Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τέσσερα αριστερά κόμματα συγκέντρωσαν 32 έδρες επί συνόλου 63 στις εκλογές της Ισλανδίας

Reuters: Τέσσερα αριστερά κόμματα συγκέντρωσαν 32 έδρες επί συνόλου 63 στις εκλογές της Ισλανδίας
Πρώτο με 25% ήρθε, πάντως, το κόμμα της Ανεξαρτησίας, αλλά αν δεν βρει κυβερνητικό εταίρο, τότε θα χάσει την εξουσία από την Πράσινη Αριστερά, τους Σοσιαλδημοκράτες, το Προοδευτικό Κόμμα και τους Πειρατές
(upd) Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση των ψήφων στις ισλανδικές εκλογές, ένας συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων με αριστερό πρόσημο φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος, αν και όπως μεταδίδει το Reuters ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Πιο αναλυτικά, η Πράσινη Αριστερά, οι Σοσιαλδημοκράτες, το Προοδευτικό Κόμμα και οι Πειρατές εξασφαλίζουν 32 έδρες επί συνόλου 63 στο ισλανδικό κοινοβούλιο, δηλαδή, οριακή πλειοψηφία.
Το μεγαλύτερο ποσοστό πήρε, ωστόσο, το κόμμα της Ανεξαρτησίας του απερχόμενου πρωθυπουργού Bjarni Benediktsson, που συγκέντρωσε 25%, αλλά έχασε μέρος της εκλογικής του δύναμης.
Είναι ξεκάθαρο ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα σημαίνει το τέλος της κεντροδεξιάς κυβέρνησης στην Ισλανδία, μετά από ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλεκόταν ο πατέρας του πρωθυπουργού.
Πλέον, ο πρόεδρος της Ισλανδίας Gudni Johannesson δεν έχει δώσει ακόμα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο κόμμα.
Συνήθως ο πρόεδρος αναθέτει αρχικά στο πρώτο κόμμα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Οι Ισλανδοί, εξοργισμένοι από τα συνεχόμενα σκάνδαλα, έδειξαν την πόρτα της εξόδου στην κεντροδεξιά κυβέρνηση σε μία εκλογική αναμέτρηση που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε έναν χαρισματικό ηγέτη για να σχηματίσει έναν συνασπισμό με βάση την αριστερά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Aυτό τουλάχιστον δείχνει η τελευταία καταμέτρηση των ψήφων που έγινε την Κυριακή 29/10, καθώς με την ήττα του απερχόμενου πρωθυπουργού Bjarni Benediktsson, o βασικός αντίπαλός του, το Κίνημα Αριστερά - Πράσινοι έχει την ευκαιρία για μία ισχνή, έστω, πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Στο νησί του βόρειου Ατλαντικού και των 340 χιλ. κατοίκων η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει μετά την κρίση του 2008, χάρη και στην έκρηξη του τουρισμού και ο Benediktsson προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017, μετά από διάστημα παραμονής του ενός έτους στη συμφωνία, εξαιτίας ενός σκανδάλου στο οποίο εμπλεκόταν ο πατέρας του και οδήγησε τον κυβερνητικό του εταίρο σε αποχώρηση.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επίσης πέσει από σκάνδαλο και συγκεκριμένα από τις αποκαλύψεις των Panama Papers ότι ο πρωθυπουργός Sigmundur Davis Gunnlaugsson χρησιμοποιούσε φορολογικούς παραδείσους.
Επιπρόσθετα υπήρχε ένα αίσθημα ανισότητας στην κοινωνία και κάποιοι ένιωθαν και άβολα με τη μετανάστευση και σε μία χώρα που χαρακτηρίζεται για την ομοιομορφία της η δημοκρατία, που είναι εγγύηση για τη σταθερότητα, είχε αρχίσει να κλυδωνίζεται.
Με το 70% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί η Πράσινη Αριστερά του 41χρονου Jacobsdottir κερδίζει 32 έδρες επί συνόλου 63 στο ισλανδικό κοινοβούλιο.
Αυτό σημαίνει ότι αν χάσει έστω και μία έδρα όταν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, τότε θα χρειαστούν συνομιλίες για έναν κυβερνητικό συνασπισμό, που ίσως να διαρκέσουν και μήνες.
Στο κοινοβούλιο αναμένεται να μπουν οκτώ κόμματα, με δύο εξ αυτών να το επιτυγχάνουν για πρώτη φορά, ενώ ένα κόμμα από τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό κινδυνεύει να μείνει εκτός.
Το κόμμα της Ανεξαρτησίας, που ήταν ο βασικός πυλώνας του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού έχασε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του 2016, υποχωρώντας στο 25%.
Αντίθετα, η Πράσινη Αριστερά κέρδισε 1 μονάδα, φτάνοντας στο 17% και μπορεί να κάνει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες που με 12% σχεδόν διπλασίασαν το ποσοστό τους.
Ο Jacobsdottir δήλωσε την Κυριακή 29/10 ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί και με το Κεντρώο Κόμμα που ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Gunnlaugsson, αν δεν καταφέρει να κάνει συνασπισμό με βάση την αριστερά.
"Κανένα σενάριο δεν αποκλείεται, αλλά η πρώτη μας επιλογή είναι να συνεργαστούμε με αριστερά κόμματα" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το Κεντρώο Κόμμα του Gunnlaugsson συγκέντρωσε το 11% των ψήφων.
Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ισλανδίας επί δύο δεκαετίες και στις προηγούμενες εκλογές είχε εξασφαλίσει 21 έδρες.
Η Πράσινη Αριστερά θέλει να μειώσει τις ανισότητες και να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τη δημόσια υγεία και τις υποδομές, αυξάνοντας τους φόρους για τους πλούσιους και εισάγοντας φόρο ιδιοκτησίας.
Στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει 10 έδρες.
Οι Πειρατές, που στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχαν επωφεληθεί από τη δυσαρέσκεια του κόσμου, αυτή τη φορά υποχώρησαν από το 14% στο 9%.

(Πρώτη ενημέρωση 09:04, Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης