Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Οι αγορές ομολόγων χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου - Στοπ στα QE αλλιώς... κατάρρευση

Phoenix Capital: Οι αγορές ομολόγων χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου - Στοπ στα QE αλλιώς... κατάρρευση
Oι Κεντρικοί Τραπεζίτες επικεντρώνονται σε ένα μόνο πράγμα στη διατήρηση της αγοράς των "ταύρων" στα ομόλογα με κάθε κόστος
Ακόμα μια μεγάλη οικονομία αντιμετωπίζει την άσχημη προοπτική της αύξησης του πληθωρισμού.
Όπως αναφέρει η Phoenix Capital η γνωστή εταιρία σύμβουλος επενδύσεων το κεντρικό θέμα στην ανάλυσή της "The Everything Bubble" είναι ότι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες επικεντρώνονται σε ένα μόνο πράγμα.
Στη διατήρηση της αγοράς των "ταύρων" στα ομόλογα με κάθε κόστος.
Οι λόγοι είναι οι εξής:
1) Τα ομόλογα είναι αυτά που χρηματοδοτούν τα μαζικά προγράμματα δαπανών/κοινωνικής πρόνοιας των κυβερνήσεων.
2) Με την τεράστια κατοχή ομολόγων χάρη στα πάνω από 15 τρισ. δολάρια λόγω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, οι Κεντρικές Τράπεζες είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες σε περίπτωση κατάρρευσης της αγοράς ομολόγων (και ναι, οι Κεντρικές Τράπεζες μπορούν να καταρρεύσουν).
Με αυτό το σκεπτικό όπως αναφέρει η Phoenix Capital, καθοδηγούμε τους πελάτες μας στο να επικεντρωθούν στους κινδύνους που ενέχουν οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού παγκοσμίως.
Αυξάνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων = πτώση των τιμών των ομολόγων.
Πτώση των τιμών των ομολόγων = η φούσκα των ομολόγων θα μπορούσε να εκραγεί.
Και η κατάρρευση της φούσκας των ομολόγων = Συστημική κατάρρευση, καθώς ολόκληρες χώρες χρεοκοπούν (σκεφτείτε την Ελλάδα το 2010).
Όπως αναφέρει η Phoenix Capital η Κίνα είναι η τελευταία μεγάλη οικονομία που βλέπει τις αποδόσεις των ομολόγων της να αυξάνονται καθώς ο πληθωρισμός παραμένει.
Οι αποδόσεις για το δεκαετές κρατικό ομόλογο της Κίνας αυξάνονται.
Με την Κίνα να βλέπει τις αποδόσεις των ομολόγων της να αυξάνονται (υψηλότερο κόστος δανεισμού στην αγορά ομολόγων), και οι πέντε από τις μεγαλύτερες αγορές ομολόγων παγκοσμίως προειδοποιούν για την αύξηση του πληθωρισμού.
Είναι χαρκατηριστικό ότι αυξάνονται οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.



Το παραπάνω γράφημα μας λέει κάτι με πολύ απλούς όρους.
Η αγορά ομολόγων ανησυχεί πολύ για την αύξηση του πληθωρισμού.
Και αν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν κινηθούν για να σταματήσουν τα προγράμματα QE, είμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη ώρα στις αγορές.







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης