Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Στήριξη στο Rajoy παρέχουν όλα τα κόμματα στη Γερμανία - Να μην υπάρξει προηγούμενο

Deutsche Welle: Στήριξη στο Rajoy παρέχουν όλα τα κόμματα στη Γερμανία - Να μην υπάρξει προηγούμενο
Το Βερολίνο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας
Κανείς στη Γερμανία, κυβέρνηση ή αντιπολίτευση δεν προτίθενται να αναγνωρίσουν μια ανεξάρτητη Καταλονία και καλούν σε διάλογο Μαδρίτη και Βαρκελώνη.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μετά την απόφαση του ισπανού πρωθυπουργού M. Rajoy να παύσει τον καταλανό πρωθυπουργό Karles Pudgemont και την έκκληση του τελευταίου για «ειρηνική αντίσταση» στα μέτρα που αποφάσισε η κεντρική κυβέρνηση, παραμένει ανοιχτό με ποιό τρόπο η Μαδρίτη θα επιβάλλει στην Καταλονία όσα προβλέπονται από την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.
Στη Γερμανία, μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Stefen Zeimbert και ο υπουργός Εξωτερικών S. Gabriel κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη «μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.»
Συγχρόνως ο Gabriel κάλεσε τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη να αναζητήσουν μια λύση μέσω του διαλόγου, ο οποίος θα πρέπει όμως να διεξαχθεί «στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος».
Όπως τόνισε, η γερμανική κυβέρνηση εκφράζεται υπέρ μιας «δυνατής, ενωμένης και σταθερής Ισπανίας.
Αυτό είναι σημαντικό και για τη συνοχή της Ευρώπης.
Νέα σύνορα και τείχη δεν είναι προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών».

Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ζητούν απο την Καταλονία να σεβαστεί το Σύνταγμα

Τη θέση αυτή, δηλαδή να τηρηθεί η συνταγματικότητα και να ξεκινήσει διάλογος, υποστηρίζουν όλα τα γερμανικά κόμματα, τουλάχιστον εκείνα που έχουν προβεί σε δημόσιες δηλώσεις για το ζήτημα της Καταλονίας.
Μόλις πρόσφατα ο Jem Ezdemir, συμπρόεδρος των Πρασίνων και επικρατέστερος υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, είχε ζητήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση στην Καταλονία να σεβαστεί το ισπανικό σύνταγμα και από την κεντρική κυβέρνηση να μην ακολουθεί μια σκληρή γραμμή.
Παράλληλα ο Ezdemir κάλεσε την Κομισιόν να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.
Ανάλογες θέσεις υποστήριξε και ο ειδικός σε θέματα Ισπανίας βουλευτής του κόμματος "Η Αριστερά", Matias Birkvald.
Ενώ αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος στην Καταλονία επέρριψε στον ισπανό πρωθυπουργό Rajoy σειρά σοβαρών λαθών.
Ο αριστερός πολιτικός δεν απέκλεισε βίαιες συγκρούσεις στην Καταλονία και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή.

Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να δημιουργούσαν προηγούμενο 
Το ενδεχόμενο αυτό απέκλεισε ο γερμανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο χριστιανοδημοκράτης Davis McAlister.
Η ΕΕ δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί εφόσον η ισπανική κυβέρνηση απορρίπτει μια μεσολάβηση.
Σε διαφορετική περίπτωση οι Βρυξέλλες θα δημιουργούσαν προηγούμενο για πιθανές μελλοντικές περιπτώσεις όπως τη Βόρειο Ιταλία, την Κορσική ή και την Φλαμανδία.
«Η ΕΕ δεν είναι ο αρχιφύλακας για εσωτερικά προβλήματα ανάμεσα σε κεντρική κυβέρνηση και τις περιφέρειες» τόνισε ο McAlister.
Η ΕΕ δραστηριοποιείται «όταν προσβάλλονται θεμελιώδης αξίες» των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Καταλονίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης