Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Μπροστά στη μεγαλύτερη δοκιμασία της θα βρεθεί στις 30/10 η κυβέρνηση Rajoy - Να επιβληθεί στην Καταλονία

FT: Μπροστά στη μεγαλύτερη δοκιμασία της θα βρεθεί στις 30/10 η κυβέρνηση Rajoy - Να επιβληθεί στην Καταλονία
Το μεγάλο στοίχημα είναι να βρουν τρόπους για να επιβάλουν τις εντολές τους χωρίς να καταφύγουν σε βία, η οποία θα μπορούσε να γίνει εκρηκτική 
Μπροστά σε μια κρίσιμη δοκιμασία θα βρεθεί αύριο Δευτέρα (30/10) η ισπανική κυβέρνηση όταν θα ανοίξουν τα περιφερειακά υπουργεία της Καταλονίας, για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια υπό τον άμεσο έλεγχο της Μαδρίτης.
Οι Financial Times σε δημοσίευμα τους αναλύουν τις δυσκολίες αλλά και τους κινδύνους που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Rajoy , λίγες ημέρες μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από τον Carles Puigdemont.
Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, ορισμένοι υπουργοί της Καταλανίας έχουν δηλώσει ότι δεν θα δεχθούν οδηγίες από την ισπανική κυβέρνηση η οποία προχώρησε σε απομάκρυνση τους από τα αξιώματα τους.
Οι ακτιβιστές από την πλευρά τους, έχουν υποσχεθεί να βγουν στους δρόμους και να υπερασπιστούν τους υπουργούς τους οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επιστρέψουν στις πολιτικές τους υποχρεώσεις.
Ο Oriol Junqueras, ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλανικής κυβέρνησης, σε ανοιχτή επιστολή του προς την καταλανική εφημερίδα El Punt-Avui υποστήριξε πως «τόσο αυτός όσο και οι συνάδελφοί του παραμένουν στην εξουσία καθώς εκλέχθηκαν από τον λαό της Καταλανίας».
Κι ενώ το θερμόμετρο παραμένει στα ύψη υπήρξαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και σημάδια αποδυναμώσεις τους αποσχιστικού κινήματος.
Ο Carles Puigdemont, ο οποίος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση της Μαδρίτης από τα καθήκοντά του ως κυβερνήτη της Καταλονίας ζήτησε από τους Καταλανούς να ξεκινήσουν μια «ειρηνική αντιπολίτευση» χωρίς ωστόσο να τους προτρέπει να αντισταθούν.
και ο Josep Lluis Trapero, πρώην αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας που επίσης απομακρύνθηκε από τη θέση του το Σάββατο (28/10) προέτρεψε την τοπικές δυνάμεις να συμμορφωθούν με τις εντολές της Μαδρίτης.
Υπάρχει εδώ και καιρό ο φόβος ότι η επιβολή εντολών από την κεντρική κυβέρνηση προς την Καταλονία, θα οδηγήσει σε μια διαρκή εκστρατεία αντιπολίτευσης προς τη Μαδρίτη.
Ωστόσο αυτό δεν θα ήταν τίποτα μπροστά στη δύναμη που θα είχε η αμφισβήτηση του θεσμού της κυβέρνησης Rajoy από τους υπουργούς της Καταλονίας γεγονός που θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στις ισπανικές αρχές.
Οπότε, το μεγάλο στοίχημα είναι να βρουν τρόπους για να επιβάλουν τις δικές τους εντολές χωρίς να καταφύγουν σε βία, η οποία θα μπορούσε να γίνει εκρηκτική στην περιοχή.
Την ώρα μάλιστα που και μέσα στην Καταλονία υπάρχουν ακόμη φωνές για παραμονή της στην αγκαλιά της Ισπανίας.
Την Κυριακή (29/10) περισσότεροι από 300 χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας στη Καταλονίας με συνθήματα όπως «δεν θα αφήσουμε την Ισπανία να χωριστεί σε κομμάτια» και «το ξύπνημα ενός σιωπηλού έθνους».
Οι πολιτικοί πάντως εκμεταλλευόμενοι τις διαδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη την προεκλογική τους εκστρατεία με τον ηγέτη του κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, Albert Rivera να δηλώνει πως «ήρθε η ώρα να αφήσουμε τις διαδηλώσεις στους δρόμους και να πάμε προς τις κάλπες».
Δημοσκόπηση ωστόσο, που δημοσίευσε η ισπανική εθνική εφημερίδα El País το Σάββατο (28/10) εκτιμά ότι το 55% των Καταλανών δεν είναι υπέρ της διακήρυξης της ανεξαρτησίας με μόνο το 41% να δηλώνει υπέρ.
Ακόμη και ο ίδιος ο Puigdemont φαίνεται να αλλάζει ελαφρώς τη στάση του. Στην ομιλία του το Σάββατο (28/10) απέφυγε να πυρπολήσει την κατάσταση κάνοντας λόγο για «ειρηνική αντίθεση» στη Μαδρίτη.
Ο Ισπανός πολιτικός αναλυτής Jorge Galindo πάντως εκτιμά πως « οι αυτονομιστές βρίσκονται μπροστά σε ένα σκληρό δίλημμα.
Είτε να δεχθούν τις οδηγίες της Ισπανίας και να επικεντρωθούν στην επικράτηση τους στις εκλογές ή να επιμείνουν στη δέσμευσή τους για ανεξαρτησία με τον κίνδυνο να χάσουν εντελώς όλες τις εξουσίες τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης