Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Η κυβέρνηση απέλυσε τον Αρχηγό της Αστυνομίας της Καταλονίας

Ισπανία: Η κυβέρνηση απέλυσε τον Αρχηγό της Αστυνομίας της Καταλονίας
Διαδήλωση υπέρ της ενότητας σήμερα 28/10 στη Μαδρίτη
Την απόλυση του Αρχηγού της Αστυνομίας της Καταλονίας, Josep Lluís Trapero, ανακοίνωσε επίσημα η ισπανική κυβέρνηση, o oποίος είναι και υπό έρευνα για τη στάση της καταλανικής αστυνομίας στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας
Πρόκειται για κίνηση που εντάσσεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί εφαρμόζοντας το άρθρο 155 του Συντάγματος, παίρνοντας δηλαδή τον έλεγχο της Καταλονίας, τα οποία άρχισαν να εφαρμόζονται νωρίς το Σάββατο 28/10, μετά την ψήφιση από το καταλανικό κοινοβούλιο της διακήρυξης της ανεξαρτησίας την Παρασκευή 27/10.
Με ένα επίσημο έγγραφο καθαιρέθηκαν οι Καταλανοί ηγέτες και ο έλεγχος της Καταλονίας ανατέθηκε στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ισπανίας Soraya Saenz de Santamaria.
Στο μεταξύ, διαδηλώσεις υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας έγιναν το βράδυ της Παρασκευής 27/10 και αναμένονται κι άλλες το Σάββατο 28/10.
Μάλιστα, μία μεγάλη συγκέντρωση για την ενότητα της Ισπανίας και για το Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί σήμερα 28/10 στη Μαδρίτη.
Υπενθυμίζεται ότι η  κρίση ξέσπασε όταν οι Καταλανοί ηγέτες διοργάνωσαν δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το αρμόδιο ισπανικό δικαστήριο.
Η συμμετοχή έφτασε το 43% και το 90% ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Την Παρασκευή 27/10 το καταλανικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy πήρε από τη Γερουσία την έγκριση για να διοικήσει απευθείας την Καταλονία.
Νωρίς το Σάββατο 28/10 εξέδωσε επίσημο ψήφισμα με το οποίο καθαίρεσε τον Καταλανό ηγέτη Carles Puigdemont, αλλά και τον επικεφαλής της αστυνομίας.
O Rajoy αφού κατηγόρησε τον Puigdemont γιατί δεν προκήρυξε νόμιμα εκλογές στην Καταλονία, τις όρισε ο ίδιος για τις 21 Δεκεμβρίου.
Ο Puigdemont ζήτησε από τους υποστηρικτές του να διατηρήσουν ειρηνικά το μομέντουμ, ενώ οι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι η ανεξαρτησία σημαίνει ότι δεν θα υπόκεινται πλέον στη δικαιοδοσία της Ισπανίας.
Ισπανικά δικαστήρια θα χαρακτηρίσουν, πάντως, παράνομη την ανεξαρτησία, ενώ εισαγγελείς θα απαγγείλουν κατηγορίες για εξέγερση σε βάρος του Puigdemont.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης