Τελευταία Νέα
Οικονομία

3η αξιολόγηση από 1/2018 - Οι συμβολαιογράφοι μπλοκάρουν πλειστηριασμούς…και οι Κινέζοι στους λιγνίτες;

3η αξιολόγηση από 1/2018 - Οι συμβολαιογράφοι μπλοκάρουν πλειστηριασμούς…και οι Κινέζοι στους λιγνίτες;
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα το ενδιαφέρον των Κινέζων για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Η 3η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει νωρίτερα από τις 22 Ιανουαρίου 2018 στο Eurogroup εκείνης της ημέρας καλώς εχόντων των πραγμάτων θα κλείσει η αξιολόγηση.
Πέραν των ανοικτών προαπαιτούμενων επιπλέον δύο σημαντικά ζητήματα θα επηρεάσουν την αξιολόγηση

1)Το γεγονός ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί αρχές Δεκεμβρίου 2017 καθώς απεργούν οι συμβολαιογράφοι εξέλιξη που θα δημιουργήσει μεγάλη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση και στις τράπεζες.
Για την ΕΚΤ και την ΕΕ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι πολύ κρίσιμοι.
Λόγω της απεργίας των συμβολαιογράφων έως το τέλος του 2017 ουσιαστικά μετατίθενται οι πλειστηριασμοί για αρχές Ιανουαρίου 2018.
Να σημειωθεί ότι στόχος είναι το 2018 να τεθούν στην διαδικασία των πλειστηριασμών 5.000 ακίνητα

2) Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα το ενδιαφέρον των Κινέζων για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
To σενάριο- έκπληξη προσπαθεί η ελληνική πλευρά να υλοποιήσει για την ΔΕΗ που βασίζεται σε μια σταδιακή υποχώρηση της Κομισιόν για το κινέζικο ενδιαφέρον για για τις μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ.
Ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας υπάρχει τεράστιο, όμως για να προχωρήσει μια συμφωνία θα πρέπει να καμφθεί η αντίδραση της Κομισιόν που δεν καλοβλέπει τα επεκτατικά σχέδια των Κινέζων, κάτι που έχει επισημάνει σαν βασικό πρόβλημα εδώ και καιρό ο της ΔΕΗ Εμ. Παναγιωτάκης.
Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντιστάσεις από την πλευρά της Κομισιόν κάμπτονται και αρχίζει να παρουσιάζεται λιγότερο αρνητική στην διαφαινόμενη λύση δηλαδή πωλήσεις λιγνιτικών σε εταιρίες εκτός Ευρώπης.
Πολλά θα παιχθούν στο teleconference της Δευτέρας 6/11 μεταξύ του Υπουργείου και των Θεσμών, οι οποίοι ζητούν να μπουν στην λίστα και οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης.
Δεν αποκλείεται όμως να υπάρξει υποχώρηση από την ελληνική πλευρά, αν εξασφαλίσει την συγκατάθεση των θεσμών για συμμετοχή δυνάμεων εκτός Ευρώπης.
Όλα αυτά όμως είναι πρώιμο να εκτιμηθούν αλλά αν θέλουμε να έχουμε κατάληξη στο μάρκετ τεστ που συνδέεται με την περαίωση της 3ης αξιολόγησης πρέπει να συμβούν τα εξής τινά:
Οι θεσμοί να δεχτούν προτάσεις από εταιρίες εκτός Ευρώπης
Η Ελληνική πλευρά να δεχθεί τις θέσεις των θεσμών για το χαρτοφυλάκιο πώλησης λιγνιτικών μονάδων.
Αλλιώς θα πρέπει να πάμε στο κεφάλαιο των υδροηλεκτρικών.
Το ενεργειακό όμως, όπως έχει ήδη ομολογήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι το πρόβλημα της 3ης αξιολόγησης.
Και αυτό γιατί μετά την κατάληξη της τελευταίας δημοπρασίας ΝΟΜΕ, που υπονόμευσε τους ιδιώτες παρόχους, αποδυναμώθηκαν τα χαρτιά της κυβέρνησης ως προς τους στόχους για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ το 2020.
Αν όμως τελικά υπάρξει συμφωνία στην προαναφερθείσα κατεύθυνση τότε η πορεία της απελευθέρωσης βρίσκει λύσεις ενώ παράλληλα ωφελείται τα μέγιστα και η ΔΕΗ από χρηματοοικονομικής πλευράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης