάδες αυτονομιστές στους δρόμους καταλανικών πόλεων.
Το μικρό κόμμα της ακροαριστεράς (CUP) ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι "συνεχίζουμε να χτίζουμε τη δημοκρατία μας και δεν θα υποταχθούμε ούτε στον αυταρχισμό του Rajoy, ούτε στο άρθρο 155".
Το Σάββατο 28/10 θα γίνουν, πάντως, διαδηλώσεις και στη Μαδρίτη υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία.
Ένα μήνα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το καταλανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή 27/10 την απόσχιση από την Ισπανία με μυστική ψηφοφορία και 70 ψήφους υπέρ, επί συνόλου 135 βουλευτών, καθώς απείχε η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Εν συνεχεία ο Rajoy ανακοίνωσε την καθαίρεση του Puigdemont, τη διάλυση του κοινοβουλίου και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Το Σάββατο 28/10 το πρωί η Μαδρίτη έπαυσε από τα καθήκοντά του και τον αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας.
Ανάμεσα σε άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήταν και το κλείσιμο των καταλανικών "αντιπροσωπιών" σε διάφορα μέρη του κόσμου.
" Η κυβέρνηση πήρε αυτά τα μέτρα για να εμποδίσει την ομηρία της πλειοψηφίας των Καταλανών και τη θέλησή τους να μείνουν ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ισπανίας" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Rajoy.
Το Σάββατο 28/10 επίσης, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Soraya Saenz de Santamaria τέθηκε επικεφαλής των κρατικών λειτουργών που θα αναλάβουν τα καθήκοντα που είχαν οι Καταλανοί ηγέτες.
Αλλά οι συνέπειες αυτής της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας είναι ανυπολόγιστες.
Απηχώντας την ανησυχία που υπάρχει στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker υποστήριξε ότι "η ΕΕ δεν χρειάζεται άλλες ρωγμές".
Η διεθνής κοινότητα πήρε επίσης σύσσωμη το μέρος της κυβέρνησης του Rajoy, υποστηρίζοντας ομόφωνα τον σεβασμό της στο κράτος δικαίου.
Ο Carles Puigdemont δεν έχει από την πλευρά του τοποθετηθεί επίσημα μετά την καθαίρεσή του, ενώ αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο να του απαγγελθούν κατηγορίες από τη γενική εισαγγελία της Ισπανίας για "εξέγερση", αλλά ακόμα και να φυλακιστεί.

Την Παρασκευή bankingnews το έγραφε:

Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στο μέτωπο της καταλανικής κρίσης, καθώς η ψήφιση από την καταλανική βουλή υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία άνοιξε τον ασκό του αιόλου.
Η ισπανική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας, αίροντας την αυτονομία της περιοχής, ενώ σε διάγγελμά του ο ισπανός πρωθυπουργός M. Rajoy ανακοίνωσε ότι "διαλύεται" το καταλανικό κοινοβούλιο και προκύρηξε εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου 2017.

Αναλυτικότερα με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας M. Rajoy ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.
Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας C. Puigdemont και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.
Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.
Όπως τόνισε ο M. Rajoy, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.
Όπως ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός,
- Kλείνουν όλες οι πρεσβείες της Καταλονίας στο εξωτερικό
- Ο C. Puigdeomond και οι συνεργάτες του θα καθαιρεθούν από την κυβέρνηση της Καταλονία
- Η κυβέρνηση της Καταλονίας θα καθαιρεθεί άμεσα. Νέες εκλογές προκηρύσσονται για τις 21 Δεκεμβρίου.
- Ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.
Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας C. Puigdemont με την κατηγορία της "εξέγερσης", έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας.
Παράλληλα η Γερουσία αποφάσισε την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας, δίνοντας την δυνατότητα στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Mariano Rajoy, να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία.
Η Γερουσία της Μαδρίτης αποφάσισε την επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 155 που ουσιαστικά ισοδυναμεί με άρση της αυτονομίας της Καταλονίας.
Στον αντίποδα, η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών.
Μετά την απόφαση της Καταλονίας, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας συνέστησε ψυχραιμία τονίζοντας παράλληλα ότι θα αποκαταστηθεί η τάξη.
«Το δημοψήφισμα ήταν εγκληματική πράξη.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει το Σύνταγμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η απόφαση της Καταλονίας κλιμακώνει την ένταση που έχει ξεσπάσει με την Ισπανία, αλλά η καταλανική κυβέρνηση δεν αναμένεται να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει την απόφαση της.
Κι αυτό γιατί εάν η Γερουσία της Ισπανίας εγκρίνει την ενεργοποίηση του άρθρου 155, η κυβέρνησης της Μαδρίτης θα άρει την αυτονομία της Καταλονίας και θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
O πρόεδρος της Καταλονίας, C. Puigdemont απηύθυνε σήμερα (27/10) έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη του ψηφίσματος που κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Δίωξη σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας για "εξέγερση"

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας C. Puigdemont με την κατηγορία της "εξέγερσης", έγινε γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, μετά την έγκριση σήμερα (27/20) από το καταλανικό κοινοβούλιο της κήρυξης ανεξαρτησίας της περιφέρειας.
"Η εισαγγελία θα καταθέσει μήνυση την επόμενη εβδομάδα κατά του C. Puigdemont   με την κατηγορία της εξέγερσης", μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου.
Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τονίζεται από την ίδια πηγή.

Το Βερολίνο δεν αναγνωρίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου το Βερολίνο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης στην ιβηρική χερσόνησο, κάνει λόγο για νέα παραβίαση του συντάγματος εκ μέρους του καταλανικού κοινοβουλίου και, διαμηνύοντας ότι δεν αναγνωρίζει τη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας, εκφράζει τη στήριξή του στον ισπανό πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα μέσω twitter o S. Zaibert και παραπέμποντας στο απαραβίαστο των ισπανικών συνόρων που ίσχυε και εξακολουθεί να ισχύει όπως υπογραμμίζει, επισημαίνει ότι «η μονομερής διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας παραβιάζει τις προστατευόμενες αυτές αρχές» της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.
Και τονίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την μονομερή αυτή διακήρυξη.
Αντιθέτως, το Βερολίνο «στηρίζει την ξεκάθαρη στάση του ισπανού πρωθυπουργού για την διαφύλαξη και αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκφράζει τέλος, την ελπίδα να αξιοποιήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τις υπάρχουσες δυνατότητες για διάλογο και αποκλιμάκωση της έντασης.

Το Παρίσι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Η Γαλλία «δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε» επισήμανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Le Drian.
«Το σύνταγμα της Ισπανίας πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Επομένως σε αυτό το πλαίσιο, το πλαίσιο του κράτους Δικαίου, το ζήτημα της Καταλονίας πρέπει να εξεταστεί. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η Γαλλία δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας που το καταλανικό κοινοβούλιο μόλις υιοθέτησε» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.
«Η Γαλλία εύχεται η Ισπανία να είναι ισχυρή και ενωμένη. Δεν έχει παρά έναν μονάχα συνομιλητή κι αυτός είναι η κυβέρνηση της Μαδρίτης» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Καταλονία».
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας E. Macron είχε διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό της Ισπανίας M. Rajoy για την «πλήρη στήριξη» που του παρέχει προκειμένου «να γίνει σεβαστό» το κράτος Δικαίου στην Ισπανία.
«Έχω έναν συνομιλητή στην Ισπανία, αυτός είναι ο πρωθυπουργός Rajoy.
Υπάρχει κράτος Δικαίου στην Ισπανία, με συνταγματικούς νόμους. Πρέπει να γίνονται σεβαστοί και εκείνος έχει την πλήρη στήριξή μου» τόνισε ο E. Macron κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη γαλλική Γουιάνα.
Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους επανέλαβε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα «εσωτερικό ζήτημα» της Ισπανίας.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την "ενότητα" της Ισπανίας

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ X. Naouert.

Στο πλευρό της Ισπανίας η Βρετανία, δεν αναγνωρίζει την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017, ότι δεν θα αναγνωρίσει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας που έλαβε το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλωνίας", ανέφερε σε δήλωση το γραφείο της πρωθυπουργού Theresa May.
"Βασίζεται σε ψήφο που κηρύχθηκε παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια", ανέφερε η δήλωση. 
"Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την τήρηση του κράτους δικαίου, το σεβασμό του ισπανικού Συντάγματος και τη διατήρηση της ισπανικής ενότητας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Και η Γερμανία δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε σήμερα 27 Οκτωβρίου 2017 ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της καγκελαρίου Angela Merkel.
"Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. 
Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες, επομένως, η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας", τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Steffen Seibert.
"Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη", συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα "όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης".

Η Καταλανική Εθνική Συνέλευση καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους σε "ειρηνική αντίσταση" απέναντι στη Μαδρίτη


Η κύρια οργάνωση που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.
Έπειτα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η άνω βουλή (Γερουσία) του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να κυβερνήσει την Καταλονία απευθείας από τη Μαδρίτη.
Η ANC κάλεσε τους καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση».

«Βουτιά» 2% για τον ισπανικό IBEX 35 

«Βουτιά» 2% σημείωσαν οι ισπανικές μετοχές αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή της Καταλονίας υπέρ της ανεξαρτησία, διευρύνοντας τις απώλειες που κατέγραφαν από νωρίς εν μέσω των έντονων ανησυχιών.
Ειδικότερα, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη «βούλιαξε» κατά 2% αμέσως μετά την ψηφοφορία, στις 10.139,80 μονάδες.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος της Ισπανίας, με την Caixabank να υποχωρεί κατά 4,2%, την Bankia να σημειώνει απώλειες 2,7% και την Banco se Sabadell να καταγράφει «βουτιά» 6%.

Tusk: Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα 

Για την ΕΕ δεν αλλάζει κάτι μετά την ψήφιση υπέρ της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
«Για την ΕΕ τίποτα δεν αλλάζει.
Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας.
Ελπίζω ότι η ισπανική κυβέρνηση θα ευνοήσει τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι το επιχείρημα της βίας», δήλωσε με ανάρτησή του στο «Twitter» ο Tusk.

Κανένα σχόλιο από Κομισιόν

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.
«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Mina Andreeva.
Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Jean Claude Juncker, ο οποίος έχει πει κατ' επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πως η ανεξαρτησία της Καταλονίας αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα της Ισπανίας

Η Ισπανία παραμένει σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όμως η Καταλονία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί από το ισπανικό νομικό πλαίσιο, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, μετά την απόφση της απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία.
Σε ερώτηση για τη δήλωση ανεξαρτησίας του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε: 
"Η Ισπανία είναι ένας από τους συμμάχους με μεγάλη αφοσίωση στο ΝΑΤΟ, που συμβάλλει σημαντικά στην κοινή μας ασφάλεια. 
Το θέμα της Καταλονίας είναι ένα εγχώριο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της συνταγματικού πλαισίου της Ισπανίας". 

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα που προβλέπονται βάσει της εφαρμογής του Άρθρου 155:

Καταλανική Κυβέρνηση

Πρώτα απ’ όλα υπό τον έλεγχο της Μαδρίτης θα τεθεί η καταλανική κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός Μ. Rajoy αξιώνει την καθαίρεση του συνόλου της καταλανικής κυβέρνησης, δηλ. του προέδρου C. Puigdemont  και 13 συμβούλων του (υπουργών).
Μετά την καθαίρεση, τη διακυβέρνηση στην Καταλονία θα αναλάβουν «όργανα που θα έχουν δημιουργηθεί για το έργο αυτό από την εθνική (κεντρική) κυβέρνηση», αλλά κατά κύριο λόγο θα ασκείται «από τους υπουργούς της εθνικής κυβέρνησης καθ’όσο διάστημα διαρκεί η κατάσταση εξαίρεσης».
Επίσης, ο ίδιος ζητεί από τη Γερουσία να του δώσει την εξουσία να διαλύσει το καταλανικό Κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες εκλογές «εντός έξι μηνών από την απόφαση της Γερουσίας»--μία εξουσία που διαθέτει ο καταλανός πρόεδρος.
Ο Rajoy ζητεί εξίσου από τη Γερουσία να του δώσει τη δυνατότητα να διορίζει, απολύει και να αντικαθιστά τα μέλη σε όλους τους οργανισμούς και νομικά πρόσωπα που εξαρτώνται από την καταλανική Τζενεραλιτάτ.

Τοπική Αστυνομία

Η καταλανική αστυνομία, οι 16.000 Mossos d’ Esquadra που έως σήμερα υπακούουν μόνον στην τοπική Τζενεραλιτάτ, θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης.
Ο Rajoy απαιτεί εξάλλου, «σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο», στην άσκηση των καθηκόντων τους, τα μέλη των Mossos να «αντικαθίστανται από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους», δηλ. της εθνικής αστυνομίας και της Πολιτοφυλακής.

Οικονομία

Η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει τα οικονομικά της Τζενεραλιτάτ υπό τον έλεγχό της από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποτρέψει

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης