Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστρέφει ο Berlusconi; - Πως οι εκλογές στη Σικελία (5/11) μπορούν να του δώσουν ώθηση

Επιστρέφει ο Berlusconi; - Πως οι εκλογές στη Σικελία (5/11) μπορούν να του δώσουν ώθηση
Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σικελία θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για τις εθνικές εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν τον Ιούνιο
Οι περιφερειακές εκλογές στη Σικελία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα μπορούσε να εκτοξεύσει το κόμμα του πρώην Ιταλού ηγέτη Silvio Berlusconi, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τις ενικές εκλογές το επόμενο έτος (2018).
Σύμφωνα με το CNBC οι εκλογές στη Σικελία θεωρούνται πρόβα για τις εθνικές εκλογές.
Οι περισσότερες πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τη Σικελία δείχνουν ότι ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από τον Berlusconi, Nello Musumeci, από το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia, αυξάνει τη δημοτικότητα του.
Αλλά τον ακολουθεί στενά ο Giancarlo Cancelleri από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S).
«Ένα ισχυρό αποτέλεσμα για το M5S και τη κεντροδεξιά θα σημάνει μια στροφή προς μια πιο ευρωσκεπτικιστική ρητορική και ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi μπορεί να αναγκαστεί να υιοθετήσει αυστηρότερη ρητορική όσον αφορά τις πολιτικές της ΕΕ στην εθνική εκστρατεία» είπε στο CNBC o Peter Ceretti του Economist Intelligence Unit.

Το τελευταίο σημαντικό εκλογικό τεστ

Το κεντροαριστερό κόμμα του Renzi, Partito Democratico (PD) είναι σήμερα στην εξουσία στην Ιταλία, αλλά ο υποψήφιος στη Σικελία, Fabrizio Micari, είναι τρίτος στις κάλπες, πολύ πίσω από τους άλλους δύο αντιπάλους του.
Ο Wolfango Piccoli, υψηλόβαθμο στέλεχος της Teneo Intelligence, πιστεύει ότι αυτές οι εκλογές «το τελευταίο σημαντικό εκλογικό τεστ» πριν τις γενικές εκλογές του επόμενου έτους.
«Η κεντροδεξιά επιδιώκει να ανακτήσει τον έλεγχο της Σικελία», δήλωσε ο Piccoli.
Ο Musumeci από την Forza Italia υποστηρίζεται όχι μόνο από το κόμμα του Berlusconi, αλλά και από τα μικρότερα κόμματα Lega Nord και Fratelli d'Italia.
Ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα, ο Berlusconi, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της Forza Italia, αγωνίζεται σκληρά για τον υποψήφιο του και προετοιμάζει έτσι το έδαφος για τις γενικές εκλογές.
«Ο Berlusconi χρησιμοποιεί την εκστρατεία του για να αποκαλύψει μέρος της πολιτικής προσφοράς του σε εθνικό επίπεδο: ένα πρόγραμμα βασισμένο σε υποσχέσεις φορολογικών περικοπών, μια αυστηρότερη στάση όσον αφορά τους περιορισμούς της ΕΕ και την παράνομη μετανάστευση και την απόρριψη της πολιτικής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων» δήλωσε ο Ceretti από του Economist Intelligence Unit.

Όχι θετικό το αποτέλεσμα για την Ευρώπη

Ο Ceretti πιστεύει ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για τις γενικές εκλογές θα είναι ένας «μπερδεμένος» συνασπισμός μεταξύ του Berlusconi και του Renzi, που δεν θα είναι θετική εξέλιξη για την Ευρώπη και είναι πιθανό να αποφέρει κακά αποτελέσματα πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης